Home

Nieuws 4 reacties

Vleesconsumptie Nederland licht gestegen

De vleesconsumptie in Nederland is in 2018 licht gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

De consumptie per persoon was 77,2 kilo, in vergelijking tot 76,6 kilo in 2017. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Economic Research (WER), in opdracht van Wakker Dier.

Meer pluimveevlees

Vorig jaar werd vooral meer pluimveevlees gegeten. Die consumptie steeg van 22,1 kilo naar 22,5 kilo. De consumptie van varkens- en rundvlees steeg met 0,1 kilo. Varkensvlees blijft de grootste categorie: bijna de helft van de consumptie (36,6 kilo) bestaat uit varkensvlees. Overigens zijn de cijfers op basis van karkasgewicht, dus inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft van het karkasgewicht wordt daadwerkelijk geconsumeerd.

Eerste stijging in 10 jaar

De stijging van de consumptie is de eerste in 10 jaar. De laatste stijging was in 2009. In de daaropvolgende jaren daalde de consumptie ieder jaar. In 2016 en 2017 was er een stabilisatie van de vleesconsumptie.

Opvallende stijging

De onderzoekers noemen de stijging van de vleesconsumptie opvallend, omdat er voorgaande jaren dus sprake was van een daling en stabilisatie. Ook noemen de onderzoekers het opvallend omdat er van diverse kanten wordt gepleit voor een verschuiving van het aandeel dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit.

Dataverzameling

Eerder dit jaar kwam marktbureau IRI ook met cijfers over de vleesconsumptie. Het bureau meldde dat er een daling is in de hoeveelheid roodvleesproducten die verkocht werd in supermarkten. Volgens de onderzoekers van WER is hierbij een andere en minder omvattende wijze van dataverzameling gebruikt. Wakker Dier zoekt de verklaring voor de gestegen consumptie in hogere consumptie in restaurants. WER berekende de vleesconsumptie aan de hand van het aantal slachtingen, de invoer en uitvoer van vlees en voorraadmutaties.

Laatste reacties

 • vanmeertrading

  Eindelijk weer eens goed nieuws!!

 • glaasje

  Mensen zijn het gedram van wakker dier en pvvd , enz. meer dan zat!!! En wat is er ook lekkerder dan een heerlijk stukje vlees bij de aardappels en groente, of in een ander gerecht. En mensen gaan veel meer uit eten. Zeer positief!!!

 • veldzicht

  Het zijn wel gegevens van 2018.Of de vleesconsumptie op peil blijft na alle gedram en bang makerij van de laatste tijd betwijfel ik.

 • farmerbn

  Dit zijn cijfers per persoon. Door bevolkingsgroei én dus de verhoogde vleesconsumptie per persoon gaat de vleesverkoop flink omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.