Home

Nieuws 13 reacties

Geurts stelt Kamervragen over openbaar maken fosfaatrechten

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil dat de minister het aantal fosfaatrechten van melkveehouders niet openbaar maakt, voordat erover gedebatteerd is.

Kamerlid Jaco Geurts is het niet eens met het voornemen van RVO.nl en vraagt de minister in Kamervragen om dit uit te stellen. Hij wil eerst over het onderwerp in debat.

In de brief schrijft RVO.nl dat boeren geen bezwaar kunnen maken op de openbaarmaking. Melkveehouders reageren op social media en fora boos op het nieuws dat deze bedrijfsgegevens op 15 januari in te zien zijn. Ook SGP‘er Roelof Bisschop is boos en noemt het besluit ‘bizar’.

Verzoek om uitstel

Geurts wil van de minister weten welke gegevens er precies openbaar gemaakt worden, of bijvoorbeeld ook de wijzigingen in fosfaatrechten van een bedrijf worden gepubliceerd. Ook wil Geurts weten of de minister bereid is om met de Europese Commissie over het onderwerp in overleg te gaan om de gegevens niet te hoeven publiceren. Hij vraagt ook wat de sancties zijn op het niet-publiceren van de gegevens. Hij vraagt de minister om het besluit van RVO.nl te heroverwegen en het liefst uit te stellen tot nadat de minister de Kamervragen heeft beantwoord of in debat is geweest over het onderwerp.

AVG-register

In het AVG-register van de Rijksoverheid zet het ministerie uiteen welke gegevens het ministerie verwerkt en wat daar de reden van is. De verzamelde bedrijfsgegevens worden verstrekt aan onder andere NVWA, Auditdienst Rijk, Dienst ICT Uitvoering en de Europese Commissie.

Persoonsgegevens als adres, telefoonnummer en e-mailadres vallen onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en mogen niet zonder toestemming worden verwerkt.

Laatste reacties

 • Alco

  Ze willen de boeren onder elkaar lekker afgunstig maken, waardoor de druk van het Collectief afkabbelt.

 • agratax(1)

  Dat Geurts wil weten welke gegevens op straat komen is zijn goed recht. Ik zou willen weten wat de achter liggende gedachte is om deze bedrijfsgegevens inclusief adres, bankrekening en wat al niet meer op straat te gooien. Er is geen Nederlander die zijn inkomen, bankrekening en andere prive gegevens op straat gooit, zelfs parlementsleden geven hun extra verdiensten met moeite en liever helemaal niet bloot. Van boeren eisen ze dit wel. Hypocriet lijkt me en buiten proportioneel. Op deze wijze worden boeren steeds meer tot publiekelijk eigendom, speelbal van de maatschappij gemaakt.

 • farmerbn

  Je kunt dan ook de mutaties zien van de aantallen fosfaatrechten zodat uitbreiding zichbaar wordt en de ecolo's daarna op de stoep/in de stal staan.

 • wvb

  Kvk nummers moesten veranderd worden ivm privacy. En dit mag wel ? De overheid is met blindheid geslagen en holt achteruit.

 • Gradje 1966

  Worden de uitkering trekkers ook met naam en adres bekent gemaakt en hoeveel ze van de steun beuren . Dan kan men zien wat die linkse rakkers krijgen die het leven van de boer zuur maken .
  En dan kan men alle burgers die een auto bezitten ook wel met naam en wat voor een auto men heeft bekent maken want dat zijn ook vervuilers .
  En iedereen die met het vliegtuig reist met de bestemming

 • tinusje

  waar is het rvo kantoor?...tijd voor zeer harde Actie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • agratax(1)

  Dat boeren zoons en dochters overname van het familie bedrijf niet zien zitten is jammer, maar begrijpelijk als je alle regels met betrekking tot je bedrijfsvoering die niet alleen je bedrijf bedreigen, maar ook nog eens je prive leven in gevaar kunnen brengen. Nederland roept dat zijn boeren de BESTE ter wereld zijn en tegelijk slopen ze de bedrijven met hun geboden en verboden en daar komt dit op straat gooien van gegevens nog bij. Dit soort acties ken ik alleen maar uit Centraal geleide landen.

 • bori

  Wie kan mij vertellen wat hier het nut en noodzaak voor de sector van is ?
  Is dit bij de invoering van het melkquotum ook gebeurt ?

 • analytische boer

  Bank-nrs openbaar door Overheid schendt privacy-regels. Absurd als dat zou gebeuren.

 • gjh

  Tijd voor een recht zaak. Aanpakken die sukkels van RVO

 • vandenbrandcv1

  Het grote gevaar van een massale publicatie is dat de MOB bij een vergunningsaanvraag eerst kijkt bij verstrekte fosfaatrechten, dat is een indicator voor het vee op 2 juli 2015.

 • Maas1

  @vandenbrandcv1 dierrechten of fosfaatrechten hebben niets van doen met een (milieu) vergunningaanvraag daar gaat het bevoegd gezag voor vergunning verlening niet over.Dat is aan de ondernemer zelf of hij deze zaken op orde heeft met de Rijksoverheid met o.a. de meststoffen wet.
  (milieu) vergunningweigering op bases van te weinig dier of fosfaatrechten kan niet. vergunningen gaan over o.a.stalemmissies en depositie en niet over fosfaat en dierrechten.

 • Marie Lou

  Subsidie is geld van de overheid naar een persoon of bedrijf. Fosfaatrechten hebben de overheid niets gekost alleen maar geld opgeleverd door af te romen. Het is dus geen staatssteun maar geschuif met geld binnen de sector waar de één voordeel van had en wat de ander veel geld heeft gekost. Geen reden dus voor het openbaar maken van privégegevens

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.