Home

Nieuws 16 reacties

Mesdagfonds: snel eerste conclusies stikstofcijfers

Het Mesdagfonds verwacht deze week de eerste conclusies van de analyse van de stikstofcijfers.

Nu het Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de stikstofcijfers heeft gepubliceerd, kunnen de onderzoekers van het Mesdagfonds en Stikstofclaim aan het rekenen slaan. Geesje Rotgers, die namens het Mesdagfonds de bevindingen zal analyseren, verwacht nog deze week de eerste conclusies te kunnen delen.

‘Miljoenen datasets’

Het RIVM heeft dinsdagmiddag de emissiedata openbaar gemaakt, deze zijn voor iedereen beschikbaar op de website. Behalve een enorme hoeveelheid gegevens, naar schatting van Rotgers miljoenen datasets, heeft het RIVM ook een ‘handleiding’ gedeeld. Daarin staat welke programma’s nodig zijn om de gegevens te verwerken en te kunnen analyseren. Zo moet het voor iedereen mogelijk zijn om de rekenmodellen na te bootsen en zelf te controleren.

Onze eerste taak is nu het verwerken en decoderen van de gegevens

Dat is precies wat de onderzoekers van Mesdagfonds gaan doen. “Onze eerste taak is nu het verwerken en decoderen van de gegevens. Dan kunnen we ook controleren of we alle gegevens hebben waar we om gevraagd hebben”, aldus Rotgers. De organisaties hebben afgesproken om voor vrijdag via de advocaat te laten weten of de dataset compleet is.

Daarna kunnen de onderzoekers aan de slag. Rotgers neemt de analyse voor haar rekening, maar er zijn ook andere experts, bijvoorbeeld op het gebied van data en rekenmodellen betrokken bij de stikstofherberekeningen. Deze analyses gaan, naar schatting van voorzitter Jan Cees Vogelaar, nog weken duren, vertelt hij het ANP.

‘De ene stikstof slaat breder neer dan het andere’

De organisatie gaat de gegevens gebruiken om onder andere te controleren of het rekenmodel geschikt is om lokaal stikstofbeleid op te maken. Rotgers: “We willen weten of alle bronnen van stikstof goed in beeld zijn bij het RIVM en wat het aandeel van de verschillende sectoren, zoals de landbouw en de industrie, daarin zijn.”

Ook is de verhouding tussen emissie en depositie van stikstof interessant om te bekijken volgens Rotgers. “De ene stikstof slaat op een breder gebied neer dan het andere. De temperatuur van het gas dat de lucht in gaat, heeft invloed op hoe ver van de bron de stikstof neerslaat. Als deze temperaturen van gassen uit bijvoorbeeld schoorstenen hoger worden voorgesteld dan ze zijn, heeft dit invloed op de uiteindelijke depositie.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Klasse ik wens jullie veel succes, ben heel benieuwd naar de uitkomst

 • nvanrooij1

  De bestanden zijn niet te downloaden

 • farmerbn

  Ik zou die 'handleiding' liever niet gebruiken. Daarnaast controleren of er niet gesjoemeld is en of het RIVM eerlijk gemeten heeft op meetpunten die door de beugel kunnen. De conclusies doornemen met een media-deskundige voor de publicatie zodat er niet gedraaid kan worden.

 • veldzicht

  Dat Mesdagfonds moet gelijk maar even onderzoeken of het echt zo slecht gaat met die natuur.Als er 70 jaar geen heide meer is afgeplagd of turf is gewonnen moet je niet raar staan te kijken dat het veenmos minder wordt en er gras op de heide komt.Ieder veranderingetjein de natuur is gelijk maar die boer met zijn stikstof de schuldige .Blijf er toch altijd een raar gevoel bij krijgen dat er vele boeren moeten vertrekken en de bouw stil licht om dat een paar malloten wat lopen te roepen terwijl ze geen flauw idee hebben hoe de natuur er 70 jaar geleden echt uit zag en of die stikstof er ook maar iets mee te maken heeft. Volgens mij spelen andere belangen een grotere rol,staatsbosbeheer loopt al jaren te roepen meer bos en natuur en natuurgebieden moeten met elkaar verbonden worden en nu grijpen ze hun kans een groot aantal boeren weg te schoppen..

 • tinusje

  koeien in het land met veel groen gras is natuur...dat neemt stikstof op en co2....en koeien maken er hoogwaardig eiwit van om groeiende wereldbevolking me te voeden...wat is het probleem?...wat moet op de schop??(landbouw vlgs schouten?en Timmermans?)...denk dat iemand anders een schop moet hebben....ongerepte natuur is zeer brandgevoelig en moet je niet willen...dat kan ook niet in Nederland want dan moet je ook de dijken doorsteken.....en verzuipen we

 • kleine boer

  Wat zal lto benieuwd zijn....

 • Firma Vellenga

  Natuurlijk denken wij allemaal dat WIJ gelijk hebben... We springen er voor meer dan 100 procent of meer in. Maar wat nou wanneer de RIVM toch wel een punt hebben? Of wanneer de rechtbank oordeelt dat er niet genoeg bewijs is? Wat gaat dan het scenario zijn? Daarbij zit het kabinet ook op onze bevindingen te wachten??? Ze zijn toch allang terug van de vakantie? Het is stil aan de andere kant

 • breebaart

  Er zijn bestanden nog aangepast maandag 23 december en zondag 29 december.
  Waren ze altijd maar zo ijverig

 • Kaiser

  In deze link hoe ze in het buitenland met natuur omgaan. <>

 • Kringloopboer

  @ vellenga helemaal mee eens .
  Als de eerste domino steen de verkeerde kant op valt zijn de rapen gaar .
  En bij al die milieu organisaties gaan ze ook rekenen .
  En die stappen gewoon naar de rechter als ze een reden hebben .
  Dat het RIVM de gegevens heeft opgeblazen acht ik niet groot .
  Gr kringloopboer

 • kleine boer

  Als rivm meteen alle gegevens had gegeven was het betrouwbaarder over gekomen als nu. Ben ook benieuwd naar de metingen van mesdag of daar verschil in komt met de berekeningen. Een meet punt kort bij de stal en boven het riool heeft het rivm toch een rare zet mee gedaan destijds

 • EL

  Als je een perceel 10 jaar links laat liggen, staat het weer vol met struiken en bomen, wil je het weer in cultuur brengen dan moet er groot materiaal ingezet worden@Kaiser!

 • Wij boeren , moeten alles altijd binnen no time inleveren, anders volgt boete of korting en hun mochten er lang over doen! versterkt mijn WANTROUWE, en zorgt er voor dat de berekeningen extra getoetst moeten worden, dat ze er niet mee gerotzooid hebben ! ten op zichtte van de cijfers van het verleden, het heden, en naar de toekomst! dit nog los van de meet punten, die mij al een enorme verbazing oproepen waarom ze het zo gedaan hebben! Betrouwbaar zijn is voor het rivm van levensbelang waarom dit op het spel zetten? en welke agenda hebben ze om het zo te doen? En wie stuurt dit aan? Er zijn 2 gezegdes: 1STE: EERLIJK DUURT HET LANGST!, En: 2de DE AANHOUDER WINT, die twee zijn ze daar om te beginnen bij het rivm vergeten! kortom Mesdag fonds succes !

 • Johannushoeve cv

  <>

 • Attie

  Oei, angstig stil.., eerste bevindingen zitten er nog taai aan🤔

 • Sjefo

  De industrie het verkeer de bouw enz wat is hier van bekend of onbekend ?
  Wat de landbouw aan stikstof produceert en ook weer opneemt middels grond en gewassen die men teelt, dus verhouding input/output ?
  Hoe is de verhouding input/output bij de industrie, verkeer, bouw enz ?
  SUCCES !!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.