Home
Nieuws
4 reacties
Vleesconsumptie Nederland licht gestegen
De vleesconsumptie in Nederland is in 2018 licht gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
De consumptie per persoon was 77,2 kilo, in vergelijking tot 76,6 kilo in 2017. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Economic Research (WER), in opdracht van Wakker Dier.
Meer pluimveevlees
Vorig jaar werd vooral meer pluimveevlees gegeten. Die consumptie steeg van 22,1 kilo naar 22,5 kilo. De consumptie van varkens- en rundvlees steeg met 0,1 kilo. Varkensvlees blijft de grootste categorie: bijna de helft van de consumptie (36,6 kilo) bestaat uit varkensvlees. Overigens zijn de cijfers op basis van karkasgewicht, dus inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft van het karkasgewicht wordt daadwerkelijk geconsumeerd.
Eerste stijging in 10 jaar
De stijging van de consumptie is de eerste in 10 jaar. De laatste stijging was in 2009. In de daaropvolgende jaren daalde de consumptie ieder jaar. In 2016 en 2017 was er een stabilisatie van de vleesconsumptie.
Opvallende stijging
De onderzoekers noemen de stijging van de vleesconsumptie opvallend, omdat er voorgaande jaren dus sprake was van een daling en stabilisatie. Ook noemen de onderzoekers het opvallend omdat er van diverse kanten wordt gepleit voor een verschuiving van het aandeel dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit.
Dataverzameling
Eerder dit jaar kwam marktbureau IRI ook met cijfers over de vleesconsumptie. Het bureau meldde dat er een daling is in de hoeveelheid roodvleesproducten die verkocht werd in supermarkten. Volgens de onderzoekers van WER is hierbij een andere en minder omvattende wijze van dataverzameling gebruikt. Wakker Dier zoekt de verklaring voor de gestegen consumptie in hogere consumptie in restaurants. WER berekende de vleesconsumptie aan de hand van het aantal slachtingen, de invoer en uitvoer van vlees en voorraadmutaties.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.