Home

Nieuws 36 reacties

Farmers Defence Force biedt toch excuses aan

Farmers Defence Force (FDF) biedt excuses aan voor de woorden die gekozen zijn in een persbericht gericht tegen het agrarisch bedrijfsleven, dat in gesprek gaat met landbouwminister Carola Schouten.

Na afloop van een vergadering van het Landbouw Collectief in de Schakel in Nijkerk bood FDF excuses aan voor de ‘verkeerde woorden’ die voor premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten reden waren het overleg met het collectief op te schorten.

‘In gesprek blijven’

Voorzitter Mark van den Oever van FDF, die het persbericht verspreidde, zei na afloop van de vergadering van het Landbouw Collectief dat hij in gesprek wil blijven.

In het persbericht zei FDF signalen te hebben dat Schouten in gesprek gaat met het landbouwbedrijfsleven. “De vleesbazen, de zuivelbobo’s, de voerboeren, de bankiers en zelfs de gevestigde orde belangenbehartiging: allemaal moge ze binnen nu en een paar dagen langs komen bij Schouten om als een Judas de sector te verraden.”

FDF blijft in het Landbouw Collectief. Voorzitter Aalt Dijkhuizen zei na afloop klaar te zijn om met het gesprek verder te gaan. Hij zei dat duidelijk was gemaakt dat er verkeerde woorden zijn gebruikt, dat die worden teruggenomen en dat Farmers Defence Force daarvoor de excuses aanbiedt.

Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force (r) tijdens een bijeenkomst van het Landbouw Collectief in Nijkerk, gisteravond 5 februari. - Foto: ANP
Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force (r) tijdens een bijeenkomst van het Landbouw Collectief in Nijkerk, gisteravond 5 februari. - Foto: ANP

Laatste reacties

 • René de jong

  Nou dan kan Carooltje ook alsnog even excuus aan ons allemaal maken voor de tweelingfraude, waar we allemaal als grote fraudeurs zijn weggezet.
  En laat ze ook alvast maar excuus maken voor de komende keuzes die ze gaat maken met de oude RIVM tovercijfers....
  En daarna nog excuses voor het beleid de afgelopen 30/40 jaar inzake ammoniak....

 • kanaal

  voor geld zijn we al veel vaker verraden, dus pas op.

 • wmeulemanjr1

  Gaan we de nadruk op woorden en excuses leggen of gaat er daadwerkelijk iets goeds uitkomen voor de boer?

 • Trot

  Het is zielig als uit voer waar judas voor staat en dan boos wordt als iemand het hart op zegt ,dus nu excuses Haagse kliek van list en bedrog

 • melkveehouder .

  Los van wat we er persoonlijk van vinden of de woorden goed gebruikt zijn is negativiteit over het FDF en Mark niet slim. Kijk maar naar het NOS journaal. Iedere kleine ‘misstap’ wordt uitvergroot. Meer hebben ze in ‘Den Haag’ niet als tegenwicht in te brengen. Niet voor niets komt Maxime Verhagen van Bouwend Nederland nu uit zijn schulp met de oproep dat Nederland terug naar Brussel moet voor het stikstofprobleem.

  Tot heden hebben we als boeren een eensgezindheid laten zien waar het Den Haag van duizelt. Je kunt van Mark alles vinden, maar juist hij en Bart Kemp mogen dit op hun conto schrijven. En de weg naar Rome kent meerdere wegen. De kunst is Rome heelhuids te bereiken. Laat daarom het Landbouw Collectief waar FDF deel van uit maakt hun onderhandelingsspel spelen en blijf hen door dik en dun steunen! Vooral ook Mark, want die doet wel het vuile werk waar iedereen van profiteert ook al lijkt dat nu nog niet zo.

  Niet alleen Bouwend Nederland en anderen, maar ook heel agrarisch Nederland snakt naar een oplossing voor de stikstofcrisis. Maar zolang de overheid alleen maar denkt aan gelegaliseerd stelen en de dubbele agenda c.q. het saneren van agrarisch Nederland blijft hanteren, dan gaat die er zonder slag of stoot niet komen vrees ik.

 • gjh

  Inderdaad het wordt tijd dat Carooltje haar excuus aanbied met al haar fouten Het blijft een hopelose dame die geen beleid kan voeren. En totaal geen visie heeft. Ze jaagt ons allemaal tegen de muur aan. Door haar achterlijk links beleid

 • Henk.visscher

  Ik hoop dat de jongens van de FDF, nu zijn gaan snappen dat ze in een slangenkuil terecht zijn gekomen, dus je moet vaak niet zeggen wat je denkt, je moet je woorden zorgvuldig kiezen en andere wegen gebruiken om onwaarheden aan het licht te brengen, b.v nu gaat het verhaal dat LTO, veel minder leden heeft dan ze doet voorkomen, waarschijnlijk is dat ledental al zo laag dat ze niet eens meer het recht hebben om nog aan te schuiven aan tafel, het gaat er ook steeds meer op lijken dat Mark Calon dubbelspel speelt, als dat echt zo is dan zijn het oplichters, , ik kan hiet schrijven wat ik wil, ik zit niet in dat collectief, maar Mark nu jij in die slangenkuil met allemaal meelopers zit, nu moet je het taktisch spelen gewoon lekken naar mensen die je vertrouwd en laat die het maar naar buiten brengen, zo kun jij in alle rust je werk doen en het effect zal veel groter zijn.Jou strijders, zo noem je ze altijd pakken het dan wel op.

 • Piet P

  Ik vind Schouten een verwend nest.
  Gelijk terug trekken uit de bespreking als de waarheid eens gezegd word.
  Het getuigd van zwakte .

 • Henk.visscher

  Klasse dat jullie exuses aanbieden, waarschijnlijk hadden jullie gelijk want in de appgroepen komen dingen van LTO naar buiten waar ik niet vrolijk van wordt, maar het is in het belang voor de boeren

 • Henk.visscher

  Piet P. , dan gaan ze er misbruik van maken, dan zijn we verder van huis, ik snap je emotie, maar we moeten het spel slim spelen

 • Renate

  <>

  Alles zeggend filmpje

 • Renate

  <>

  Alles zeggend filmpje
  Bleu tiger studio 6 februari

 • Bennie Stevelink


  Een goed onderhandelaar zoekt een uitweg waarbij de tegenpartij kan toegeven zonder gezichtsverlies. Dan haal je het meeste binnen en je hou de relatie goed voor de volgende keer.

  Dat is nou net wat FDF niet wil: zij willen de macht breken. De regering moet buigen, moet door het stof, moet vernederd worden. Liever een slecht resultaat voor de boeren met maximale vernedering voor de regering dan een goed resultaat voor de boer waarbij de regering niet vernederd is.
  De FDF aanhang heeft niet in de gaten dat FDF niet hún belang voorop heeft staan, maar hun eigen behoefte de macht te vernederen. De FDF aanhang ziet het onderscheid niet en denkt dat maximale vernedering van de regering hun belang is.

  Het collectief (met uitzondering van FDF en DDB) willen juist maximaal resultaat voor de boer en de relatie goed houden voor de toekomst.

 • Gerd

  <>

 • @1

  Renate ,de boerderij laat de filmpjes of ander materiaal niet meer door bang dat er nog meer mensen wakker worden.

 • wmeulemanjr1

  Overheid heeft een denkwijze van; "Van ons verlies je altijd"
  Hopelijk pakt het nu anders uit, maar dan zal de landbouw wel voet bij stuk moeten houden door eensgezind te blijven

 • kleine boer

  bennie je reacties slaan nergens meer op het lijkt erop dat jij wat je schrijft over fdf hier zelf op de site probeert te doen

 • Alco

  We hebben de media al jaren tegen ons. Vooral door onkunde worden de zienswijzen nog "smeuïger"
  Toen we twijfels hadden over de aantallen bij de kalverfraude werd mij verweten nog in de ontkenningsfase te zitten.

 • wmeulemanjr1

  @Bennie, volgens mij is de boer al genoeg vernederd, misschien moet daar ook eens een eind aan komen

 • gjh

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • gjh

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • 306lsa

  Hoi Renate@ waar kun je dat filmpje dan zien die je bedoelt

 • Beheerder

  Het is sinds 17 januari niet meer toegestaan om links te plaatsen in reacties (deze worden automatisch verwijderd).

 • farmerbn

  Nu ben ik het eens met Bennie. Voor het beste resultaat moet je je tegenstander een uitweg geven die voor hem te pruimen valt. Geef je dat niet dan krijg je een patstelling en krijg je je beste resultaat niet.

 • kleine boer

  Farmerbn maar we worden hier gebruikt om andere sectoren zonder vergunning te helpen....

 • farmerbn

  Weet ik, daarom is het ook heel moeilijk. Bedenk daarom niet alleen wat je zelf wilt bereiken maar ook hoe je je tegenstander het beste kunt helpen om je beste resultaat binnen te halen. Je tegenstander moet een draai maken die zo min mogelijk gezichtsverlies geeft. Probeer samen met hem dat te vinden. Alleen zelf winnen en de tegenstander met lege handen uit te laten lachen werkt niet.

 • Bennie Stevelink

  @Renate 9:23, ik heb dat filmpje van Blue Tiger Studio helemaal afgekeken.
  Een paar punten die mij het meest opvielen:

  1. een plattegrond waarop de vestiging van het LTO-kantoor en het ministerie was aangegeven werd gebruikt als bewijs voor de nauwe banden.
  2. Commerciële partijen zoals zuivelindustrie zouden samen met het ministerie boeren willen “uitroken”. De werkelijkheid is dat commerciële partijen juist zoveel mogelijk boeren willen houden omdat hun eigen bestaan daarvan afhangt.
  3. “Op 20 februari zal duidelijk worden dat de cijfers omtrent stikstofuitstoot heel anders zijn”.
  Even later: “wij weten allang dat er helemaal geen stikstofprobleem is”.
  4. “Geesje Rotgers heeft het al van tafel geveegd”.
  Even later: “op 20 februari wordt het bekend”.
  5. LTO zou een slecht contract met Tenet hebben afgesloten. Geen enkele boer is juridisch verplicht zich in dat contract te schikken. Iedere boer is vrij om zijn eigen afspraak met Tenet te maken. Ook andere partijen, zoals DDB, NMV of FDF, mogen afspraken maken maar doen niets en laten de boer er alleen voor staan.
  6. Uiteindelijk vraagt Blue Tiger, na veel onzin, wat een bepaald deel van de boeren graag mag horen, geld voor zichzelf. Het kletsverhaal blijkt bedoelt om geld voor zichzelf binnen te halen.

 • bankivahoen

  Reacties op twitter via een poll geven een andere uitslag als wanneer je dezelfde poll uitvoerd op de boerderij site Mariska! Op twitter zal fdf minder bijval krijgen als op boerderijsite. Zo zie je dat alles manipuleerbaar is.

 • Bennie Stevelink

  Het wordt mij inmiddels duidelijk dat FDF niet het belang van de boeren dient maar dat van Baudet. We zagen dat al tijdens de demonstratie op 16 oktober toen alleen Baudet en Wilders op het podium mochten komen. Woordvoerders van andere partijen zoals CDA of VVD werden niet toegelaten. De demonstratie op 16 oktober was bedoeld om Baudet letterlijk en figuurlijk op het podium te zetten.

  Baudet heeft er geen belang bij dat er een oplossing komt waar iedereen met opgeheven hoofd achter kan staan. Hij heeft er belang bij dat er zoveel mogelijk afbreuk bij de regering is en anders zoveel mogelijk patstelling en besluiteloosheid. In het belang van Baudet zal FDF het overleg zoveel mogelijk frustreren.

 • Alco

  Dat Bleutiger geval heeft dezelfde insinuerende waarde als wat @Bennie schrijft.
  Hopelijk komt Geesje Rotgers niet met eenzelfde soort uitleg, want dan kan ik u wel voorspellen wat de uitkomst zal zijn.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Vreemd dat FD zo strategisch te werk is gegaan gisteren.
  Hadden toch ook gewoon uitstel kunnen vragen.
  Hou niet van spelletjes.
  Wees gewoon duidelijk.

 • bankivahoen

  Benny , 1 keer per dag op allerlei sites je ongenoegen uiten over FvD en FDF is meer als genoeg. Iedereen is inmiddels wel op de hoogte van jou mening. Het begint te vervelen.

 • Skogaar

  Die Bennie S. is een mafklapper die schrijft om te schrijven. En voor de rest een zooi lauwe reacties hier. Zien jullie het niet???? FDF nam het op voor de boeren! En wordt nu volledig afgebrand!! Hoezo excuses aanbieden voor een paar verkeerde woorden? Heeft Den Haag ooit excuses aangeboden?

 • panasonic

  Onze kracht als boeren ligt bij het landbouwcollectief, het past daarom niet dat FDF alle aandacht naar zich toetrekt.
  Iedere groep in het collectief heeft zijn/haar functie in het geheel, laten we dan vanaf nu als collectief spreken.
  Als we dat kunnen vast houden dan komt er voor de landbouw een goed onderhandelingsresultaat uit.
  En of je nu wil of niet het is nu onderhandelen met wijsheid en de gelederen sluiten.

 • melkveehouder .

  @panasonic, wellicht goed bedoeld, maar meng je niet in de strategie die het LC met FDF heeft uitgezet. Het resultaat telt!

 • Skogaar

  Rutte en Schouten lachen zich helemaal kapot nu. Wat een verdeeldheid bij jullie boeren!! No farmers, no food. Als jullie niet gauw de gelederen sluiten, komt straks de food uit andere werelddelen , en zijn jullie, de boeren, alleen nog natuurbeheerders hier.
Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.