Home

Nieuws 10 reacties

Netwerk Grondig naar Brussel vanwege fosfaatbank

Netwerk Grondig gaat bij de Europese Commissie aandringen op het openstellen van de fosfaatbank.

De belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouders vindt dat de Europese Commissie er in Nederland op aan moet dringen dat de fosfaatbank wordt opengesteld, omdat dit onderdeel is van de invoering van het fosfaatrechtenstelsel.

Te veel fosfaatrechten

Netwerk Grondig vindt het niet terecht dat de fosfaatbank nog steeds gesloten is omdat de overheid te veel fosfaatrechten heeft uitgegeven. “Daar moet de overheid een oplossing voor vinden, maar niet door de fosfaatbank gesloten te houden”, vindt een woordvoerder van Netwerk Grondig.

Geen generieke korting

De organisatie wil nadrukkelijk geen nieuwe generieke korting om de fosfaatbank toch open te kunnen stellen, maar vindt dat minister Carola Schouten een andere oplossing moet zoeken.

Lees verder onder de foto

Rechten uit de fosfaatbank worden in de vorm van een ontheffing beschikbaar gesteld aan een melkveehouder. - Foto: Mark Pasveer
Rechten uit de fosfaatbank worden in de vorm van een ontheffing beschikbaar gesteld aan een melkveehouder. - Foto: Mark Pasveer

De fosfaatbank is onderdeel van het fosfaatrechtenstelsel. In de bank komen de fosfaatrechten terecht die bij de handel in fosfaatrechten worden afgeroomd. De rechten zouden vervolgens beschikbaar worden gesteld aan jonge boeren en aan grondgebonden boeren. De rechten uit de fosfaatbank worden dan niet verstrekt aan een melkveehouder, maar ze worden in de vorm van een ontheffing beschikbaar gesteld aan een melkveehouder.

Fosfaatplafond

De Tweede Kamer heeft eerder een motie aangenomen om de fosfaatbank niet te openen zolang het aantal fosfaatrechten op de markt niet onder het fosfaatplafond is. Op deze manier wil de Kamer een nieuwe generieke korting voorkomen.

Netwerk Grondig vindt dat het ministerie het aantal rechten op een andere manier onder het plafond moet krijgen. De grondgebonden boeren trekken daarom aan de bel in Brussel omdat ze vinden dat Nederland wettelijk verplicht is de fosfaatbank open te stellen.

Laatste reacties

 • Attie

  De rechten uit de fosfaatbank staan inmiddels op een andere bank..., op naam van de vleesveehouder!!

 • Henk.visscher

  belachelijk dat rechten van veehouders worden afgepakt, en zo maar worden weggegeven.
  Naar een grongebonden veehouderij prima maar niet op deze achterbakse manier

 • wvb

  Was het niet netwerk grondig die de collegaboeren vleeskalverhouders in nederland op een slinkse wijze de nek om wilde draaien?
  Nu voelen ze wat in hun eigen portemonnaie en beginnen gelijk te huilen.

 • Gradje 1966

  Net werk Grondig dat is een clubje verwende nesten die door de ouders alle grond en vermogen toegeschoven is Als men de andere gezinsleden niets geeft en alles maar aan een man krijg je van deze verwende nesten .Totaal niet ondernemend en graag over andermans rug verder profiteert

 • René de jong

  De mestwet was en is aan grond gebonden!
  Netwerk grondig is vóór diefstal bij collega's, ze moeten zich schamen.
  LNV ook!!
  Vrgr René

 • famboenink@hetnet.nl

  beste netwerk mondig
  als jullie chaos willen veroorzaken door generieke korting
  via de rechtersstaat generieke korting af te dwingen
  vind ik dat in en in triest
  chaos is macht maar dit gaat echt te ver

 • melkveehouder .

  Eerst de korting teruggeven aan bedrijven die nooit aan derogatie hebben meegedaan en toch gekort zijn geworden.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, extreem intensieve bedrijven met volledige maisteelt, die dus niet aan derogatie meedoen, de korting teruggeven? Minder intensieve grasbedrijven met derogatie wel korten?
  Dat is net zo absurd als het standpunt van Netwerk Grondig en de biologische boeren.

 • lelyfarm

  heerlijk die bennie weer ouwe krijger van ons

 • melkveehouder .

  @bennie. Begin je weer te zeuren en te goochelen met de feiten? Fosfaatrechtenstelsel was toch om derogatie te krijgen/behouden? Dan is het toch simpel: diegenen die de lusten krijgen dan ook de lasten laten opknappen!
  Of betaal jij soms bv. ook de belasting voor je buurman omdat hij met de fiets naar het werk gaat en jij dat een puik initiatief vindt?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.