Home

Nieuws 7 reacties

Dertien slachterijen weigeren cameratoezicht

Dertien middelgrote en kleine slachterijen zijn niet bereid om op vrijwillige basis cameratoezicht toe te passen in de slachterij.

Dat blijkt tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Frank Futselaar vindt het onaanvaardbaar dat er herhaaldelijk misstanden zijn in de slachthuizen. “Het is om moedeloos van te worden. Er is geen sprake van incidenten, maar een deel van de slachthuizen heeft structureel problemen met het naleven de regels rondom dierenwelzijn”, zegt Futselaar. Hij vindt dat er sprake is van falend toezicht en dat de overheid hierbij tekort schiet.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid typeert de situatie bij slachthuizen als ‘hardnekkige incidenten’.

Sanctiebeleid aangescherpt

Landbouwminister Carola Schouten heeft per december 2019 het sanctiebeleid voor slachterijen aangescherpt. Boetes zijn verhoogd en bij herhaalde overtredingen kunnen sneller hogere sancties opgelegd worden, zo dan er eerder verscherpt toezicht worden ingezet.

Op vrijwillige basis

Koolmees zegt dat het kabinet inzet op cameratoezicht, in eerste instantie op vrijwillige basis. Nu blijkt dat dertien kleine en middelgrote slachterijen hiertoe niet bereid zijn. De overheid bekijkt nu welke mogelijkheden er zijn om deze bedrijven toch mee te kijken. Het kabinet kijkt nu of het mogelijk is om permanent toezicht verplicht te stellen voor deze bedrijven, dat erg kostbaar is. Mogelijk kiezen de slachterijen dan toch voor cameratoezicht.

Esther Ouwehand (PvdD) zegt dat de Kamer al drie jaar op cameratoezicht zit te wachten.

“Het kabinet wil het ook snel implementeren. Het is het meest efficiënt en effectief en levert het snelst resultaten op”, aldus Koolmees, die Schouten vervangt wegens ziekte.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ook al heb je niks te verbergen dan nog wil je geen cameratoezicht. Mensen die daar werken hebben recht op privacy zodat er geen extremisten voor hun deur staan. Er is veel mis in scholen en daar zou de politiek ook wel cameratoezicht kunnen aanvragen. Ook daar zullen de leraren niet zo blij mee zijn. Scholen op hoge kosten jagen voor permanent toezicht om zo toch de camera's toe te laten is chantage op hoog niveau.

 • tewe

  Dan ook cameratoezicht in zorginstellingen,ziekenhuizen enz

 • wvb

  Chinese taferelen. Zo trekken ze de macht naar zich toe.

 • 306lsa

  je kunt iedereen wel de vraag stellen of iedereen die ergens werkt ook bereid is om onder camera toezicht te werken ? sommige mensen hebben ook een hekel aan op de foto gezet te worden door vreemde mensen die je niet kent?
  empathie is soms moeilijk te vinden door......

 • stocksterhorn1

  Cameratoezicht moet, en snel! Het is inmiddels wel duidelijk hoeveel er mis gaat bij het slachten van onze dieren. Dieren zijn levende wezens, met gevoelens en angsten. Een varken of een kip die in niet benijdenswaardige omstandigheden is grootgebracht heeft er recht op om op een waardige manier te worden behandeld voor zover je daar al van kunt spreken als je het over slachten hebt. Slachterijen die geen cameratoezicht willen hebben iets te verbergen en dat mag niet. Dierenwelzijn boven privacy!

 • boer a

  eerst camera toezicht bij belastingdienst, daar is ook veel mis, Snel is niet voor niets afgetreden, en hoe zit het bij het CBR??(rijbewijzen voor ouderen), op slachthuizen is NVWA voor controle, wat zijn die dan aan het doen?

 • kleine boer

  Stocksterhorn komt er ook cameratoezicht bij de schapen wei? Ivm de wolf die ze verschrikkelijk toetakelt? En niet alleen schapen ....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.