Home

Nieuws 15 reacties

Kamer wil glyfosaatverbod op rijkspachtgrond

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op het gebruik van de onkruidbestrijder glyfosaat op rijkspachtgronden.

Een motie van die strekking van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet kreeg donderdagavond 17 december een meerderheid.

Bromet vraagt de regering om in de pachtovereenkomsten randvoorwaarden te stellen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft ruim 40.000 hectare agrarische grond die wordt verpacht. De GroenLinks-motie werd ondersteund door onder andere SP, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV en de regeringspartijen ChristenUnie en D66.

Standpunten lidstaten toelating glyfosaat

Een meerderheid van de Kamer steunt een verzoek van de Partij voor de Dieren om de standpunten van verschillende lidstaten over de toelating van werkzame stoffen bekend te maken. Minister Carola Schouten geeft haar eigen positie altijd prijs aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie maakt na de stemmingen wel de uitslag bekend, maar niet welke lidstaat welk standpunt heeft ingenomen.

Een motie van PvdD om het gewasbeschermingsmiddel sulfoxaflor voor open teelten te verbieden kreeg geen steun van een Kamermeerderheid.

Lees ook: Schouten loopt niet vooruit op verbod sulfoxaflor

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • egbert

  Emotie ten top .
  Gemiddelde particulier heeft meer rotzooi in keukenkastjes.
  Dezelfde groene mensen blowden en zopen zich in studie tijd de studie door. Dit en roken is ook heel gezond.....?.....??

 • Zuperboer

  egbert, alles moet eerst kapot. T zijn mensen die geen ervaring hebben hoe zelf een bedrijf op te bouwen en in stand te houden die beslissen over de ondernemers. Ons land wordt totaal uit balans gebracht. Nog 5 miljoen mensen erbij is het plan. Het aandeel werkenden zal flink dalen, het aandeel economisch wérkelijk productieve mensen nog vele malen harder. Daarbovenop de vergrijzing en je weet dat er diep in de buidel zal moeten worden getast om dit feest in stand te houden. Dat zal betaald moeten worden door de kleine groep ondernemers in dit land.........

 • info196

  Gelukkig bepaalt 2de kamer niet alles in NL!!

  maart 2020:
  <>


  Een grondeigenaar die een perceel grond verpacht via een eenjarige pachtovereenkomst mag het gebruik van glyfosaat op deze akker verbieden. Dit heeft de Centrale Grondkamer besloten in een door de provincie Noord-Brabant aangespannen procedure. Bij meerjarige pacht is het opleggen van een glyfosaat verbod niet rechtsgeldig.

 • trekker123

  Gelukkig hebben ze in de tweede kamer overal verstand van en nemen ze hun verantwoording voor de toekomst van ons land heel serieus!

 • farmerbn

  Laat ze daar eerst de toeslagaffaire oplossen.

 • Mbmb

  Weer die heks van Bromet. Geen verstand. Vertel ff hoe onkruid bestreden kan worden zonden middelen terwijl alle overheden niet meer maaien en het schadelijke onkruid uit bermen en taluds van snelwegen vrij spel heeft op boerenland. Mag de boer zeker weer op eigen kosten oplossen.

 • leodejonge1

  Uitslag van deze stemming maakt weer eens duidelijk dat meer dan de helft van onze volksvertegenwoordigers de emotie belangrijker vind dan de wetenschappelijke feiten.

 • farmerbn

  Elke burger is tegen een mollenklem tenzij hun gazonnetje omgewoeld wordt.

 • farmerbn

  Maar als er dan toch een wet komt die glyfosaat verbied dan moeten ze ook maar meteen in die wet regelen dat de pacht gehalveerd wordt. Eens kijken hoe belangrijk ze het vinden.

 • Alco

  Hier op de vuilnisbelt was het dit jaar geel van het jacobskruiskruid.
  Zeg maar hoe we daar mee aan moeten.
  Ik heb de bloem akkerranden al dood gespoten

 • xw

  da's wel een punt van farmerbn.
  maar het is nou juist het rijksvastgoedbedrijf wat excelleert in het uitbuiten van pachtgrond (lees pachters).
  Verder kan het KKG in Amersfoort er ook wel wat van.

 • Gat

  Zo zie je dat linkse partijen ook al zitten ze niet in de coalitie alles klaar krijgen.

 • trekker123

  Hebben we een rechtse coalitie dan?

 • WGeverink

  Alleen als het doel is om alles dood te maken is roundup erg handig. Onder alle andere omstandigheden gebruik ik Restore maar er is ook Grazon. Beide producten doden zo'n beetje alles behalve gras. Met beide producten groeit er nog een aantal jaren na de bespuiting geen onkruid maar ook geen klaver en luzerne die ik wel graag zie. Ik heb daarom zo veel mogelijk gewerkt met een handspuit en een zeis. Als ik in grasland van boter bloemen, distels of jakobs kruid af zou willen is Roundup geen product wat ik zou gebruiken. Roundup vind ik ideaal om te gebruiken onder bv schrikdraad.

 • farmerbn

  Juist niet onder de schrikdraad want dan spuit je het gras dood en er komt dan later hoog onkrijd voor terug. Het meest ideale zou een baan van 50 cm witte klaver zijn die de draad niet raken kan.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.