Home

Nieuws 16 reacties

Commissie komt terug op publicatieplicht fosfaatrecht

De staatssteun in de vorm van fosfaatrechten moet toch op het niveau van de onderneming worden geopenbaard.

De Europese Commissie komt terug op eerdere mededelingen aan Boerderij, waaruit geconcludeerd kon worden dat Nederland niet verplicht is tot publicatie van de gegevens per veehouderij.

Steun lager dan € 500.000

De Europese Commissie zegt dat gegevens over steun lager dan € 500.000 per begunstigde niet hoeven te worden gepubliceerd. Hoe de waarde van de toegekende fosfaatrechten moet worden bepaald, is een vraag waar de Europese Commissie niet meteen een antwoord op heeft.

Toegekende steun op groepsniveau

De Europese Commissie komt terug op mededelingen, waarin letterlijk stond dat lidstaten in principe verplicht zijn informatie te publiceren over ‘toegekende steun op groepsniveau’. Daaraan werd toegevoegd dat de Europese Commissie er geen bezwaar tegen heeft als de ‘informatie wordt gepubliceerd op het niveau van de individuele begunstigde’. Met ‘groepsniveau’ werd bedoeld een groep van bedrijven onder dezelfde eigenaar en niet een groep van bedrijven in dezelfde sector. De mededelingen over de uitleg van de publicatieplicht door de Europese Commissie werden aan Boerderij toegespeeld op achtergrondbasis.

Richtsnoer voor verstrekken staatssteun

In de beschikking van de Europese Commissie, waarin Nederland wordt toegestaan fosfaatrechten toe te kennen, wordt verwezen naar het richtsnoer voor het verstrekken van staatssteun. Door die verwijzing moet Nederland zich aan het richtsnoer houden.

In het richtsnoer staat onder andere dat het volgende moet worden gepubliceerd: de identiteit van de individuele begunstigde, de vorm en de hoeveelheid steun, de datum van toekenning, het type bedrijf, de regio waar het bedrijf zich bevindt en de economische sector waarin het bedrijf actief is. Van de publicatieplicht kan echter worden afgezien als de individuele steun minder bedraagt dan € 500.000.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Even een belletje uit Den Haag naar Brussel en hup de verandering is een feit.

 • Henk.visscher

  precies, dan bellen ze wel

 • Zuperboer

  Ach, ze zitten om werk verlegen op t departement van Schouten. Een succesje halen kan bovendien geen kwaad. Op dit moment wordt t totale Stikstofbeleid door Rotgers c.s. gefileerd en als dat spel op de wagen komt dan kan de rugzak van Carola weer netjes worden ingeleverd bij baas Mark die op dit moment in Davos de bloemen buiten aan t zetten is.

 • Attie

  Die steun is pas werkelijkheid als je het verkoopt toch?? Schrijven ze er maar bij dat het voor de blijver een extra kostenpost is!!

 • farmer135

  Het gaat toch om de laatste zin ? Veranderen ze opeens de spelregels. Zeer onbetrouwbaar.

 • trekker123

  Je moet toch wat verzinnen om het grote publiek de indruk te geven dat boeren een stelletje uitkeringstrekkers is dat ongegeneerd mag bijverdienen en om de haverklap een flinke klap aan contanten uit Brussel op de rekening gestort krijgt?

 • ghsmale

  Nog een paar jaar dan is de waarde nul

 • Gat

  Ja wat is de waarde? Voor een boer de marktprijs voor de industrie nul, projectontwikkelaar nul, winkelier nul, consument nul, tsjah niemand kan iets met fosfaatrechten in zijn bedrijfsvoering behalve koeienboer. De overheid heeft voor tata steel ook co2 emmissierechten gekocht, waar is dat gepubliceerd?

 • D. de Jong

  Het spel van besturen is belangrijker dan de gevolgen.

 • iptho1

  Wanneer worden alle andere subsidies openbaar:
  Huurtoeslag
  Kinderopvang
  We
  Bijstand

  Ook dat krijg je ook van t rijk / EU.
  Welke toeslagen vergeet ik nu?

  Alle subsidies tot op de cent nauwkeurig graag die energie bedrijven krijgen.
  De subsidies die in electrisch rijden zitten.

  Graag ook de subsidies van Staatsbosbeheer of hun toeslagen...

  Wanneer dat gebeurd heb ik nergens moeite mee.
  Dan is t weer eerlijk.

 • Gradje 1966

  Staats steun is het niet we hebben geen geld gekregen en de waarde van de fosfaten zijn wat een gek er voor geeft . Ik niks dus ook geen subsidie .

 • gert

  Bij invoering is het systeem bedoelt om het aantal melkvee in Nederland niet te laten toenemen .
  Het is zeker niet bedoeld als steun en bij de invoering ervan is er door Brussel ook GEEN waarde aan toe gekend.

 • kraats

  Staatssteun ? Als het van waarde is, wordt die waarde betaald door collega-boeren (de kopers), terwijl de staat al snel 40% inkomstenbelasting heft bij de verkoper ....

 • Attie

  Kraats, dus toch staatssteun...?? door boertje te belasten?

 • Agrapol2014

  Pietje
  Staatssteun ? Staatsschuld !!
  Wat een kostprijs verhoging heeft dit weer teweeg gebracht!

 • j.verstraten1

  Het is 'geoorloofde' staatssteun om de eenvoudige reden dat de overheid aan in dit geval 'het hebben van een koe'een waarde toevoegt middels regelgeving. Of je die waarde verkapitaliseert is niet relevant.
  De nertsenhouderij had ook best zo'n recht gewild.......en dan overdraagbaar naar andere sectoren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.