Home

Nieuws 7 reacties

Collectief hekelt publicatie stikstofregeling

Het Landbouw Collectief hekelt dat minister Schouten een conceptregeling stikstof heeft gepubliceerd, zonder de inhoud met de landbouwpartijen te bespreken.

Het Landbouw Collectief is ‘onaangenaam verrast’ door de publicatie van een conceptregeling Spoedaanpak Stikstof Bouw en Infrastructuur.

‘Publicatie te snel’

Voor de kerst publiceerde de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) de conceptregeling, zodat belanghebbenden er hun commentaar op kunnen geven. Dit gaat voor het Landbouw Collectief te snel. De boerenpartijen vinden dat Schouten een dergelijke regeling met het collectief had moeten bespreken. Dezelfde kritiek had de organisatie een maand geleden ook, in de aanloop van de spoedwet stikstof.

Het Landbouw Collectief ziet graag dat de stikstofruimte die de landbouw vrij maakt, ook voor de sector beschikbaar blijft. In de huidige voorstellen is dit niet mogelijk, ziet het collectief.

‘Niet volgens afspraak’

Onder de kop ‘alweer niet volgens afspraak’ schrijft voorzitter Mark van den Oever dat zijn actieorganisatie Farmers Defence Force (FDF) het niet eens is met de voor de kerst gepubliceerde stikstofplannen. Het door FDF verspreidde statement heeft eenzelfde inhoudelijke strekking als de brief die namens het collectief aan de minister is verzonden.

De actieorganisatie hint alweer op nieuwe protesten. ‘Wij weten dat de strijders wachten op ons bericht om klaar te staan!’, schrijft Van den Oever.

In gesprek met collectief

Het ministerie laat desgevraagd weten in gesprek te zijn met het collectief. “Dat waren we en dat blijven we ook doen. Eind deze maand staat er weer een afspraak gepland”, vertelt een woordvoerder. “Zeker als het over voerspoor, beweiden en mest gaat, gaan we in overleg met de sectorpartijen over de uitrol.” Ook benadrukt het ministerie dat er meer (keten)partijen zijn met wie overlegd wordt over de invulling van de regeling.

Laatste reacties

 • Alco

  Voerspoor, beweiden en mest zijn onbelangrijke onderwerpen.
  Er zijn grotere struikelblokken.

 • Eens een dief altijd een dief .
  De stikstof moet gestolen worden uit de landbouw.
  De s weg en ch aan het eind van dat woord voor die gasten daar

 • Henk.visscher

  Iedereen die hier in de boerderij allemaal meningen had over allerlei actie,s en het nut daarvan, moeten nu eindelijk eens gaan inzien dat er gewoon een vies spelletje word gespeeld met de landbouw, Schouten gaat gewoon door met de door haar ingeslagen weg, in de hoop dat de eensgezindheid bij de boeren niet stand houdt en probeert alles te rekken tot maart, omdat ze dan hoopt dat de boeren geen tijd meer hebben om actie,s te voeren, kortom dit mens is niet te vertrouwen, loopt gewoon mee met haar linkse ambtenaren

 • jahm.smulders1

  Alle grote woorden van Min Schouten ten spijt. Het blijft een onbetrouwbare overheid. Waarom zou er stikstof vanuit de landbouw naar andere sectoren moeten?

 • Henk.visscher

  jahm , omdat we als landbouw te veel exporten , belachelijk natuurlijk kijk naar andere sectoren die exporten ook

 • Bennie Stevelink

  Het moet toch zo langzamerhand bij iedereen wel duidelijk zijn dat het Collectief niet serieus wordt genomen. Ze praat af en toe een keer met het collectief over wat onbelangrijke zaken en bereidt ondertussen haar eigen plan voor.

 • Henk.visscher

  Bennie dan moet ze dat ook eerlijk bekennen ze doet nu net alsof er een akoord is,maar haar handelen is daarmee totaal niet met in overeenstemming, ze is een farizeer

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.