Home

Nieuws 6 reacties

Schouten: EU-eis voor sleepvoetbemester niet onderbouwd

Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor de eis van de Europese Commissie om de sleepvoetbemester op klei- en veengronden alleen aan te wenden bij een buitentemperatuur van 20 graden of lager.

Dat zegt landbouwminister Carola Schouten in antwoorden op vragen uit de Eerste Kamer. Schouten geeft aan dat ze dat tot het eind van de onderhandelingen over de verlenging van de derogatie van de Nitraatrichtlijn heeft aangevoerd bij de Europese Commissie. Zij heeft de Europese Commissie duidelijk gemaakt dat ze niet blij is met de toch opgelegde voorwaarde. Maar “in de context van de onderhandelingen en de gewenste duidelijkheid over de verlenging van de derogatie was dit echter het maximaal haalbare”, aldus de minister.

Voorwaarden emissie van ammoniak

Dat de Europese Commissie ook nadere voorwaarden heeft gesteld aan de emissie van ammoniak, kan de minister op zich billijken, omdat ammoniakemissie uiteindelijk ook leidt tot depositie in oppervlaktewater. De Nitraatrichtlijn is gericht op de de bescherming van het oppervlaktewater. De meeste voorwaarden die de Europese Commissie in de derogatie oplegde, waren in Nederland in de bestaande regelgeving opgenomen. Dat gold niet voor de extra voorwaarde bij het gebruik van de sleepvoetbemester.

Laatste reacties

 • Mbmb

  Niet blij, blabla, deze zwakke minister (of is het allemaal een schijnvertoning) gaat akkoord met absurde eisen zonder onderbouwing van de EU. En zo wordt je weer te pakken genomen door de overige lidstaten, en de minister kan alleen maar ja knikken. Eerst wetenschappelijk bewijs, knalhard en geen model, eerder is dit niet te pruimen.

 • farmerbn

  Die nieuwe regel komt uit de koker van het eigen den haag. De helft van de commissie weet niet eens wat een sleepvoetbemester is en de andere helft komt uit een land waar ze nog steeds met de ketsplaat werken. Die lieden willen wel opschrijven wat schouten met haar ambtenaren wensen.

 • Eminem2010

  Het wordt gezellig in de nacht . burgers vast erg blij mee leuker kunnen het niet maken wel moeilijker !

 • tinusje

  hier in de buurt kun je ook gewoon ketsen in de nacht....gaat ook best

 • Bennie Stevelink

  Tussen de regels door lees ik dat de minister geen enkele inspanning zal doen om deze eis te handhaven.

 • farmerbn

  Fout bennie, als ecolo’s de politie bellen moeten die komen opdraven. Als het OM niks doet dan gaan de ecolo’s naar de rechter. Ook als er over een tijdje een andere minister zit is het maar afwachten wat die dan doet. Ministers wisselen, wetten blijven.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.