Home

Nieuws 6 reacties

Grondhandelaar stopt door miljoenenbeslag

Grondhandelaar Groza moet stoppen met de activiteiten.

Een particuliere belegger die een conflict heeft met het bedrijf heeft voor miljoenen euro’s beslag gelegd op bezittingen van Groza. Door dat beslag kan het bedrijf niets meer doen meldt het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek.

Groza biedt stukken grond aan als belegging. Het bedrijf koopt landbouwgrond van boeren. De grond wordt vervolgens opgeknipt in kleinere stukken die worden doorverkocht aan particuliere beleggers.

€ 700 miljoen in 27.000 stukken grond

Volgens het FD is Groza een van de grotere aanbieders van dergelijke stukken grond waarbij wordt gespeculeerd op bestemmingswijziging naar bijvoorbeeld bouwgrond. In 2019 zouden beleggers op die manier circa € 700 miljoen hebben gestoken in 27.000 stukken grond op meer dan 500 locaties in Nederland. Bestemmingswijzigingen waren er echter nog nooit voor de betreffende stukken grond volgens het FD.

Ontevreden belegger

De beslaglegging is nu gebeurd in opdracht van een ontevreden belegger uit Noord-Holland. Volgens het FD heeft die belegger, een eigenaar van een groentekwekerij, in anderhalf jaar voor € 13 miljoen in totaal 45 hectare gekocht verdeeld over verschillende percelen door heel Nederland. Volgens de advocaat van de kweker wil hij de overeenkomsten ontbinden en vervolgens zijn geld terug.

Schriftelijke reactie Groza

Eigenaar Boot van Groza geeft in een schriftelijk reactie aan het FD aan dat hij ‘willens en wetens kapotgemaakt wordt’. Daarom ziet hij zich genoodzaakt om de activiteiten onmiddellijk te staken om een faillissement te voorkomen.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • Polder Farmer

  veel beloven weinig geven doet een dwaas in vreugde leven

 • Albert Albers

  Waarschijnlijk geen poot om op te staan, want er zijn waarschijnlijk nooit garanties gegeven dat het inderdaad bouwgrond zou worden. Een sluwe verkoper.

 • wwesselink1

  Een particuliere belegger zou dit zijn. Gewoon onzin.
  Oplichters maken al tientallen jaren misbruik van goedgelovigen. Of het bosgrond is waar je misschien een huis op kan bouwen of agrarische percelen opgesplitst in stukjes van 5 of 10 are waar misschien woningen op komen maakt niet uit. Feit is dat deze Bestemmingswijzigingen er nog nooit zijn gekomen.
  Waar dat wel gebeurt heeft de gemeente zelf de grond eerst gekocht.

 • pelleboer

  Wie koopt grond voor 288888,88 per hec , terwijl de prijs varieerd van 50000 tot 120000€.Die 45 hec keer 60000€ is 2700000,€ Bij aankoop van 13 miljoen aan bierkratten blijft ook wel 2,7 miljoen aan statiegeld over.

 • Gradje 1966

  Wie het breed heeft laat het breed hangen . Als je niet beter op je geld let kan je dit overkomen je bent erg stom om je met zo n personen zaken te doen .
  Net als een paar jaar geleden met de gebroeders uit de Vredepeel in de USA
  veel beloven en niets doen die boeren zijn ook alle geld kwijt

 • HeinCarien

  Jaren geleden kreeg ik een hele wijze les van een handelaar. Laat nooit een ander met je geld spelen.......
  Gaat nog steeds heel vaak op, die uitspraak. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat ook zo.
  Als ik op mijn laptop onwillekeurig wat open dan krijg ik constant een pop up.... beleg hierin... 7.5 procent rendement..... ga ik niet doen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.