Home

Nieuws 6 reacties

Kamer wil opheldering over ‘mislukte vergroening’

De Tweede Kamer wil een reactie van landbouwminister Carola Schouten op de mislukking van het vergroeningsbeleid in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van 2013 tot nu.

De Europese Rekenkamer constateerde in 2017 dat de vergroeningsmaatregelen in het GLB niet het gewenste effect hebben in Europa. De Volkskrant kwam deze week in een onderzoek in samenwerking met Wageningen UR tot dezelfde conclusie voor Nederland.

De Europese Rekenkamer constateerde eind 2017 dat de vergroeningsmaatregelen voor een groot deel normale landbouwpraktijken omvatten. Die maatregelen leverden geen extra’s op voor bodemkwaliteit, koolstofvastlegging en biodiversiteit.

Vergroeningseisen gekoppeld aan inkomenstoeslag

De vergroeningsmaatregelen vormden in 2013 een extra voorwaarde die werd gekoppeld aan de uitkering van inkomenstoeslagen. Boeren moesten aan extra eisen voldoen om een inkomenssteun te krijgen die op ongeveer gelijk niveau zou komen als daarvoor. De vergroeningsmaatregelen leverden grosso modo geen extra inkomsten op voor boeren.

Laatste reacties

 • Trot

  Weer heel vreemd kost alleen geld

 • Zuperboer

  Zo werkt framen in de praktijk. Géén boer heeft ooit om vergroening gevraagd. Vervolgens wel kosten moeten maken om eraan te voldoen. En nu wordt het ons in de nek geschoven middels een media-offensiefje in combi met de bekende kamerdebatten waar verontwaardigde volksvertegenwoordigers gespeend van enige kennis los gaan op de sector. #miljonairs#Volkskrant

 • trekker123

  Had er dan iemand op gerekend dat we door de "vergroening" die tot nu toe is ingezet opeens in een totaal andere wereld terecht waren gekomen wat betreft biodiversiteit en wat ze er verder allemaal aan zegeningen aan toe kennen? Plus dat het nog maar de vraag is hoe nauwkeurig je dat überhaupt allemaal vast kunt stellen. Een effect van een aantal procenten is winst, maar meestal nauwelijks betrouwbaar aan te tonen. Wat dat betreft vraag ik me dus ook af wat de betrouwbare onderbouwing is van de zekerheid waarmee de laatste maanden wordt getoeterd met welk percentage de hoeveelheid insecten in een paar jaar tijd is afgenomen. Waarmee ik niet wil zeggen dat er dus geen afname zou zijn geweest, maar "we" weten over dit soort dingen vaak minder dan we denken.

 • Alco

  Zou wel willen weten wat er in de LTO kas gekomen is?

 • Drikus Dekker

  Ze hadden beter saampjes effe komen kieken deze middag dan dit weer te doen !!! Waardeloos gelieg allemaal ben der echt klaar mee....

 • drikhend

  Maak het intressant voor de boeren dat zij meer soorten gewassen kunnen telen . Want het gaat om saldo en gewas met laag of negatief saldo zal niet of heel weinig geteeld worden . En groenbemesters zaaien moet ook beloond worden als deze bijdragen aan bodem verbetering .Leg met toeslagen daar de nadruk op en bouw de rest van toeslagen af en zorg dat de boeren een eerlijke prijs voor hun producten beuren . En beloon de vergroening en teelt van meerdere soorten gewassen . Zodat diversiteit en milieu hier mee gebaad zijn .En verhaal van eiwit van eigenbodem moet niet lijdend worden als je bepaalde doelen wil halen . Niet alles kan passen en de boer moet ook beloond worden als hij milieu minder of niet meer schaad . Het zou een inkomsten bron kunnen worden als hier passende belongingen tegenoverstaan . Naarmate meer milieu winst op alle gebied hogere vergoeding . Alleen moet het geen burocratisch geheel worden want dan is het al mislukt voor dat je er aan begonen bent . Opgeven intekenen gewassen en klaar .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.