Home

Nieuws 8 reacties

Wolf beet 35 schapen dood in Drenthe

De oorzaak van de 35 doodgebeten schapen in november 2019 in de provincie Drenthe is toe te schrijven aan een wolf.

Dat blijkt uit data van provinciaal uitvoeringsorgaan BIJ12, die de schademeldingen van wolven afhandelt. Om welke wolf (DNA-code) het gaat, is nog niet bekend. Ook de 2 gedode schapen in Onnen (Gr.) zijn toe te schrijven aan een wolf. Hoeveel de schadevergoeding bedraagt, is ook nog niet bekend.

35 dode schapen in 5 dagen tijd

In november vorig jaar kwamen meerdere meldingen binnen van gespotte wolven. En ook van doodgebeten schapen.

Op 19 november zijn in Hooghalen 16 doodgebeten schapen gevonden. Twee dagen later was het raak in Eext (6 schapen) en Grolloo (4 schapen). Nog eens twee dagen later kwam er een melding van 9 doodgebeten schapen in Anderen. Nu het DNA-onderzoek afgerond is, is duidelijk dat het om een wolf gaat.

Ook dit jaar weer meldingen uit Drenthe

Ook begin dit jaar zijn er meldingen van dode schapen in de provincie Drenthe binnengekomen. Wederom in Hooghalen, 10 schapen op 4 januari. Ruim een week later, op 13 januari, nog eens 3 in hetzelfde dorp. De meest recente melding is van vorige week vrijdag 17 januari. Toen zijn 3 schapen doodgebeten in Zwiggelte.

Rustig in andere provincies

In de andere provincies is het vrij rustig, al kwam er begin december een zestal meldingen van dode schapen vanuit Friesland (36), en een enkele uit Overijssel (1) en Noord-Brabant (3). Of de wolf in deze gevallen ook de boosdoener is, moet nog blijken. Voor alle meldingen ná 1 december 2019 geldt dat het DNA-onderzoek nog loopt en dus de oorzaak nog onbekend is.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Dit mocht toch niet in de openbaarheid van LTO?

 • eja

  het wachten is op een aanval van de wolf op een boswachter
  Dan is het zo afgelopen

 • Alco

  Ach wat zijn we weer blijijijijij met de wolf in ons land.

 • farming1

  Een verrijking van de Nederlandse natuur geweldig al die wolven !! zouden de organisaties die zo graag wolven zien bereid zijn de schade te vergoeden die boeren oplopen ?

 • kleine boer

  En de PvdD vind het prima dat schapen zo afgeslacht worden?

 • Bolder01

  En oweeeee als wij een stok gebruiken of een klem zetten

 • Jules Vismale

  @eja, die boswachter is toch niet van het soort dat Roodkapje en Oma bevrijdde uit de buik van de wolf? Als er trouwens weer boerenprotesten gaan uitbreken dan mogen ze daar zelfs in Den Haag aan de overheid schadevergoedingen vragen voor de dode schapen maar vooral om het feit dat de Nederlandse overheid de boeren al tientallen jaren dupeert, uitbuit en als criminelen lijkt af te schilderen!

 • Jolein1

  toch gek , sinds ik 15 jaar geleden in het honden wereldje terecht ben gekomen , waren er ook al berichten van dood gevonden schapen , gebeten door honden , maar had toen al die jaren GEEN kopnieuws te pakken , nu ineens wel ???

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.