Home

Nieuws 8 reacties

CDA: innovatie belangrijker dan landbouwexport

De positie van Nederland als exporteur van landbouwproducten is minder belangrijk dan het belang van een innovatieve agrarische sector. Dat vindt vicepremier Hugo de Jonge (CDA).

De positie van Nederland op de ranglijst van landbouwexporteurs was afgelopen najaar punt van discussie binnen het CDA. Op het partijcongres verzetten Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, Eerste Kamerlid Joop Atsma, waterschapsbestuurder Couzijn Bos zich tegen de zin in een CDA-discussiestuk dat ‘de waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren (...) belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven’.

Balans

Bos, Schreijer en Pierik vonden dat de ambitie om de tweede voedselexporteur te willen blijven wel voorop moest staan. Senator Theo Rietkerk beslechtte de discussie met het voorstel dat het woord ‘belangrijker’ zou moeten worden vervangen door ‘in balans’.

Dierenwelzijn, leefmilieu en natuur

Nu staat er in het gewijzigde discussiestuk: “Met hun combinatie van kennis en kunde is Nederland de tweede voedselexporteur van de wereld. Die hoge ranking heeft echter ook een keerzijde. Dierenwelzijn, leefmilieu, diergezondheid en natuur moeten in balans worden gebracht met de economische verdienmotieven.”

In een vraaggesprek met NRC Handelsblad zegt vicepremier De Jonge dat de positie op de exportranglijst ‘minder belangrijk is dan het belang van een innovatieve agrarische sector, waar ik natuurlijk apetrots op ben’.

Ik snap de onzekerheid van de boeren. Maar we moeten hun eerlijk vertellen dat op dezelfde manier blijven boeren als nu niet meer lukt. Het past niet meer

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA)

De Jonge gaat verder: “Ik snap de onzekerheid van de boeren. Maar we moeten hun eerlijk vertellen dat op dezelfde manier blijven boeren als nu niet meer lukt. Het past niet meer. Je wilt dat je kinderen en kleinkinderen van dezelfde natuur kunnen genieten als wij nu. Liefst nog wat meer, we zijn al behoorlijk achteruit gegaan.”

Strijd om de ruimte in Nederland

CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts zegt in een reactie dat de woorden van De Jonge lijken te refereren aan de strijd om de ruimte in Nederland, waar de landbouw moet concurreren met natuur, recreatie, infrastructuur en economische ontwikkeling.

Geurts zegt dat hij voelt dat de onzekerheid onder boeren toeneemt. Potentiële opvolgers zien meer belemmeringen; banken vragen om meer zekerheden. “Er is een strijd om de ruimte gaande, dat zie je ook in de toekomstschets van Wageningen Universiteit over hoe dit land er in 2120 uit zou kunnen zien. Ik zou ook wel de discussie willen aangaan om sommige natuurgebieden deels terug te geven aan de extensieve landbouw. Onze voorouders lieten hun vee op de heidevelden grazen, wij plaggen de heide af met grote machines. Soms denk ik: onze voorouders waren zo gek nog niet.”

Geurts heeft altijd gezegd dat wat hem betreft geen goede landbouwgrond meer worden opgeofferd aan natuur.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Gaat het CDA goedkope natuurbeheerders maken van de, door diezelfde politieke club geketende, Nederlandse boeren? We hadden het kunnen weten. De wolf doet zijn schaapskleren uit!

 • Arjan Pekkeriet
  Die hoge ranking heeft echter ook een keerzijde. Dierenwelzijn, leefmilieu, diergezondheid en natuur moeten in balans worden gebracht met de economische verdienmotieven.”

  Hoezo heeft een keerzijde??? NL hoort bij de koplopers met dierenwelzijn leefmilieu en diergezondheid

 • bori

  Beste mijnheer De Jonge.
  Vorige week nam u stelling tegen het grote aantal immigranten in dit land en schudde u, hier mee uw linkse imago af.Nu pleit u voor meer natuur gebieden in Nederland ,waar door u zich omhult met standpunt van de meeste linkse partijen. Heel jammer.

 • vanpuffelen

  Wat een niveau van wat eens een pro-boeren partij was. Dierenwelzijn en diergezondheid is super hoog in NL. Maar zelfs Geurts heeft het toe. Ze willen de ruimte van de boeren. En ze nemen vlees vanaf de andere kant van de wereld waar ze niet eens weten hoe ze het schrijven moeten, Dierenwelzijn Leefmilieu en Diergezondheid .
  En zo gaan we naar de kloten hier.
  ChristenUnie en Groenlinks willen een groot Nationaal Park maken van groot deel NL. CDA, D66 & VVD willen de rest volbouwen. Zo zit het. Maar zeg dat dan gewoon. En lul er niet zo stom langsheen

 • boer a

  waar moeten we als boer nog op stemmen? CDA kan nu zo aansluiten bij Groen Links en D66, VVD dient ook andere belangen, CU is zoiets als christelijk Groen Links, de nieuwe partij misschien?

 • farmerbn

  SGP of wellicht BBB.

 • Bennie Stevelink

  Het wordt tijd dat Annie een keer gaat inzien dat haar kleinkinderen meer toekomstperspectief hebben dan haar visie op de landbouw. Ze kan haar tijd dan ook beter besteden aan haar kleinkinderen en de landbouw aan anderen overlaten.

 • Het CDA staat op het ogenblik nergens voor met dit zwalkend beleid ,kunnen net zo goed een onderafdeling worden van groen links oftewel de vroegere communisten.De C gebruiken ze niet meer, stemmen zelfs tegen Hongarije die zijn Christelijke identiteit nog wel wil behouden ,de D is al sinds Balkenende weg die tegen de zin van de bevolking het verdrag van Lissabon tekende, blijft alleen de A over om een appel te doen om er op te stemmen ,nou dus niet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.