Home

Nieuws 3 reacties

Weidevogelgebied ongunstig voor bijen en vlinders

Bijen en vlinders doen het slecht in weidevogelgebieden.

Dat is de conclusie van een onderzoek van Naturalis Biodiversity Center dat gepubliceerd is op het wetenschappelijke platform ScienceDirect van Elsevier.

Bloemen

Boerenland wat ingericht is voor weidevogels heeft een lager aantal bestuivers en ook minder verschillende soorten bestuivers. In hooilanden en kruidenrijke graslanden zijn die aantallen aanzienlijk hoger. Volgens de onderzoekers is een belangrijke oorzaak de aanwezigheid van bloemen. Hoe meer bloemen, hoe meer bijen en vlinders. Ook leverde een grote variatie aan bloemen meer diverse soorten bestuivers op.

Maaibeleid

De reden waarom er meer bijen en vlinders in hooilanden en kruidenrijke graslanden te vinden zijn, is volgens de onderzoekers ook sterk afhankelijk van het maaibeleid. Deze gebieden hebben relatief arme grond en worden pas later in het jaar gemaaid, waardoor de biodiversiteit gedurende een lange tijd hoog is. De weidevogelgebieden – daarentegen – worden vaak rond eind juni gemaaid, precies op het moment dat de bestuivers het meest en divers aanwezig zijn. De onderzoekers raden aan om gebieden niet alleen voor specifieke soorten in te richten, maar de weidevogelgebieden meer te combineren met hooiland om gunstigere maaischema’s aan te houden. Vorige maand berichtte Wagingen UR dat veranderingen in gemeenschappen van bijen en vlinders een sterke samenhang met de stikstofdepositie vertonen.

Drie gebieden

Het onderzoek richtte zich op drie verschillende gebieden: hooiland, kruidenrijk grasland en weidevogelgebieden, gelegen in het Groene Hart en Midden-Delfland (Z.-H. en U.). Naast de aantallen en soorten insecten, onderzochten de biologen ook de aanwezigheid van bloeiende planten en vergeleken ze het maaibeleid.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Gewoon weer alles aan boeren overlaten toen was alles prima het geklooi begon na het bemoeien onderzoek dat maar eens....

 • René de jong

  Combineer dit onderzoek even met de bevindingen van SOVON daar was de conclusie dat de weidevogels naar de boerengrond trekken.

  waarom ? Omdat daar het bodemleven is ! >> mest is leven !

  Sovon wil de teruggang van de Wulp graag toeschrijven een depositie, want dat kan blijkbaar overal voor, echter de reden is nogal krom.
  De wulp komt volgens Sovon niet meer in de N2K gebieden (Duinen Waddeneilanden) omdat er te veel en hoge begroeiing tussen de duinen komt door depositie........ jaja (laagste NH3 concentratie van Nederland).

  En daarom wil SOVON dus boerenland later maaien t.b.v. de Wulp......
  Dussss.....later maaien.... wat gebeurt er dan ook al weer met gras...... juist groeit; hogere begroeiing.
  Dus SOVON jullie depositie verhaaltje gaat niet op.
  Nu wil SOVON graag boerengrond ook als natuurgrond inrichten dus in feite die grond ook uitmergelen, aha dus dan gaan de weidevolgels weer een strookje verder en verder en verder etc.

  Maar je zou wellicht, eventueel en misschien de natuurgrond ook wat kunnen gaan bemesten en dus twee vliegen, vlinders en bijen in één klap kunnen vangen ?????

  Het is toch van de zotte dat elke universiteit en/of natuurstichting de oorzaak in depositie of boerengebruik moet zoeken terwijl er genoeg natuurgrond voor handen is waar eerst de zaakjes wel wat verbeterd kunnen worden.

  vr gr René de Jong

 • farmerbn

  Toppie René maar ook voor kleine boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.