Home

Nieuws 7 reacties

Hogan: waarborgen landbouw in Ceta-verdrag

De Europese Commissie heeft alle mogelijke waarborgen ingebouwd om te voorkomen dat economisch gevoelige sectoren in de agrarische sector in de knel komen door een handelsverdrag met Canada (CETA).

Dat schrijft Europees handelscommissaris Phil Hogan in een brief aan minister Sigrid Kaag van Buitenlandse handel.

Hogan zegt dat de Europese Unie in het akkoord zorgvuldig heeft onderhandeld om de meest gevoelige agrarische producten te beschermen. Dit door ze geheel buiten het akkoord te houden of door een beperkte toegang van Canadese producten op de Europese markt door middel van strikte tariefquota.

Veiligheidsvoorschriften

Alle agrarische import vanuit Canada moet voldoen aan de Europese voedselveiligheidsvoorschriften, aldus Hogan. Die regels hebben onder andere betrekking op het gebruik van hormonen in vlees, diervoer en genetisch gemodificeerde producten. Sinds het voorlopige akkoord van kracht is, zijn er geen pieken geweest in de invoer van varkensvlees of rundvlees vanuit Canada op de Europese markt. Als desalniettemin in de toekomst een onbalans in de handel van landbouwproducten met Canada zou ontstaan, is de Europese Commissie bereid maatregelen te nemen.

Vertrouwen in grenscontroles

De handelscommissaris zegt er vol op te vertrouwen dat de Europese grenscontroles, ook in Nederland, voldoende zijn om te zorgen dat de Canadese import aan die regels voldoet. Hogan voegt eraan toe dat de Europese Commissie samen met Canada werkt aan de toepassing van duurzame gewasbeschermingsmiddelen, terwijl tegelijkertijd de Europese normen voor residuen op producten van kracht blijven.

De brief van Hogan is mede bedoeld om het Nederlandse parlement van argumenten te voorzien om het Ceta-verdrag goed te keuren. De Tweede Kamer stemt daar dinsdag (18 februari) over.

Laatste reacties

 • maxisprint

  IK hoop dat Hogan geen sprookjes verteld

 • Hilhorst100

  En we nemen nog een Nederland eitje uit de oekraine waar de kippen zeer diervriendelijk worden gehouden.

 • Fjord

  Hier in NL door boeren onder strenge regels goed en veilig geproduceerd vlees, en dan ook nog vlees gaan invoeren. Sparen transporten het milieu? In het kamerdebat van 12 febr. jl. werd aangehaald dat zelfs niet altijd nog is te controleren, wat er met vlees kan zijn gedaan betreffende hoe het wel of niet kan zijn behandeld en waarmee. Hoe kan je dan nog effectief op veiligheid controleren? Laat staan aan de grenzen. Gebleken is dat controleapparaten ook niet bepaald altijd goed werken, zelfs niet in Nederland het geval.

 • juulke

  hogan,
  die gelooft nog in sprookjes.

 • farmerbn

  Welke moleculen mogen de Canadezen daar wel gebruiken die hier verboden zijn? Als Hogan zo goed op de hoogte is , is het makkelijk om dat lijstje hier even te plaatsen. Hormonen, neonics, momensin. Wie weet er nog meer?

 • Gat

  Die hogan heeft ook weer ergens paar ton gekregen om dit praatje te verkondigen. Puur gelieg!
  Hier een bewerking uitvoeren en die koe of varken komt uit nederland. Ken die fratsen wel vort.

 • no-profile-image

  Vervolg op mijn vorige reactie van 17 febr. 19:19. Zie, www.cafeweltschmers .nl/ceta-tekenen-is-zelfdestructie (ook al 13 febr. weergegeven). Meer en meer krijg je de indruk dat met dat I.C.S. rechtbank gebeuren, naar believen zaken voor de EU-burgers onder de pet moeten kunnen worden gehouden.
  EERST een gelijk speelveld meneer Hogan, en dan zien hoe verder. Oekraïne met dat bijleg- velletje brengt ook nog steeds geen gelijk speelveld voor de boeren in NL. Hoe kan je het verzinnen met al die vleestransporten, als hier in NL goed en veilig voedsel onder strenge voorwaarden wordt geproduceerd? Zorg eerst dat in NL geproduceerd vlees betaalbaar in de supers kan komen voor dezelfde prijzen als ingevoerd vlees, en waarvoor de NL boeren een eerlijke prijs betaald krijgen. Dat kan een eerlijk speelveld met gezonde concurrentie teweeg brengen. En dan pas heeft de burger echt wat te kiezen, tussen invoer of NL vlees.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.