Home

Nieuws

WDODelta: 94% sloten goed schoongemaakt

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) kijkt tevreden terug op de controle van het schoonmaken van sloten met satellietbeelden.

94% van de sloten is goed schoongemaakt door de eigenaren. Het gaat in totaal om circa 8.000 sloten met een lengte van 2.500 kilometer in het werkgebied van het schap, die vooral beheerd en schoongemaakt worden door boeren. Dat meldt WDODelta. Het schap startte afgelopen najaar - na een succesvolle test op een kleiner gebied – met de controles via satellietbeelden.

Arbeid en kosten

WDODelta is het eerste waterschap dat gebruik maakt van deze methode. Dit najaar heeft ook Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gebruik gemaakt van de methode om uit te zoeken of het kostenbesparend en efficiënt is. Tot voorheen was er inzet nodig van werknemers voor de controles. Op deze manier bespaart het schap arbeid en kosten. Met deze nieuwe methode – ook wel ‘digi-schouw’ genoemd – hoeven medewerkers alleen nog maar naar locaties in het veld die als ‘niet schoon’ uit de computer rollen. Dit jaar dus 6% van de 8.000 sloten.

Analyse

In de periode eind oktober-half november maakte een satelliet foto’s van het hele werkgebied. Een computerprogramma analyseerde de foto’s en beoordeelde in welke sloot te veel begroeiing in het water stond en in welke niet. Bestuurslid Herman Odink: “Ondanks de succesvolle test van vorig jaar was het best spannend om nu het hele werkgebied te controleren via een satelliet. Met de resultaten zijn we dik tevreden, het systeem functioneerde goed. Komend jaar gaan we het verder optimaliseren. De digi-schouw is een concreet voorbeeld uit het programma Digitale Transformatie waarmee het waterschap bezig is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.