Home

Nieuws 5 reacties

MOB hekelt vergunning Amercentrale

Milieu-actiegroep MOB gaat in beroep tegen de nieuwe natuurvergunning voor de met biomassa gestookte Amercentrale van energiebedrijf RWE in Geertruidenberg.

De nieuwe vergunning zou de uitstootruimte voor NOx met 1 miljoen kilo per jaar verhogen en RWE daarnaast toestaan om 50 ton ammoniak (NH3) uit te stoten, evenals een hoeveelheid zoutzuur (HCl), zwaveldioxide (SO2) en waterstoffluoride (HF). Ook de uitstoot van broeikasgas CO2 neemt toe.

Volgens Mobilization for the Environment (MOB), dat samen met de Vereniging Leefmilieu bezwaar heeft gemaakt tegen de vergunning, is vanuit de agrarische sector ‘terecht geklaagd over de ruimhartige vergunning voor biomassastook in deze centrale’. In december was er nog een trekkerprotest voor de poorten van de centrale. Volgens MOB is de vergunde stikstofuitstoot vergelijkbaar met de uitstoot van 200-300 middelgrote melkveehouderijen samen.

Verlaging snelheid

Volgens Johan Vollenbroek van MOB wordt het effect van de snelheidsverlaging op de snelwegen grotendeels tenietgedaan door deze ene vergunning. Het raakt alle Nederlandse Natura 2000-gebieden. Hij noemt het ‘ecologische waanzin’.

Volgens de milieuorganisaties is er gegoocheld met cijfers om de vergunning mogelijk te maken. Ze stellen onder meer dat emissie die al jaren niet meer plaatsvindt, nu alsnog is meegerekend om de uitgangssituatie vast te stellen. De veronderstelde afname van de emissie is daardoor in werkelijkheid een toename, schrijft Vollenbroek. De verwerkingscapaciteit van de centrale gaat omhoog van 1,7 miljoen naar 2,5 miljoen ton per jaar, allemaal biomassa. Voorheen werd de centrale op kolen gestookt.

SDE-subsidie

Hij hekelt ook de SDE-subsidie die de centrale krijgt. Het zou gaan om € 1,7 miljard. Die wordt toegekend vanwege het stoken van biomassa, in de praktijk vooral geïmporteerd hout. Dat is weliswaar een natuurproduct, maar de productie ervan zou ten koste gaan van bossen in landen als Canada, de Verenigde Staten en Baltische staten. Ook is de CO2-uitstoot van houtpellets hoger dan van steenkool – als je de vastlegging door de groei van het bos niet meerekent.

RWE wil niet reageren zolang de procedure loopt.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Word tijd dat MOB zo ook eens gaat kijken in de Rotterdamse haven gaat kijken hoe dat men vervuilde stookolie voor de schepen maakt en wat die schepen vervuilen .
  De luchtvaart en andere vervuilende industrie.

 • Maas1

  Zo dus dit is dus wat het klimaatakkoord van Parijs te weeg brengt zwaar gesubsidieerd ( na verluid) 20.000 voetbalvelden per jaar door de oven of wel ongeveer 29.000 bomen per dag. En dat alles wordt dood leuk nog geimporteerd ook, en dan maar roep toeteren over gecertificeerde soja schroot.
  Beloofd nog wat te worden met de Green Deal.
  Nee dat gaat leuk zo met de biodiversiteit,inlands zijn we nog vroomer dan de paus maar daar buiten doet het er niet toe.Het is ecologische waanzin en daarin heeft Vollenbroek gelijk.
  De VVD is weer op zoek naar een list via het geiten paadje dus moeten de boeren er weer aan geloven, willen ze Lelystad in de lucht dan sluit je de ecologische rampen centrale.

 • Maas1

  Voor het slopen van bossen zijn honderden liters brandstof per dag per machine nodig wat dacht u hoeveel machines er nodig zijn voor dergelijke dag productie! Voor bouw aktiviteiten zijn in Nederland stikstof berekeningen nodig dat lijd er toe dat veel activiteiten electrische moeten plaatsvinden want ach er zal toch eens een overschrijding van 0,00 mol depositie plaats vinden.

  Hoe de uiterste van werelden met elkaar in "conflict" kunnen komen.

  De virtuele wereld is een ramp scenario geworden!

 • kanaal

  ik wil ook sde voor mijn houtkachel.

 • Maas1

  Onze particuliere houtkachel moet de deur uit, er komen nog zo'n 600 biomassacentrales dat geeft o.a. fijnstof.En daarvoor moet de veehouderij dan weer fijnstof reduceren.

  Wij moeten in onze woningen van het gas af en daarvoor privé diepte investeringen doen in vaak electrische aangedreven technieken. Deze elektriciteit wordt dan gegenereerd in vaak gas of bruinkool gestookte centrales.😳

  Geef de 11 miljard van Wiebers maar uit aan woning isolatie dan reduceer je meer.


  Dit alles voor het "klimaat" de zee spiegel stijgt!

  De klimaat tafels dat krijg je dus als ieder voor zijn eigen parochie en tafel preekt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.