Home

Nieuws 1 reactie

Groot zonnepark op landbouwgrond in Winterswijk

In Winterswijk heeft Solarcentury vergevorderde plannen voor de aanleg van een groot zonnepark op landbouwgrond dicht tegen de grens met Duitsland.

In eerste instantie zou het om een oppervlakte van 30 hectare gaan, maar de belangstelling van boeren in het plangebied om mee te doen blijkt zo groot, dat er al 78 hectare landbouwgrond voor Solarcentury beschikbaar is. Daarmee ontstaat een van de grootste zonneparken van het land. De aanleg van het Achterhoekse zonnepark zou in 2021 van start moeten gaan, als alle vergunningen verleend zijn.

28 meter brede groenstrook

Om te voorkomen dat het veld vol zonnepanelen het aanzicht van het landschap te veel aantast, moet er een 28 meter brede groenstrook rondom het zonnepark komen. Daarin is volgens de initiatiefnemers ruimte voor de groei van bomen en struiken en moeten ook verschillende diersoorten kunnen leven. Met netbeheerder Liander wordt gesproken uitbreiding van de netwerkcapaciteit om de stroomlevering van het zonnepark aan te kunnen.

LTO: fel tegen

In tegenstelling tot een aantal plaatselijke boeren die willen meedoen aan het project, is boerenbelangenorganisatie LTO fel tegen de komst van het enorme zonnepark. Voorzitter Henk Ormel van LTO Oost-Achterhoek vindt het een slechte zaak dat akkers en weilanden worden opgeofferd aan zonnepanelen. “Er wordt al aan alle kanten beknibbeld op boerenland. We zullen proberen dit tegen te houden”, zegt Ormel, zelf melkveehouder in De Heurne, tegen De Gelderlander.

Windmolens

Ormel ziet veel meer in de komst van windmolens om energieneutraal te worden. “We moeten samen bedenken hoe het anders kan. Windmolens zou ik minder erg vinden. Zonnepanelen zijn de meest ruimtevretende optie om groene energie op te wekken.”

Veel weerstand

Ormel vindt de lokale politiek echter niet aan zijn zijde met dit standpunt. Er is veel weerstand tegen windmolens. Plaatselijke politieke partijen hebben afgesproken om in ieder geval dit decennium geen toestemming te geven voor de bouw van windturbines in de gemeente Winterswijk.

Eén reactie

  • veldzicht

    Zonde zo,n mooi landbouw gebied te verpesten met die zonnepanelen.Trouwens,zelf heb ik ze ook ,alleen de laatste 2 maanden hebben ze praktisch geen stroom opgeleverd en in de nacht doen ze nooit iets.Of dat nou de oplossing is??

Of registreer je om te kunnen reageren.