Home

Nieuws 6 reacties

EPA: glyfosaat niet kankerverwekkend

Glyfosaat is niet kankerverwekkend. Dat communiceerde het Amerikaanse milieuagentschap EPA donderdag naar aanleiding van het afronden van een onderzoek naar glyfosaat.

EPA bevestigd zijn eerder ingenomen standpunt over glyfosaat. “EPA concludeert dat er geen risico’s zijn voor de menselijke gezondheid als glyfosaat wordt gebruikt volgens het gebruiksvoorschrift en dat het niet kankerverwekkend is”, schrijft het agentschap in een verklaring. Andere instanties, zoals het Canadese Pest Management Regulatory Agency, de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa, het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung, het Europese chemicaliën agentschap Echa en het gezamenlijk comité voor pesticiden van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldvoedselorganisatie kwamen eerder tot dezelfde conclusies.

In 2015 werd glyfosaat door het internationaal agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie bestempeld als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.

Beurskoers Bayer gaat omhoog

De beurskoers van chemiereus Bayer reageerde vrijdagochtend positief op het nieuws en opende een procent hoger. Tegen Bayer zijn duizenden claims ingediend door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door het gebruik van Bayer’s Roundup, waar glyfosaat in zit. Tot nu toe zijn er drie rechtszaken geweest waarin Bayer schuldig werd bevonden. Bayer gaat tegen deze uitspraken in beroep. Tevens loopt er een bemiddelingsproces in een poging om alle zaken af te kunnen handelen.

Laatste reacties

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Je kunt toch betr het zekere voor het onzekere nemen.
  X

 • eltjo.huizenga1

  Wat is er onzeker aan glyfosaat, GAJ VAN DEN BROEK?
  Als het Amerikaanse milieuagentschap EPA, het Canadese Pest Management Regulatory Agency, de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa, het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung, het Europese chemicaliën agentschap Echa en het gezamenlijk comité voor pesticiden van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldvoedselorganisatie allemaal tot dezelfde conclusie komen is de onzekerheid toch weggenomen? Als ze ook maar de geringste twijfel hadden c.q. onzeker waren, dan hadden ze met de huidige druk van de 'publieke en politieke opinie' toch zeer zeker niet de uitspraak gedaan dat het NIET kankerverwekkend is! Hoeveel zekerheid heeft u nodig? Rookt u? Drinkt u alcohol? Rijdt u auto of vliegt u? Daar zit zeker een risico aan (nicotine, teer en alcohol zijn zelfs bewezen gevaarlijk voor de gezondheid)! Stopt u daar maar mee, maar Roundup kan veilig (volgens voorschrift) gebruikt worden.

 • farmerbn

  Het grootste gevaar op sterfte door glyfosaat is als je met de auto een jerrycan gaat halen.

 • Kelholt

  @farmerbn je vergeet de stress en verhoogde bloedruk nog die je krijgt omdat allerlei betweters je van alles aanpraten als je glyfosaat gaat gebruiken.

 • kleine boer

  Farmerbn 👍😁😁

 • stocksterhorn1

  Glyfosaat moet je gewoon op een correcte manier gebruiken. Dus vóór zaai, voor een schoon zaaibed. Niet volvelds over het gewas, zoals bij Roundup-ready gewassen. En ook niet volvelds 'pre-harvest'. Het is jammer dat wij in Europa gestraft worden voor het royale glyfosaat gebruik aan de andere kant van de Atlantische oceaan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.