Home

Nieuws 4 reacties

Boeren zorgen voor schoon drinkwater

Meer dan honderd boeren werken mee aan schoner grondwater in de provincie Overijssel.

Dat doen zij via het project Boeren voor Drinkwater. Doel is om het drinkwater in de provincie veilig te stellen. En met succes: sinds de start in 2011 is de nitraatuitspoeling gedaald. Dat meldt LTO Noord.

Nog niet alle boeren in gebied doen mee

Boeren voor Drinkwater richt zich op het verminderen van meststoffen en bestrijdingsmiddelen naar het grondwater tot de norm én een verbeterd economisch bedrijfsresultaat voor de boer. Efficiënter werken leidt namelijk tot kostenbesparing. Al meer dan honderd boeren doen vrijwillig mee.

Nog niet alle boeren in het kwetsbare grondwaterbeschermingsgebied doen mee. LTO Noord roept die boeren op om mee te doen. LTO Noord-bestuurder Henk Jolink: “Hoe meer boeren meedoen aan Boeren voor Drinkwater, hoe beter. De boeren die al meedoen hebben door zelf het heft in handen te nemen laten zien bij te dragen aan het verminderen van nitraatuitspoeling. Hiermee voorkomen we namelijk strengere wet- en regelgeving voor de landbouw, maar nemen we zelf het heft in handen.”

Maatregelen

Melkveehouder Harold Dubbink uit Lemele doet mee aan het project. Hij gebruikt minder gewasbeschermingsmiddelen en zet deze gerichter in. Ook zaait hij een goede groenbemester om uitspoeling te beperken en bemest hij efficiënter. Dubbink: “Schoon drinkwater is van belang voor ons allemaal. Goed boeren betekent schoner grondwater, een meer vitale bodem in droge en natte periodes en een hogere opbrengst.”

Het project Boeren voor Drinkwater wordt aangestuurd door een projectgroep met de provincie Overijssel, Vitens en LTO Noord. Royal Haskoning DHV, Wageningen University & Research, Countus en Stimuland zijn de uitvoerende partijen. Het project heeft ook een eigen website.

Laatste reacties

 • In hetzelfde Overijssel loost de Nam (Shell/ Esso),het ongezuiverde afvalwater van de olieboringen uit Schoonebeek in de grond op enkele kilometers afstand van de drinkwaterputten van Vitens. Het blijft dweilen met de kraan open.

 • farmerbn

  Hoezo moet je meedoen? Doe je precies hetzelfde als Dubbink dan hoef je niet mee te doen. Het is wel zo dat hoe meer boeren meedoen hoe meer de adviseurs binnenharken.

 • Alco

  Gewasbeschermingsmiddelen sproeit men niet voor de lol.
  En bemesting adviezen zijn juist te laag, waardoor het absorberend vermogen ( de humus ) opgevreten wordt.

 • veldzicht

  Misschien is het verstandiger eerst maar eens naar die honderdduizenden smienten ,ganzen en zwanen te kijken die de hele dag en vooral s,nachts in dat water zitten te schijten.En in die natuurgebieden de sloten beter reinigen,dat is vaak ook maar en grote stinkzooi.

Of registreer je om te kunnen reageren.