Home

Nieuws 6 reacties

Gezocht: verwerker van mensenmest

Mensenmest is nog geen alledaags verschijnsel in de wereld van mestverwerking, maar als het aan Fedde Jorritsma ligt, wordt dat anders.

De ondernemer uit Groningen zoekt contact met een mestverwerkingsbedrijf om 15 ton droge fractie afkomstig van festivals te gaan composteren en hygiëniseren, zodat het bruikbaar wordt als meststof voor de landbouw.

Fedde Jorritsma vindt hergebruik van menselijke uitwerpselen passend in een circulaire economie. Op festivals wil hij dat idee onder meer uitdragen via het concept ’broodje poep’. - Foto: Fides Lapidaire
Fedde Jorritsma vindt hergebruik van menselijke uitwerpselen passend in een circulaire economie. Op festivals wil hij dat idee onder meer uitdragen via het concept ’broodje poep’. - Foto: Fides Lapidaire

Broodje poep

De ex-Wageninger vindt hergebruik van menselijke uitwerpselen passend in een circulaire economie. Op festivals wil hij dat idee onder meer uitdragen via het concept ’broodje poep’, een soort foodtruck waar festivalgangers een broodje kunnen kopen dat gemaakt is van producten die met behulp van mensenmest zijn gekweekt.

Ongewikkelde regelgeving

Makkelijk is dat nog niet. De regelgeving over het gebruik hiervan is erg ingewikkeld en onduidelijk, heeft Jorritsma al ontdekt. Hij probeert in overleg met overheid en RIVM duidelijkheid te krijgen over bijvoorbeeld de toegestane gehaltes aan residuen van medicijnen en drugs in de mest. Het gaat om de droge fractie, de urine wordt al apart opgevangen en verwerkt tot struviet.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Dit moeten we als landbouw massaal weigeren laat die burgers maar in zijn eigen stront verzuipen . Dan leert men ook dat dat ze de boer nodig hebben .

 • veldzicht

  Koeien ,varkens en kippenmest is nog wel om te doen.Maar mensen en honden stront,brrrr .Nog afgezien van de medicijnresten,anticonceptie en andere troep die ze door de plee spoelen,zit je straks met vervuilde grond.

 • Jan-Zonderland

  Hier in Zuid West Ontario wordt zgn biosolids verkocht. De droge fractie van rioolzuiveringsinstalaties. Het is een mooi droog product met goede gehaltes en erg goedkoop. Maar als je eetbare gewassen teelt dan kun je er maar beter ver van weg blijven anders hoeven ze jouw producten niet meer. Zware metalen schijnt het grootste problem te zijn.

 • EL

  Ik zou het niet op mijn land willen!

 • @123

  Enkele jaren terug heeft het waterschap Vaart en Vecht heeft in de buurt van Hengelo in een beekje waar het restwater van een rioolzuivering uitmonde, vissen gevonden die tweeslachtig of helemaal geen geslacht hadden,men vermoedde door de medicijnrestten en anticonceptie wat er niet uitgezuiverd was.Nooit aan beginnen dus.

 • Alco

  Ach en Carola en @Kringloopboer willen nog wel kringlooplandbouw!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.