Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:26 feb 2020

CLM: doorvergiftiging rattengif nog steeds groot

Ratten- en muizengif belandt onbedoeld in veel wilde vogels en zoogdieren. Dat geldt vooral voor knaagdiereters zoals steenmarter, steenuil, vos, bunzing, kerkuil en buizerd. Ook de havik en sperwer scoren hoog.

De onderzoekers bevelen aan om de toepassing van de ‘rodenticiden’ (lees: gif) verder te beperken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van CLM Onderzoek en Advies en andere partijen in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Gif wordt versleept

Het gebruik van gif was al beperkt door het alleen giftig lokaas in lokdozen te plaatsen. Met behulp van cameravallen blijkt uit deze studie echter dat ook andere dieren bij de lokdozen komen, zoals spitsmuizen en verschillende zangvogels. Ook bleek dat muizen en ratten het gif uit de lokdozen naar buiten slepen, waardoor het gif makkelijk bij andere soorten en vogels belandt. Deze route is nog niet eerder in beeld gebracht en kan ongewenste blootstelling aan gif veroorzaken.

Schema met de drie besmettingsroutes. De soorten waar in de studie gif is aangetroffen, zijn in het rood aangegeven. Bij de genoemde soorten in het groen is geen gif aangetroffen.
Schema met de drie besmettingsroutes. De soorten waar in de studie gif is aangetroffen, zijn in het rood aangegeven. Bij de genoemde soorten in het groen is geen gif aangetroffen.

Rodenticiden en besmetting

In totaal zijn in 160 onderzochte levermonsters tien verschillende rodenticiden aangetroffen. De hoogste concentraties zijn gevonden bij knaagdiereters, zoals vos, steenmarter, bunzing en wezel. Ook de kerkuil, steenuil en torenvalk scoorden hoog.

De besmetting vindt volgens de onderzoekers plaats via drie routes. Dat kan direct via het eten van lokaas door niet-doelsoorten (bosmuis, naaktslakken), via het eten van doelsoorten die rodenticiden bevatten en tot slot via doorvergiftiging door het eten van niet-doelsoorten. Gevallen van de laatstgenoemde route zijn aangetroffen bij sperwers, egels en dassen.

Werkwijze Integraal Plaagdier Management

Sinds 2017 werken gecertificeerde ongediertebestrijders via het Integraal Plaagdier Management (IPM). Preventie staat daarin voorop. Eerst wordt gekeken hoe de plaag zonder gebruik van gif onder controle is te krijgen, bijvoorbeeld met klemmen en vallen. Toch is – volgens de onderzoekers – sinds de toepassing van IPM de doorvergiftiging nog niet verder afgenomen.

CLM heeft het onderzoek in samenwerking met Bureau Waardenburg, Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) uitgevoerd.

Lees ook: Knaagdierbestrijding op boerenerf: hoe pak je dat aan en wat mag?

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het stikt tegenwoordig overal van die smerige ratten.Ik heb een kennis die woont bij het Vondelpark in Amsterdam .ze heeft er een hekel aan om met schemering door het park te lopen ,overal schieten de ratten weg terwijl je ze 10 jaar geleden zelden zag..

 • EL

  Dat is natuur! Katten niet voeren dan wordt de ratten populatie snel kleiner!

 • Drikus Dekker

  Heb je ook aan Den Haag en de Europese unie te danken !!! Verbod op Ratten en muizen gif....hier mee gemaakt eerst kwam de Bunzing me hobby vee afmaken en wat er overbleef werd op gehaald door de Sperwer en Reintje de vos.fijn dat al deze klote beesten per wet woorden beschermd.vervolgens voor de gewoone mens geen gif meer te koop .kom op Ratten en Muizen moet je bestrijden je ziet overal dat dit volledig uit de hand loopt (Ratten zijn ziekte versprijders nr 1) maar nee we weten het zo goed niet bestrijden lekker laten fokke nogmaals sorry maar ook hier weer gaat Nergens Over...zieke poppetjes achte hun zo veel wetende bureau. (Word hier echt woest om)

 • Drikus Dekker

  E.L katten niet voeren ???? Een kat vreet geen Rat !!! Een kat vreet wel je Pimpelmeesjes/Koolmeesjes op en die moeten de eiken processierups bestrijden dus lijkt me geen strak plan...nee ook hier veel mis ....en uh Stefan volgende keer beters huiswerk doen sorry maar geen goed woord voor over deze regels ...

 • kraats

  Breng maar in het nieuws dat ratten het Corona-virus overbrengen (o.a. in het Vondelpark). Wedden dat D33 en PvdD iets ondernemen ...

 • Vhouder

  ik laat muizen bestrijden met gif en heb al jaren een kerkuil en een steenuil op mijn bedrijf gaat prima dus zal wel meevallen met dat doorvergiftigen

 • Drikus Dekker

  Vhouder dank voor je reactie,zo zie je maar niks aan de hand..👍👍

 • boer drenth

  Die zgn wetenschappers zijn op allerlei manieren van het pad af . Nog even en de rat hoort bij de beschermde dieren.

 • veldzicht

  @Drikus Dekker.Dat is niet helemaal waar.Er zijn maar heel weinig katten die een grote rat pakken,ze zijn er wel, maar kleine jonge ratten pakken de meeste wel.

 • Drikus Dekker

  Maar uh sorry effe goed lezen,een Kat vangt geen rat !!!was mijn boodschap....sorry maar ik blijf hier niet alles 3keer herhalen hier ...

 • veldzicht

  Het zal wel aan mijn verstandelijk vermogen liggen,die snap ik niet helemaal.Een kleine rat is toch ook een rat.O.K. jij je zin ,hij vangt hem niet hij pakt hem.(piet Lut)

 • Sjefo

  Wil je een plaag creëren “even de overheid bellen”

 • agratax(1)

  Ratten veroorzaken zelfs stroomstoringen in Flevoland en vallen niet neer na de kortsluiting. Hoe moeten we ze nu bestrijden Gif mag straks niet meer, 220 V helpt niet en rovers kunnen niet zoveel plaagdieren vreten, dat we het merken. De rat is niet het enige knaagdier dat de boer en burger plaagt, wat te denken van de muizen die zowel in de gebouwen als op het land hun best doen om hun en onze leefomgeving te vernielen. Als alleen bestrijden met huisdieren en vallen nog mag, vrees ik toestanden als in de middeleeuwen. Enge ziektes die door deze knagers wordt veroorzaakt en verspreid. willen we daadwerkelijk iets doen aan de knagers, dan zal iedere Nederlander moeten stoppen met het onbewust voeren van de rat etc. Dus geen voedselresten buiten laten rondslingeren en de hond leren jagen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.