Home

Nieuws 20 reacties

Natuurmonumenten: meer natuur voor stikstofprobleem

Natuurmonumenten wil inzetten op meer en robuustere natuur in de strijd tegen de stikstofproblemen. Dat zegt directeur Marc van den Tweel na afloop van het gesprek met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten in Kootwijk.

Tijdens het gesprek hebben natuur- en landbouworganisaties aangegeven dat ze samen de schouders onder het vraagstuk willen zetten. Op de vraag wat natuurorganisaties gaan doen, reageert Van den Tweel: “De depositie van stikstof moet naar beneden. Dat is in allerlei sectoren, dus niet alleen bij boeren. Ten tweede moet Nederland investeren in natuur. Er moet meer natuur bij en die moet beter verbonden zijn, zodat de natuur ook robuust is en een stootje kan hebben.” Van den Tweel wil daarmee voorkomen dat Nederland ‘van incident naar incident blijft hobbelen’.

natuurinclusief boeren en boerinclusief naturen

“We denken echt dat hier vooruitgang te boeken is. Je moet natuurinclusief boeren, maar ook boerinclusief naturen”, vindt hij. Van den Tweel merkt op dat Natuurmonumenten al geruime tijd goed samen werkt met boeren, bijvoorbeeld met de 600 boeren die grond pachten van Natuurmonumenten.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • René de jong

  Wel ja joh maak t probleem nog groter.
  Méér natuur betekent ook minder CO2 opname om de eenvoudige reden dat er dan minder bladGROEN is.
  Vrgr René

 • @1

  Vorig jaar 18 april op prikkebord " volgende aanval natuurmonumenten is inkrimping veestapel".Het lijkt al met al een voor opgezet plan dat hele stikstofgedoe met de lage depositienorm Nederland met het gedogen van de industrieuitstoot onder 10.000 kg N zonder NB.

 • egbert

  De natuur is nooit klaar moeten blijven ontwikkelen om zichzelf aan het werk te houden.
  En samenwerken met hun valt niet mee het beleid verandert per jaar daar kun je als ondernemer niets mee.

 • gvschaick

  Een robuustere natuur, dat zijn meer struiken en bomen en minder stikstofgevoelige heide en moerasplantjes. Lekker goedkoop ook. Je hoeft alleen te stoppen met maaien en de bomen en struiken komen vanzelf. Bijkomend voordeel minder moerasgassen de lucht in en meer CO2 opname door de bomen.

 • agratax(1)

  Natuurmonumenten is voorstander van meer Natuur of moet ik zeggen meer Macht over Wie bezit Nederland. Dat zij met hun wens / eis meer natuur in Nederland mondiaal de natuur geweld aan doen boeit hen niet. Gezien de hectare opbrengst in Nederland t.o.v. vele buitenlandse hectares zullen er elders meer hectares nodig zijn om een gelijk aantal monden te voeden. Dit noem ik 'Het paard achter de wagen spannen". Hier komt bij extra transport kosten omdat de meeste gronden minder gunstig liggen qua infrastructuur (havens etc.)

 • Zuperboer

  Wat gaat Natuurmonumenten aan onderhoud doen om haar eigendommen te exploiteren? Of is alles de schuld van de anderen?

 • glaasje

  Laat natuurmonumenten is beginnen met het onderhoud van de natuurgebieden die ze hebben. Hoeft GEEN natuur bij. Natuur zat!!!!!!! Laten ze die afgrijselijke moeras gebieden en die robuuste gebieden eens onderhouden. Wat een puin hoop! Staatsbosbeheer heeft vele mooiere natuurgebieden dan natuurmonumenten. Ga aan het werk met wat je hebt. Hoeft niet meer bij. En landbouw is ook natuur, vergeet dat niet.

 • Alco

  Zorg, onderwijs en veiligheid schreeuwen om meer geld. Maar Nederland gaat voor een zeldzaam plantje wat we nog gezien hebben.

 • soodejuu

  Jammer van de natuurvijandige houding in bovenstaander reacties. Ga het gesprek aan met natuurbeschermingsorganisaties in plaats van hun te verketteren. Zij vertegenwoordigen bij elkaar honderdduizenden mensen die zich zorgen maken over de natuur.

 • bori

  Je kan alleen maar samen werken met NM als je naar hun pijpen danst.De gebruiks voorwaarden van hun grond laten weinig ruimte voor een normale bedrijfsvoering

 • cor vroege

  En hier werkt RFC mee samen,nou maak je borst maar vast nat. Weten ze vast wat ze binnengehaald hebben waar tig maal voor gewaarschuwd is..!!

 • Alco

  @soodejuu. Het is geen natuurvijandige houding.
  Het is ons verzetten tegen een sekte die de natuurreligie aanhangt.

 • cor vroege

  En hier werkt RFC mee samen,nou maak je borst maar vast nat. Weten ze vast wat ze binnengehaald hebben waar tig maal voor gewaarschuwd is..!!

 • jan4072

  Wat is natuur???? SBB kapt een stuk bos, schraapt de vruchtbare grond er af en plant heide. En zie we hebben er weer een stukje kwetsbare natuur erbij. Hoe kan dit natuur heten en hoezo kwetsbaar als je het zo makkelijk scheppen kunt? Bovendien als met name de intensve veehouderij zo dramtisch slecht is voor de natuur, dan vraag ik mij af hoe het kan dat juist in de gebieden met de meeste Intensive veeteelt (Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel) zich de kwetsbare natuur bevindt? Ik zou verwachten dat deze natuur zich zou ontwikkelen in de randstad (met alle lokale betweters) en gebieden als Groningen. In China hebben ze problemen met het Coronavirus maar wij hebben hier een minstens zo groot probleem met ziekte genaamd NATUUR_KOLDER.

 • afm

  hoe veel personeel zal er bij rfc werken die lid zijn van natuurmonumenten die achter de rug om de boeren mee de put in helpen

 • rverheij

  In brabant gaan ze het "klimaat probleem" oplossen aldus lul grasshoff. Hij wil 650 milj investeren in bosaanplant.
  De warme sanering varkenshouderij moet t doen met n schamele 180 milj.
  Eerst maait staatsbosbeheer de bossen kaal voor gesubsidieerde biomassa , kunnen ze vervolgens weer met subsidie nieuw bos aanplanten.
  Wie schud ze daar eens wakker .
  Carola word wakker.

 • Alco

  Er komt natuurlijk veel geld vrij door ouderen een pilletje te geven.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Alco.
  Als het een sekte is dan ga jij er volop in mee.

 • René de jong

  Een heeeeeeeel ander licht op deze organisatie na de uitspraak van het Hof over onterecht toegekende subsidie van mogelijk miljarden !

  De firma klaag steen en been en ontvang nog méééééér subsidie

 • haam

  En dit zijn nu de vriendjes van Schumacher en keurentjes ( cda boys ) campina. Je zult maar zulke vriendjes hebben heb je ook geen vijanden meer nodig .

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.