Home

Nieuws 3 reacties

Groot zonnepark op landbouwgrond in Winterswijk

In Winterswijk heeft Solarcentury vergevorderde plannen voor de aanleg van een groot zonnepark op landbouwgrond dicht tegen de grens met Duitsland.

In eerste instantie zou het om een oppervlakte van 30 hectare gaan, maar de belangstelling van boeren in het plangebied om mee te doen blijkt zo groot, dat er al 78 hectare landbouwgrond voor Solarcentury beschikbaar is. Daarmee ontstaat een van de grootste zonneparken van het land. De aanleg van het Achterhoekse zonnepark zou in 2021 van start moeten gaan, als alle vergunningen verleend zijn.

28 meter brede groenstrook

Om te voorkomen dat het veld vol zonnepanelen het aanzicht van het landschap te veel aantast, moet er een 28 meter brede groenstrook rondom het zonnepark komen. Daarin is volgens de initiatiefnemers ruimte voor de groei van bomen en struiken en moeten ook verschillende diersoorten kunnen leven. Met netbeheerder Liander wordt gesproken uitbreiding van de netwerkcapaciteit om de stroomlevering van het zonnepark aan te kunnen.

LTO: fel tegen

In tegenstelling tot een aantal plaatselijke boeren die willen meedoen aan het project, is boerenbelangenorganisatie LTO fel tegen de komst van het enorme zonnepark. Voorzitter Henk Ormel van LTO Oost-Achterhoek vindt het een slechte zaak dat akkers en weilanden worden opgeofferd aan zonnepanelen. “Er wordt al aan alle kanten beknibbeld op boerenland. We zullen proberen dit tegen te houden”, zegt Ormel, zelf melkveehouder in De Heurne, tegen De Gelderlander.

Windmolens

Ormel ziet veel meer in de komst van windmolens om energieneutraal te worden. “We moeten samen bedenken hoe het anders kan. Windmolens zou ik minder erg vinden. Zonnepanelen zijn de meest ruimtevretende optie om groene energie op te wekken.”

Veel weerstand

Ormel vindt de lokale politiek echter niet aan zijn zijde met dit standpunt. Er is veel weerstand tegen windmolens. Plaatselijke politieke partijen hebben afgesproken om in ieder geval dit decennium geen toestemming te geven voor de bouw van windturbines in de gemeente Winterswijk.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zonde zo,n mooi landbouw gebied te verpesten met die zonnepanelen.Trouwens,zelf heb ik ze ook ,alleen de laatste 2 maanden hebben ze praktisch geen stroom opgeleverd en in de nacht doen ze nooit iets.Of dat nou de oplossing is??

 • EddyJ

  Solarcentury werkt aan een zonnepark van ruim78 ha nabij Winterswijk.

  Hier komen 250.000 zonnepanelen te staan.

  Deze panelen leveren stroom voor 22.000 huishoudens.

  Dat is weinig energie voor zo'n groot grondbeslag.

  De jongens van Zilverstroom in Tilburg leveren volgens hun website ook CO2 vrije stroom echter zonder de overlast van windmolens en zonneparken.

  Om 22.000 huishoudens van stroom te voorzien hebben zij geen 78 ha nodig maar slechts 3000 m2.

  Volgens mij kan Solarcentury beter met Zilverstroom in zee gaan.

  Die 78 ha kan dan worden gebruikt voor de landbouw en de recreatie van de inwoners van Winterswijk.

  Is toch veel slimmer.

 • farmerbn

  Als je als boer of boerenorganisatie tegen die zonnepanelen op landbouwgrond bent, ga je mee met de natuurlieden die denken dat ze iets te zeggen hebben over het gebruik van boerenland. Voor mij is de eigenaar de baas over het land die hij bezit en doet hij ermee wat hij wil. Dus Ormel en LTO gaan het recht van beheer landbouwgronden aan anderen geven. Slechte zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.