Home

Nieuws 32 reacties

4.000 trekkers verwacht in Den Haag

17 sprekers zullen woensdag op de landelijke protestdag hun visie op de problemen in de landbouwsector uit de doeken doen. Het programma begint symbolisch om vijf voor twaalf.

Zo’n 4.000 boeren komen woensdag op de trekker naar Den Haag voor een landelijk boerenprotest. Daarnaast komen er ook boeren met het openbaar vervoer richting het protest. Die verwachting heeft Farmers Defence Force-voorman Mark den Oever maandagmiddag. Het programma van woensdag is grotendeels rond. Farmers Defence Force (FDF) communiceert een lijst met 17 sprekers uit politiek en belangenbehartiging die op een podium het woord zullen nemen.

Aftrap om vijf voor twaalf

Op het symbolische tijdstip vijf voor twaalf trapt FDF-voorzitter Mark van den Oever af. Daarna zullen opeenvolgend Sieta van Keimpema (FDF), Linda Janssen (POV), Jaco Geurts en Maurit von Martels (beide CDA), Harm Wiegersma (NMV), Jeroen van Maanen (FDF), Kees Hanse (NAV), Jos Ubels (FDF), Jos Bolk (Federatie Vleesvee Stamboeken), Gideon van Meijeren (FVD), Jacob van Emst (Netwerk Grondig) en Mischa Bouwer (Federatie Edelpelsdierhouderij) gedurende 5 à 10 minuten spreektijd krijgen.

FDF hoopt op Rutte of Schouten

FDF hoopt premier Rutte of minister Schouten over te kunnen halen voor woensdag. Dat geldt ook voor PVV-Kamerlid Madlener, Nevedi-directeur Henk Flipsen en Brabantse CDA‘er Tanja Vogels. De dag wordt afgesloten om 14.20 uur met een optreden van Boer Bennie.

Animo voor de protestactie aankomende woensdag komt maandag mondjesmaat op gang. Regionale organisaties maken maandagavond de balans op wat de aantallen aanmeldingen betreft.

Regionale verschillen

In Friesland heeft stichting Baf, de Friese afsplitsing van FDF, al een ruime 100 trekkers verzameld. Uit Gelderland kunnen naar verwachting ‘tussen de 500 en 1.500 trekkers’ komen. Daarnaast worden ook uit verschillende hoeken van het land bussen geregeld die woensdag de rit naar Den Haag gaan maken. Net als bij de vorige landelijke protesten verzamelen de eerste groepen trekkers al voor 12 uur ’s nachts, om op tijd in Den Haag te kunnen zijn.

Het weekend is door het FDF-bestuur gebruikt om nog maar eens uit de doeken te doen waarom zij wél reden zien om een landelijke actie op poten te zetten. Van den Oever stuurde een lijst rond met acht redenen om actie te voeren.

Protest draait niet alleen om stikstof

Het protest draait grotendeels om stikstof, maar de organisatie benadrukt dat er ook voor akkerbouwers redenen zijn om naar Den Haag te komen. De aangescherpte PFAS-normen om een voorbeeld te noemen, maar ook blijft FDF hameren op het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen. Hierover hebben het Landbouw Collectief en het ministerie al wel afspraken gemaakt: toelating gaat op basis van de adviezen van het CTGB.

Ook Linda Janssen, voorzitter van de POV, doet op social media uitgebreid uit de doeken waarom zij aankomende woensdag mee gaat naar Den Haag.

Janssen vindt onder andere dat de overheid het geld dat nu is uitgetrokken voor opkoop van bedrijven, beter kan besteden aan verduurzaming. Ze is bovendien bang dat de leefbaarheid van het platteland in het gedrang komt als veel boeren hun bedrijf beëindigen.

Mestoverleg uitgesteld

Op verzoek van de vier coalitiepartijen (VVD, CDA, ChristenUnie en D66) is het mestoverleg in de Tweede Kamer op diezelfde dag uitgesteld. Landbouwminister Carola Schouten zou vóór het overleg de contouren van het vereenvoudigde mestbeleid bekendmaken, maar dat is niet gebeurd. De minister heeft meer tijd nodig. Ze verwacht de brief daarover in maart te sturen. Het mestoverleg is uitgesteld tot 7 april.

De ANWB waarschuwt automobilisten om woensdag rekening te houden met vertraging vanwege de aangekondigde acties. Bouw in Verzet, een groep ondernemers uit de bouwsector, heeft zijn steun voor de actie uitgesproken. Deze actiegroep nam afgelopen december de organisatie over van FDF.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • EL

  👍

 • slatan

  Een boer is soms ook wel meer tijd nodig om dingen in te vullen en aan te leveren bij instanties, maar krijgt die tijd ook niet! Lekker makkelijk Carolaatje!

 • Gebageit

  Hoe kan ze meer tijd nodig hebben als ze het makkelijker wil gaan maken....?

 • piethermus1

  Kees Hanse staat daar niet namens de NAV, maar spreekt op persoonlijke titel. Het NAV bestuur was verbaasd te vernemen dat Kees namens hen zou spreken. Hij is/was geeneens lid.

 • opraap28

  Respect voor deze hard werkende veehouders van nederland die 7 dagen in de week druk zijn met hun werk en voor ons allemaal en zorgen voor melk productie en voetsel al dus ed baars

 • Bennie Stevelink

  Ik zie dat nu ook Geurts en von Martels mogen spreken. Op 16 oktober mochten ze dat niet. Blijkbaar is het FDF bestuur tot het inzicht gekomen dat het beter is om woensdag niet in een bruin hemd rond te lopen.
  Om geloofwaardig te zijn zou het beter zijn om de hysterische Sieta niet op het podium te laten.

 • Drikus Dekker

  En uh mannen/vrouwen niet over de snelweg he !!!!! Dat vind ... niet goed 😢😢nou nou geen malieveld niet over de snelweg blieft weinig over wat wel mag !!! Demonsteren is demonstreren sorry maar dit snap ik effe niet ?????

 • Drikus Dekker

  En uh ja Bennie jammers dat ze jou niet hebben uit genodigd voor een L.T.O Preek...Of uh niet ???

 • HJ O R

  Beste Bennie, we kunnen niet om Sieta heen. Er is in het LC niemand te vinden met zoveel dossier kennis als zij.

 • farmerbn

  Mag bennie schrijven over die gekleurde hemden? Dacht dat bennie het niet acceptabel vond dat de voorzitter van FDF ook zoiets gezegd had over die periode?

 • mariapeel

  Bennie jij moet pastoor worden. 😉.sieta gaat voor de echte boeren. En lto praat en slaapt verder

 • EL

  Met Bennie ga je de oorlog niet winnen!☹️

 • Maas1

  Laat Sieta er een mooi optreden van maken.Weg met die virtuele technocraten die geen enkele binding hebben met de werkelijkheid.
  Eerst wordt het beleid doel vastgesteld dan wordt het gegoten in modellen aannames en veronderstellingen.Als we nu nog niet begrijpen wat hun doel is, zullen we het nooit begrijpen.

  Op naar Den Haag!

 • Broer

  Als het LC dit nou organiseerde en Aalt Dijkhuizen deed de oproep om te komen, dan kom ik ook. En met mij vele Lto-ers. Waar is de eenheid ?

 • sanderheerink90

  Vreemd bennie. Fdf afbranden om hun vergelijking met jodenvervolging en zelf hierover beginnen. De landbouw is nu één en zijn hard op weg de leugens rondom stikstof boven water te halen die gemaakt zijn om de landbouw te verjagen. Dat is zeer globaal de situatie nu. Datum van protest is misschien niet geweldig. Maar het hek is nu vd dam en de landbouw heeft weer eens haar macht gevoeld en moet het momentum nu ook behouden. Zover als we nu zijn om wat terug te doen tegem de overheid zijn we niet vaak geweest. Dus doordrukken. Vreemd dat je hier moeite mee hebt

 • Drikus Dekker

  De Eenheid is je BOEREN HART en laat die vertellen wat je moet doen !!!! Zorg als boer dat je je Mannetje staat Geloof me Tis Er OP OF ER ONDER......

 • bankivahoen

  Stop nou eens met die oorlog er bij te betrekken benny@. Waarom verlaag jij je nou zo???

 • Remco1980

  Zonder fdf was het lot al bezegeld volgens mij. Gas erop en laat zien waar je voor staat in dit land. Niks mis mee. Tot woensdag!

 • Drikus Dekker

  Bennie slaap lekker op je L.T.O kussen en morgen gezond weer op !!! Komt goed zekers zonders jou😇

 • @123

  Bennie ,wat een laag niveau van jou om daar iedere keer naar te wijzen,slaat nergens op en we hoeven je bij een volgende reactie niet meer serieus te nemen.

 • 112

  bennie ik wordt kots misselijk van je

 • mariapeel

  Bennie als ik zo moest boeren als ik jou al een half jaar volg met praten was ik morgen failliet. Sorry snapt niet hoeveel geld jij hebt laten liggen

 • kleine boer

  boer bennie is er om 14.20 .....

 • kenmvdwind

  Mariapeel, Bennie is LTOer, die zorgt goed voor zich zelf!
  Hij geeft er blijk van, dat hij het niets vind dat er zo’n grote eenheid is onder de boeren.

 • Alco

  @Bennie had nu ook een "Slib off the tong".
  Een rechtstreekse vergelijking. Nog veel erger dan die van Mark, want dat was maar een verwijzing, waar het toe kan leiden.

 • gjh

  Bennie ga naar spanje net als jantje smit kan je ff op adem komen en normaal nadenken want dat valt niet mee zo te lezen. O ja wat doet het LTO ? NIETS NATUURLIJK

 • gjh

  Sieta respect voor je je doet super goed werk. We snappen dat allemaal behalve Bennie maar ja die kun je niet voor vol tellen

 • veldzicht

  Het begint hier steeds leuker te worden,soms rol ik van mijn stoel af van het lachen.Maar Bennie zie ik wel voor vol aan,ook al ben ik het de laatste tijd niet altijd meer met hem eens maar dat hoeft ook niet.

 • Bennie Stevelink

  Er staat op dit moment een interessante column van Willem Bruil op deze site. In een reactie bij deze column beschrijf ik een “bruine” activiteit van FvD en FDF waar wij ons verre van moeten houden.

 • kenmvdwind

  Goed gezien Alco, de pot verwijt de ketel!

 • kenmvdwind

  Hou je eigen bruine activiteit maar voor je, ik heb er geen behoefte aan, waarom probeer je verdeeldheid te zaaien?

 • mariapeel

  Bennie want ben jij dom. LTO doet zijn best maar de jonge generatie luisterd niet meer zijn 't zat. LTO is bijna de zonnebloem gemiddelde leeftijd 65 jaar. Tja en ze doen wat de leden zeggen van bijna allemaal stoppers logisch dat fdf op stoom komt. Dit had lto kunnen weten maar ik heb ze gewaarschuwd.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.