Home

Nieuws 40 reacties

FDF: Kamer praat op basis van verkeerde gegevens

Farmers Defence Force (FDF) vindt het onacceptabel dat de Tweede Kamer volgende week debatteert over het stikstofbeleid, terwijl op datzelfde moment de analyses van de RIVM-cijfers door het Mesdagfonds worden gepresenteerd.

“De Kamer baseert zich bij het debat op verkeerde cijfers”, licht woordvoerder Sieta van Keimpema toe. Dus heeft FDF bekendgemaakt dat op 19 februari weer gedemonstreerd gaat worden met trekkers in Den Haag. Een gedetailleerde verklaring over het doel van de actie liet nog even op zich wachten, maar is vandaag verspreid onder de achterban. Het bestuur motiveert de beslissing om ‘alle remmen los’ te doen en vraagt aan de ‘strijders’ om aan te sluiten. 100% gegarandeerd actie 19 februari.

Presentatie van het Mesdagfonds

“Dus nu over stikstof praten is zonde van de tijd en het geld, dat gemoeid is met een Kamerdebat. Op hetzelfde moment dat de Kamer debateert, is de presentatie van het Mesdagfonds. Daar moeten Kamerleden bij zijn.” Volgens het FDF-statement ‘baseert het kabinet zich op de luchtkastelen van het RIVM’ en worden boeren met de huidige stikstofplannen opgeruimd. FDF verwijst naar de bekende plannen van het Landbouw Collectief als betere oplossing voor het stikstofprobleem.

Voorkomen dat Kamerleden vasthouden aan die 46% stikstof uit de landbouw

Desgevraagd vertelt van Keimpema waarom er niet gewacht wordt op een reactie van de Kamer op de nieuwe inzichten die op 20 februari openbaar worden. “Besluiten worden genomen voor het formele debat. Daar ben ik wel achtergekomen in mijn jaren ervaring als belangenbehartiger. Dus moeten we er nu bij zijn. Voorkomen dat Kamerleden vasthouden aan die 46% stikstof uit de landbouw, die nu overal wordt genoemd. Achteraf gaan ze daar niet op terugkomen. Bovendien zijn veel Kamerleden die dag ook in Den Haag, want er wordt gepraat over het mestbeleid. Dus dan weet je ook dat je gehoord wordt.”

Nieuwe stikstofanalyse

De hoop van de actievoerder is ook dat de algemene media naar aanleiding van de actiedag de nieuwe stikstofanalyse op zal pakken. “Dat journalisten ook aan Kamerleden gaan vragen wat zij vinden van de nieuwe gegevens.”

Laatste reacties

 • Alco

  Men moet het niet steeds over die uitstoot hebben van 46 %, want ook als dit 20 % zou zijn wordt het gezien als een groot probleem.
  De prioriteit moet liggen bij hoeveel er van in de natuur terecht komt.
  Is dit erg en tegengaan zoveel miljoenen waard?

 • info58

  Ik zou vroeg beginnen met de presentatie.

 • Zuperboer

  Eerst cijfers presenteren, dan melken en dan onbijten met Schouten en chef Rutte

 • veldzicht

  @Alco.Je was me net voor.of het nu 10% of 40 0f 60% is het blijft voor de milieubeweging een probleem ,die boeren hebben ze nu aardig in de tang en dat moet zo blijven.Er is helemaal geen stikstof probleem, die heide vergrast op den duur toch wel ook al woont er niemand hier in Nederland.

 • Gebageit

  De 20ste gaat het niemand meer hebben over de nieuwe cijfers, want dan wordt er in de media gepraat over de fdf actie en dat dit zo echt niet meer kan, want ze zullen iets vinden wat er mis gaat al moet de linkse media met een vergrootglas zoeken naar iets ,maar het zal negatief zijn! En zo bereikt fdf aandacht op zichzelf en niet op de nieuwe cijfers van het mesdagfons!

 • Henk.visscher

  Die dag ook sterk benadrukken hoeveel stikstof en CO2 onze sector weer opneemt en vastlegd.

 • wruiten

  niet voor 20-2 demonstreren

 • Henk.visscher

  Het debat is verzet, neem aan dat die actie nu niet komt, je moet geen enkel risico nemen dat het 20 februari ergens anders over gaat dan de cijfers van Mesdag, doe het dan een week later.

 • Henk.visscher

  Dan heb je twee keer aandacht voor die cijfers van het Mesdag, of doe een actie zonder trekkers dat kan ook.

 • Henk.visscher

  komt nog bij dat het Mesdag zelf reclame gaat maken voor het openbaren van de juiste cijfers

 • 1455

  En als het kabinet naar 20-2 nog niet luisteren wil,pak dan allemaal de trekker en rij heel het Haagse binnenhof plat

 • tinusje

  kaartjes Nieuwspoort zijn onbetaalbaar aan het worden....jammer

 • Bennie Stevelink

  @alco, compliment, je hebt in de gaten waar het in de stikstof discussie om gaat! Of de uitstoot 46% of 30% of 10% is, of hoeveel stikstof de landbouwgewassen weer opnemen, het doet er niet toe. Het enigste waar het om gaat is de vraag hoeveel van onze stikstofuitstoot in de natuur terecht komt.

 • anton1937

  Het beste voor de landbouw is dat er een geluid is vanuit de agrarische sectoren. De FDF doet helaas nog al eens of dat zij de waarheid in pacht hebben binnen de landbouw,dat maakt de landbouw zwakker i p v sterker. De gegevens van het Mesdagfonds geven een ander beeld dan wat de overheid aanhoudt op basis van de RIVM gegevens. Als duidelijk wordt dat de RIVM onjuist zijn en onbetrouwbaar zijn wat ik verwacht dan corrigeert de basis van haar gegevens. De FDF stelt dat luchtwassers onbetrouwbaar zijn dat is klinkklare onzin. Luchtwassers werken prima mits deze goed worden schoon gehouden. Als de veehouderij zoals de FDF roept dat luchtwassers niet gied werken dan doet stelt zij de veehouderij op slot.

 • Firma Vellenga

  Een nieuwe trekker actie daar sta ik ook niet achter. Het lijkt mij dat we de burger bewust moeten maken dat veel belastinggeld wat ze dus aan der lijve ondervinden naar de boer gaat voor uitkopen. Maar dat deze boer niet die stikstof produceert en dat ze hiermee dus geen woningbouw, strandaanleg, 130 km per uur, zwarte cross of wat ook maar krijgen. We moeten de burger in actie zien te krijgen tegen de echte vervuilers en daarmee tegen dit kabinet. Maar door nu weer met trekker te gaan demonstreren lijkt mij niet de oplossing. Zet liever voor een volle tank diesel/trekker in elk dagblad een mooie, goede duidelijke advertentie. Bereik de burger dat hebben we nodig.

 • agratax(1)

  Als de politiek serieus genomen wil worden, wacht ze zonder druk van buiten de uitgave van Mesdagfonds en andere niet staats afhankelijke onderzoeken af. Maar als ze alleen wensen te praten over RIVM gegevens, dan is duidelijk dat De Natuur gaat boven Voedsel en dan vooral Voedselzekerheid het speerpunt van FAO door onze overheid onderschreven. Als de Nederlandse boer het produceren onmogelijk wordt gemaakt, dan zal het Randstedelijke voedsel van de Wereld markt komen waarbij prijs voor kwaliteit gaat waaraan de voedselveiligheid ondergeschikt wordt gemaakt.

 • Zuperboer

  Kortom spaar je Diesel/CO2-uitstoot en kijk even op de website van Mesdag fonds én stort je donatie via Agribussiness-Service naar de campagne van Mesdag fonds om de hele media-campagne goed op te kunnen zetten.

 • W

  Het mesdagfonds kan ook de 18e zijn resultaten naar buiten brengen, dan kan daar de regering de 19e en 20e rekening mee houden.

 • Henk.visscher

  Zo is het Vellinga, en zuperboer ijzersterk punt wat je maakt

 • famboenink@hetnet.nl

  inderdaad luchtwasser werken indien goed onderhouden en op het juiste aantal dieren boven verwachting
  maar de vraag die voorlicht wil de boer luchtwasser wil de consument luchtwassers ?
  om de stikstof te reduceren
  ik denk van niet want niemand heeft last van ammoniak
  en iedereen vind een open stal mooi

 • no-profile-image

  Stikstof (N2) komt voor 78% in de lucht voor, en is niet gevaarlijk voor mens en dier. Een klein deel daarvan is niet gezond namelijk stikstofoxiden (NOx), een verbinding van stikstof met zuurstof en ammoniak, en komt voornamelijk van VERKEER en INDUSTRIE. Ammoniak voornamelijk van dieren en veeteelt. Zie, <>. Waarom praat mevr. Schouten niet over NOx verbinding van overwegend VERKEER en INDUSTRIE??? Of zie ik dit verkeerd?
  CO2 is een broeikasgas, en ontstaat voornamelijk uit het verbranden van fossiele brandstof (kolen,olie en gas). <>

 • Fjord

  Stikstof (N2) komt voor 78% in de lucht voor, en is niet gevaarlijk voor mens en dier. Een klein deel daarvan is niet gezond namelijk stikstofoxiden (NOx), een verbinding van stikstof met zuurstof en ammoniak, en komt voornamelijk van VERKEER en INDUSTRIE. Ammoniak voornamelijk van dieren en veeteelt. Zie, RIVM. nl Waarom praat mevr. Schouten niet over NOx verbinding van overwegend VERKEER en INDUSTRIE??? Of zie ik dit verkeerd?
  CO2 is een broeikasgas, en ontstaat voornamelijk uit het verbranden van fossiele brandstof (kolen,olie en gas).

 • farmerbn

  Eens met alco en bennie.

 • boris

  Wat van Keimpena zegt is waar. De discussie is meestal gevoerd en een standpunt bepaalt VOOR het formele debat. In het formele debat worden dan de standpunten bevestigt.
  Dus is NU aandacht vragen voor onze problemen ontzettend BELANGRIJK !!
  Maar op welke manier ??

 • Alco

  Bij een langere discussie mag echt wel melding gemaakt worden dat opname door gewassen groter is dan de uitstoot van de veehouderij.
  Want daar wordt geld voor gevraagd om ruimte te maken voor de bouw. ed.
  Ook mag dan gezegd worden of sowieso de natuur er wel bij gebaat is en het nodig is dat er miljarden voor geïnvesteerd moet worden.
  Maar om het niet te moeilijk te maken voor de simpele Kamerleden kan men deze feiten beter eerst niet noemen.

 • EL

  Nodig De Groot, Klaver en Jetten uit voor een voorlichtingsavond en leg hun uit hoe de landbouw gewassen CO2 opnemen!

 • Bennie Stevelink

  Eerst mochten de andere leden van het LC niet met de minister spreken. Toen mochten mensen uit de periferie niet met de minister spreken en nu mag de Tweede Kamer niet met de minister spreken.
  FDF bepaalt dat. Ze gaan dat met trekkers afdwingen.

  Hebben ze nog steeds niet in de gaten dat ze op deze manier een veel te grote broek aantrekken. Het kan in de media moeiteloos worden uitgelegd als anti-democratisch.

 • EL

  Er staat veel op het spel, alle reden voor FDF om de druk er op te houden!!

 • mariapeel

  Bennie jij bent geen boer hoe jij praat sorry.

 • Henk.visscher

  Dit keer heeft Bennie wel een punt het gaat negatief uitgelegd worden, je moet die actie absoluut na 20 februari doen, je kunt nu alleen maar verliezen, komt bij dat het Mesdag niet voor niets een geldinzameling gaat doen, dit om er veel publuciteit aan te kunnen geven, als iedereen doneert wat hij of zij aan brandstof en banden bespaart door niet 19 december naar Den Haag te gaan, dan word het 20 februari een geweldige dag en dat gaat het die dag niet over randzaken, maar daar waar het over moet gaan de stikstofcijfers, komt bij dat we veel aan het Mesdag hebben te danken, laat het hun feest zijn .
  Voor alle duidelijkheid ik ben blij met FDF, we hebben veel aan hen te danken, polderen helpt niet dat is al lang gebleken, maar ze moeten wel actie voeren op de juiste momenten.

 • veldzicht

  Helemaal eens met Henk Visscher.Als er actie gevoerd moet worden wacht tot na 20 februari.Ga actie voeren als het kabinet niets met de cijfers doet van het mesdagfonds .Nu maar hopen dat die cijfers gunstig uitpakken voor de boeren en dat die rijke en uitgekookte milieubewegingen er geen andere draai aan kunnen geven.Ze kunnen de meest slimme juristen er op zetten geld speelt daar geen rol.

 • geert prins

  iedereen heeft het over stiksof in de natuur maar niemand heeft het over 2 superdroge zomers daar heeftde natuur het meeste last van en dan niet te vergeten over de verwaarlozing en achterstallig onderhoud ik weet niet hoe het is in andere gebieden maar hier in Drenthe is het niet om aante zien

 • nvanrooij1

  Geen actie voor de 20e. Het afbreukrisico is veel te groot. Er hoeft maar iets mis te gaan en de hele aandacht gaat daar naar uit. Je verspeelt teveel de publieke opinie in dat geval. Als bij positieve uitkomsten op de 20e geen gehoor krijgt bij de politiek heb je aanleiding tot actie en krijg je steun van de bevolking.

 • Renate

  Het zou Boerderij sieren om met een eerlijk en open verhaal over de gang van het kabinet te komen. Aan de reacties hierboven is wel te zien dat dat nodig is. De actie betreft het stikstof verhaal. De overheid kan gewoon je rechten innemen zonder enige compensatie. Je bedrijf is dan niks meer waard! Dat doen ze eerst bij jouw buurman die aan de natuur grenst. Nee, heb jij geen last van... Het volgende slachtoffer ben jij dan! Oeps. Het kabinet gaat de 20ste gewoon weer verder lullen over stikstof en willen hun vastgelegde plannen gewoon doordrukken. De actie is de 19de om Den Haag wakker te maken. De NFE en NVP staan al vierkant achter het plan van de FDF en roepen op om tot actie over te gaan. De NFE heeft dit allemaal al over zich heen gekregen.
  Het is tijd om (weer) op te staan, voor het te laat is.

 • veldzicht

  @Renate.Ergens heb jij toch ook wel weer gelijk.Nu weet ik het zelf ook weer niet wat het beste is.Dat hele stikstof verhaal bestaat uit leugens en bedrog en je weet niet wie er nog te vertrouwen is,de overheid in ieder geval zeker niet.

 • mariapeel

  Sorry is goed dat ik het allemaal niet hoeft te regelen, maar sluit graag aan bij bovenstaande, sprak gisteren directeur broederij die waren met een club naar Brussel geweest, hebben gesproken met de kabinetsleden van Frans Timmermans, die zijn geschrokken over goed de ngo 's daar vertegenwoordigd zijn en gehoord worden alles draait om Co 2 reductie en zien daarbij de veehouderij als grote boosdoener, dus als het ff kan....
  Denk/doe het voor de sector, kinderen kleinkinderen, burger, ze zijn echt van het padje aan het raken

 • mariapeel

  Beste collega's

  Ik wil jullie toch even zeggen hoe belangrijk het is om woensdag mee te doen met de actie
  wij nertsenhouders hebben ons ook altijd netjes aan de wet gehouden en aan alle welzijn eisen voldaan die de overheid ons op heeft Gelegt

  Er zit nu een verbod op het HOUDEN van nertsen per 1-1-2024 wij hebben 0 euro schade vergoeding gekregen

  Ook wij hebben onze bedrijven laten taxeren en zijn naar de rechter gestapt we hebben gerecht tot het Europees hof aan toe maar helaas verloren

  De rechters zeggen dat het afpakken van dier RECHTEN geen afpakken van EIGENDOM is dus de overheid kan gewoon jullie dier rechten afpakken zonder daar ook maar iets voor te betalen

  Onze sector is te klein om indruk te maken in den haag maar jullie kunnen samen den haag laten schudden op zijn grondvesten 💪

  de overheid zal er alles aan doen om jullie op de zelfde manier te naaien

  Dit is het moment om op te staan als boeren en te laten zien dat we het niet meer pikken

 • Drikus Dekker

  Heb er geen woorden voor !! Maar Mariapeel wat een eerlijk verhaal en ook daar slaapt geen burger minder om dat ze jullie nertsen boeren de kop om draaien !!! Maar wat ik hier ook al meer heb geplaatst zeik niet af op F.D.F ze weten meer als dat je denkt (betrouwbaare bron ) en geloof me blijf ze steunen en geloof er in.nogmaals Den Haag maakt je stuk als je BOER bent.jij het verdriet hun de portomonee vullen.zo werkt het al lang...En denk nou niet dat 20 februari de op lossing komt echt niet !!! Word niet alleen als LAND maar ook als boer/boerin eens wakker :ZE ZIJN DIE BOEREN LIEVER KWIJT DAN RIJK !!! Heb er nu dagen over gepost maar stop er mee wie niet horen wil moet maar voelen..jammers meen ik BEN EN BLIEF BOER VEUR ALTIED....en F.D.F we steunen jullie ...

 • Renate

  Drikus Dekker en mariapeel, ben het 100% met jullie eens. De FDF weet veel meer als dat ze bekend maken. Ze verdienen ons vertrouwen omdat ze zich wel inzetten voor alle boeren! Het is niet terecht dat ze op vele plaatsen zo negatief mogelijk neergezet worden. Vraagje... hoe stel jij je op richting de FDF? Wij steunen ze! En vanmiddag zijn we direct lid geworden van de vereniging....
  Wie volgt...

 • Drikus Dekker

  Volle steun vanaf hier das zekers !!!

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.