Home

Nieuws 19 reacties

Rutte en Schouten in gesprek met boeren én natuur

Premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten gaan woensdag in gesprek met boeren en natuurorganisaties over de stikstofproblematiek.

Na een bezoek van Rutte en Schouten aan een melkveebedrijf en een natuurgebied, spreekt het gezelschap met elkaar in Kootwijk.

Boeren en natuurorganisaties samen om tafel

Eerder spraken Rutte en Schouten apart met boeren, natuurorganisaties en bouwers op het Catshuis over het stikstofvraagstuk. Nu worden boeren en natuurorganisaties gezamenlijk uitgenodigd. Het kabinet wil de partijen die vaak tegenover elkaar staan in het stikstofdebat op deze manier bij elkaar brengen. Wie er precies namens de landbouw aan tafel zit, is nog niet bekend. Aan de deelnemerslijst wordt nog gewerkt. Het zullen met name boeren en bestuurders zijn die aanschuiven. Het gezelschap is daarmee niet hetzelfde als eerder in het Catshuis.

Onderhandeling met Landbouw Collectief

Over de stikstofproblemen onderhandelt het kabinet met boerenorganisaties die zich verenigd hebben in het Landbouw Collectief. Dit collectief spreekt 5 februari weer met Schouten.

Het gesprek in Kootwijk is informeler. “Het gaat om een open gesprek waarin de aanwezigen van gedachten kunnen wisselen over de problematiek en over oplossingsrichtingen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Aanvullende stikstofmaatregelen

Na de spoedwet stikstof die eind vorig jaar werd aangenomen in beide Kamers, verwacht het kabinet op korte termijn met aanvullende stikstofmaatregelen voor de landbouw te komen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  En de industrie/vliegverkeer die vrijstelling hebben van 10000den tonnen uitstoot wanneer komen die samen met de natuur aan tafel....

 • Zuperboer

  Waarom nu gesprekken aangaan? Stikstofclaim en het Mesdagfonds zijn nog volop bezig met het ontrafelen van de huidige chaos. Rutte en Schouten voelen aankomen dat ze bakzeil halen bij de landbouw en proberen om via de achterkamertjes door te drukken. Wachten lijkt me nu de beste remedie voor een ieder die de landbouw een warm hart toedraagt.

 • farmerbn

  Die uitgekozen boeren moeten zonder pen het gesprek ingaan zodat ze niks kunnen ondertekenen.

 • Renate

  Het is allemaal voor de schijn. Schouten heeft alles al uitgestippeld. Ze doet net of ze het gesprek aangaat en luistert. ZE DOET ER NIKS MEE.

 • Alco

  Zelfs het Remkers rapport is niet compleet.
  In mei komt daarover een eindrapport. Volgens mij staan daarin de keerzijdes.
  Men wil voor die openbaring eerst wetjes erdoor drukken.

 • Vhouder

  spreken met rutte is luisteren naar de grootste leugenaar van nederland

 • Henk.visscher

  gesprek moet in de openbarenheid, anders heeft het geen zin, ze liegen alles aan elkaar vast

 • Alco

  Trouwens benieuwd wie daar aanschuift?

 • Firma Vellenga

  Ben het met alle reacties eens. Ja, moet een eis zijn van de boeren dat het in openbaarheid gaat. Kunnen we altijd op terug vallen. En alsjeblieft stuur er iemand naar toe die duidelijk spreekt, verstand van zaken en snel is. Voorkeur gaat uit naar een vrouw die komen wat feller en sneller over.

 • Maas1

  Rutte is al wezen kijken in de Haagse duinen naar de opkomende braamstruiken, nou nou dat was me toch wat in dat betreffende Kamerdebat! Op de Veluwe zal het niet anders zijn ook daarvan kunnen we nu weer verwachten dat het bar en boos is. Hij komt maar voor een doel, vliegveld Lelystad gaat open en daar voor moeten de boeren wijken. Dat ze zich staan te vergapen aan het cultuurlandschap en niet aan de natuur doet er niet toe ze weten toch niet waar ze naar staan te kijken. Als heel Nederland leeg wordt gehaald halen ze hun natuur doelen nog niet, kan ook niet als je geen onderhoud wilt plegen aan je eigen gecreëerde parkje overwoekerd met subsidie gelden.

 • Gijs Gans

  Even Geesje Rotgers op nieuwe oogst lezen dan is het wel duidelijk .

 • veldzicht

  FvD is de snelst groeiende partij in Nederland,volgens mij is het een aardig boer vriendelijke partij en lopen tenminste niet zo achterlijk met dat milieu te dwepen, misschien dat dat een beetje druk op de ketel zet als ze de adem van Forum in hun nek voelen hijgen.Ik ben een CDA man maar denk er toch ernstig aan dit keer maar eens over te stappen.

 • 306lsa

 • Firma Vellenga

  Veldzicht, goed Inzicht

 • melkveehouder .

  Laat het LC bepalen wie er namens de landbouw inkomt anders staat de uitkomst van het overleg al vast vóórdat het overleg begint!

 • bori

  Als niet het LC aan het gesprek deelneemt ,is dit een aktie om de boeren uit elkaar te spelen.

 • husky

  FvD wil ook geen megastallen, maar ik heb al vele filmpjes op YouTube gezien van Baudet mijn stem krijg hij.

 • kanaal

  over of met ons?

 • melkveebedrijfvanessen

  @ veldzicht, @ husky. De boer vriendelijke woorden van FVD zijn bedoeld om stemmen te trekken. Bij een landbouw debat in tweede kamer is Dhr. Boudet (vrijwel) nooit aanwezig.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.