Home

Nieuws 3 reacties

Landbouw rond kwetsbare natuur extensiveren

Provincies en Rijk hebben afspraken gemaakt over het versterken, verbeteren en robuuster maken van natuurgebieden.

Om dat te bereiken kan het waterpeil worden verhoogd en kan rondom stikstofgevoelige natuurgebieden een overgangsgebied worden gerealiseerd met andere, extensievere vormen van landbouw. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Hogere vergoeding voor natuurbeheer

De afspraken tussen provincies en Rijk zijn vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma Natuur dat dinsdag 8 december naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het Rijk stelt de komende tien jaar € 3 miljard beschikbaar (€ 300 miljoen per jaar) om de provincies te helpen bij de inzet voor het verbeteren van stikstofgevoelige natuur. Schouten zegt dat ze boeren, natuurbeheerders en grondeigenaren wil helpen te investeren in natuurbeheer. De vergoeding voor natuurbeheer wordt verhoogd naar 84% van de kostprijs. Dat is nu nog 75% van de kostprijs.

De versterking van de natuur hoort bij het pakket aan stikstofmaatregelen dat het kabinet in april aankondigde. Andere maatregelen moeten eraan bijdragen dat de stikstofuitstoot in industrie, verkeer en landbouw omlaag gaat.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Goede regeling kost de extensievering ook weinig of geen geld meer .
  Want de inkomsten stijgen voor de boer en de kosten niet

 • Alco

  Laatst nog een onderzoek dat extensieve veel minder over hielden.
  Inkomsten stijging voor een paar emotie kopers en kosten vermindering door goedkoop te huren van natuurmonumenten.
  Wat dus in feite enorm veel kost voor de Staat.

 • WGeverink

  In Nederland zijn ze altijd bezig met het prutsen aan "natuur gebieden". Alles wat met mensenhanden aan "natuur" wordt gecreerd kost kapitalen en moet voor altijd met geld en arbeid in stand worden gehouden. Onze gemeente is ongeveer half zo groot als Nederland en we wonen er met zo'n 12000 mensen. Wij maken ons niet zo druk om "stikstof" of om de grondwater stand. Natuur is wat zich ontwikkeld als wij mensen er ons niet mee bemoeien. Het ene jaar is droog en het andere jaar is nat en zo krijg je in de "natuur" wat meer van dit en minder van dat. We leggen wel parkeer plaatsen aan en voetpaden zodat toeristen uit de hele wereld dichter bij de bezienswaardigheden kunnen komen, kunnen hiken en de meest fantastische foto's kunnen schieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.