Home

Nieuws 12 reacties

EC: duurzame landbouw niet ten koste van boer

De bijdrage van de landbouw aan de Green Deal mag niet ten koste gaan van de boer en het platteland, vindt de Europese Commissie.

“De Green Deal van de Europese Commissie moet sociaal en economisch duurzaam zijn voor de boeren en plattelandsgemeenschappen en niet alleen op gebied van klimaat en milieu”, zegt Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Wojciechowski gaf maandag samen met klimaatcommissaris Frans Timmermans een toelichting op de landbouwaspecten van de Green Deal van de Europese Commissie. De Green Deal moet er toe leiden dat de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal is.

Twijfel en scepsis in landbouw

Frans Timmermans beseft dat in de landbouw twijfel en scepsis bestaat over de plannen van de Europese Commissie. Maar hij meent dat het mogelijk is de landbouw te verduurzamen op zo’n manier dat het voor de boeren ook economisch en sociaal aantrekkelijk is. “Onze doelstelling is dat de Green Deal zorgt voor een duurzame en rechtvaardige toekomst voor boeren en plattelandsgebieden.”

Onze doelstelling is dat de Green Deal zorgt voor een duurzame en rechtvaardige toekomst voor boeren en plattelandsgebieden

Frans Timmermans

De Green Deal vereist van de Europese Unie op alle terreinen het beleid zo in te richten dat koolstof wordt vastgelegd en het fossiel energiegebruik vermindert. De Europese Commissie is van plan dit voorjaar met een Boer-tot-Bord-strategie te komen, waarin de ideeën voor de landbouw verder worden uitgewerkt.

‘Iedereen moet meedoen, ook de boeren’

Dat de landbouw een belangrijke bijdrage kan leveren aan de Green Deal is ook voor Europees landbouwcommissaris Wojciechowski geen vraag. “Iedereen moet meedoen, ook de boeren. Juist voor de landbouw is klimaatverandering nu al een probleem”, aldus Wojciechowski. “Zij moeten en kunnen een bijdrage leveren, alleen al omdat zij zorgen voor de natuurlijke rijkdom om 50 procent van de Europese grond, terwijl ze tegelijkertijd voedsel leveren aan 500 miljoen mensen en bijdragen aan de export van de EU voor meerdere miljarden euro‘s.”

Economische positie boer versterken

Wojciechowski zegt dat de economische positie van de boer moet worden versterkt en dat de landbouw moet worden beloond voor de bijdrage aan de Green Deal. Daarvoor is instandhouding van het bestaande budget van het gemeenschappelijk landbouwbeleid nodig, vindt hij. “We hebben voldoende budget nodig om de duurzamere landbouw vorm te geven.”

Voldoende budget nodig om de duurzamere landbouw vorm te geven

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski

Timmermans zegt dat de Europese landbouw staat voor een belangrijke omschakeling. “Een enorme uitdaging”, zegt hij. “Misschien wel de grootste waar de Europese landbouw voor heeft gestaan.” De klimaatcommissaris deed ondertussen nog een ongevraagd advies aan de lidstaten, om de btw op biologische groenten en fruit op een lager tarief te zetten.

Laatste reacties

 • Trot

  Onze Frans is anders geaard ?

 • Attie

  Janusz de kwaadste niet..🤔

 • Buurke

  Op lager tarief jonge jonge ze weten dus echt waar ze overspreken van 9 naar 6% dat maakt het verschil!

 • veldzicht

  Eens kijken wat de Nederlandse overheid doet.De milieu maat regelen zal ze wel weer niet te ver gaan en moeten er voor de Nederlandse boeren een paar flinke scheppen boven op.

 • Maas1

  Je hoort het nog galmen; niet ten koste van de boer!
  De politiek.....geloven doe je elders.

 • René de jong

  Vandaag bekend geworden; FVD de partij met de meeste leden!!
  Rara hoe komt dat?
  Vrgr René

 • Alco

  Omdat men nog niet op de BBB kan stemmen???

 • Jaap39

  @Alco, als BBB er maar hard genoeg in gaat dan kan het wat worden.

 • Firma Vellenga

  Persoonlijk hoor ik weinig van de BBB. Ik heb nog geen idee waar ze voor staan... Waarschijnlijk is dat allemaal op te zoeken maar ik had ze liever steeds voorbij zien komen met hun standpunten

 • Alco

  Lazen jullie ook de zin:
  "Dat de landbouw moet worden beloond voor de bijdrage aan Green Deal.
  Welgezegd: Als schoothondjes aan de regeltjes moeten voldoen.

 • fietskip

  En ondertussen komen er steeds nieuwe deals met andere landen buiten Europa om voedsel te kunnen importeren!!! Voedsel dat we hier niet eens mogen produceren op de manier zoals ze daar doen. Timmermans heeft heel goed door dat we hier straks niet meer genoeg voedsel kunnen produceren tegen een lage prijs, dus meer import om de prijs laag te houden. Is dat dan de green deal? het probleem naar een ander werelddeel verleggen!!!

 • Firma Vellenga

  Dat denk ik wel. Ze willen van Nederland 1 groot recreatie/zonnepark/industrie gebied maken. Daar verdienen ze meer aan dan aan die paar boeren die er nu zitten. In hun visie halen ze het eten inderdaad gewoon goedkoop uit het buitenland. Tot dat de bubbel knapt en ze begrijpen wat ze hebben aangericht. Maar op dit moment zien ze het niet. Er is nog genoeg te eten dus waar hebben wij het over.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.