Home

Nieuws 6 reacties

WUR: omschakeling naar meer plantaardig eiwit nodig

Er moet een verschuiving komen van dierlijk naar plantaardig eiwit in productie en consumptie.

Dit zou onder andere de circulariteit en de menselijke gezondheid ten goede komen. Dat is de strekking van de Mansholtlezing, die woensdag 18 september in Brussel werd gehouden, en de bijbehorende publicatie. Aan de lezing werkten verschillende onderzoekers van Wageningen Universiteit (WUR) mee, waaronder Louise Fresco.

Ideale situatie

In een ideale situatie zou een derde van de menselijke consumptie bestaan uit dierlijk eiwit en twee derde uit plantaardig eiwit. ‘Er is veel aanpassing voor nodig, maar we denken dat het haalbaar is’, aldus Fresco tijdens de lezing. De 4 redenen die genoemd worden om meer plantaardig en minder dierlijk eiwit te consumeren en te produceren zijn: het verminderen van de milieu-impact van voedselproductie, voedselzekerheid voor de groeiende wereldbevolking, veerkrachtige productiesystemen en maatschappelijke gezondheid.

Dieren volledig onderdeel van een kringloop

Hoewel de WUR-onderzoekers pleiten voor minder dierlijk eiwit, wordt de mythe dat dieren op dat punt inefficiënt zijn, ontkracht. In een ideale situatie zijn dieren volledig onderdeel van een kringloop waarbij voedselresten als diervoer worden ingezet. Hierdoor is er geen concurrentie meer tussen voedsel en voer, klonk het in de Mansholtlezing. Dat betekent dat het aantal dieren zou moeten worden aangepast aan de hoeveelheid reststromen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie en aan de hoeveelheid grasland.

Mondiale aanpak

De onderzoekers erkennen dat die aanpak mondiaal moet worden bezien. In de publicatie halen zij de veelgehoorde stelling aan: ‘Als de productie hier afneemt, zal die verschuiven naar andere landen met minder geoptimaliseerde systemen, waardoor de uitstoot zal toenemen’. Volgens hen wordt dan echter vergeten dat de mogelijkheid bestaat om kennis te exporteren en om te investeren in verbetering van de productie in onderontwikkelde regio‘s. Hier is het, aldus de publicatie, mogelijk om van inefficiënte productiesystemen direct over te schakelen naar geoptimaliseerde, circulaire systemen.

Vleesvervangers

In de lezing worden vleesvervangers (die winnen aan populariteit) een ‘transitieproduct’ genoemd. Het is een middel om de verandering naar meer plantaardige eiwitten vorm te geven. Maar er zijn ook zorgen over de gezondheids- en milieueffecten van deze producten. Een hogere consumptie van slechts minimaal bewerkte planten blijft het langetermijndoel, aldus de WUR. Dus moet er aandacht komen voor plantenveredeling, zodat meer delen van de plant bruikbaar zijn voor consumptie.

De door Wageningen Universiteit georganiseerde Mansholtlezing is in 2016 voor het eerst gehouden. In de lezing komen Europese vraagstukken op het gebied van landbouw en voeding aan de orde. Tijdens de lezingen presenteert de WUR visies en aanbevelingen op aspecten van het Europese beleid. In de editie van 2019 stond de toekomst van eiwitten centraal.

Laatste reacties

 • EMERGO!

  ik denk dat we een dikke pens moeten fokken bij de mens! pens kan namelijk plantaardig eiwit heel goed omzetten!

 • Alco

  De schakel veehouderij is volkomen onbelangrijk in de discussie rond klimaat verandering. 30% is rechtstreeks voedsel voor de consument en 70 % mest voor volgend voedsel.

 • TFred

  "Een wereld gebouwd op duurzame voedselsystemen, waarin iedere bewoner voldoende hoogwaardig eiwit op zijn bord krijgt. Dat is de visie van Wageningse onderzoekers die met het onderzoeksprogramma Proteins for life tot uiting wordt gebracht."
  Als iedere bewoner (op de wereld) hoogwaardig eiwit op zijn bord moet krijgen en het ook nog duurzaam moet zijn kan het nooit zijn dat het 1/3 van dierlijke oorsprong is. Dat is niet duurzaam simpelweg omdat we onvoldoende aarde hebben om welke bewoner op die manier te voeden. Daarnaast is het sowieso niet duurzaam om dierlijke eiwitten te nuttigen. Beter is het om eiwitten rechtstreeks uit planten te halen. Dit is immers waar de dieren die wij eten het ook vandaan halen.

 • Alco

  TFred. Het belangrijkste product van een dier is mest.
  Ga daar eens even over nadenken.

 • veldzicht

  @Tfred,Droom maar rustig verder ,alleen klopt er niks van je betoog,70 % van de landbouwgronden zijn marginale gronden alleen geschikt voor vleesvee,dat valt al af en op de goede akkerbouwgrond moet natuurlijk alles biologisch zonder kunstmest,geen mest(geen vee) en geen bestrijdings middelen zo dat veel oogsten zullen mislukken.Nou ik zou zeggen eet smakelijk als er straks grote voedsel tekorten zijn ,misschien kan je van gras nog iets eetbaars maken of anders een bostelburger of perspulpkroket,je moet toch wat. Verreweg het meeste veevoer zijn restproducten van uit de menselijke voeding,en niet zo als ik die achterlijke Esther Ouwehand hoorde zeggen 1kg vlees kost 25 kg.graan en 15.000liter water,ze moet zich zelf maar eens goed na laten kijken.

 • farmerbn

  Zie ik hier dat ik al in de goede verhouding zit. Eén hamburger met twee flessen bier.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.