Home

Nieuws 11 reacties

Verplicht cameratoezicht bij alle slachterijen

Bij alle kleine en middelgrote slachthuizen komt verplicht cameratoezicht. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten besloten naar aanleiding van een onderzoek dat is ingesteld na berichten over misstanden bij de keuring op een aantal kleine en middelgrote slachthuizen.

Bovendien draagt de minister de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om de cultuur te veranderen, zodat er consequent gecontroleerd wordt, zonder een oogje dicht te knijpen. Schouten wil het gesprek aangaan met de sector.

Lees ook: Schouten grijpt in bij NVWA-keuring

De minister zegt dat er genoeg boeren zijn die hun zieke dieren niet naar het slachthuis afvoeren. “Maar we constateren dat het bij die slachterijen wel gebeurt. Dat doe je niet als boer alleen. Zo’n beest loopt niet zelf naar het slachthuis toe. Daar zit een hele keten van partijen die daarbij betrokken zijn en een verantwoordelijkheid hebben. Ik zal ze daar zelf over aanspreken. De sector moet zich dit aantrekken, al is het maar om te voorkomen dat het beeld ontstaat dat de hele sector ziek is. Dat dreigt nu wel.”

Ik ga iedereen op de verantwoordelijkheid aanspreken

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Slachterijen betalen cameratoezicht

Schouten zegt dat het cameratoezicht op kosten van de slachterijen zelf wordt ingevoerd. Bedrijven die dat niet willen of dat tegenwerken, krijgen te maken met permanent toezicht van een keuringsdierenarts. “Daar zit een kostenplaatje aan en dat gaat de sector zelf betalen”, aldus de minister.

Schouten wijst de gehele keten op de verantwoordelijkheid voor het dierenwelzijn. “Binnen de sector worden niet voldoende maatregelen genomen om te voorkomen dat zieke dieren worden afgevoerd naar het slachthuis. Die dieren lopen echt niet zelf naar het slachthuis. Daar zijn meer partijen bij betrokken. Ik ga iedereen op de verantwoordelijkheid aanspreken.”

Consequent toezicht slachthuizen ontbreekt

De minister zegt geschrokken te zijn van het beeld dat voortkomt uit het onderzoek dat het onderzoeksbureau 2solve opmaakte. Uit het onderzoek blijkt dat het aan consequent toezicht ontbeert. De ene toezichthouders is strenger en preciezer dan de ander, wat leidt tot spanningen onderling op de werkvloer en bij het toezicht op slachterijen.

Ik zie ook mensen die niet wíllen veranderen. Dat is ernstiger

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geen plaats voor rekkelijke toezichthouders

Keuringsdierenartsen en toezichthouders die hun gedrag niet willen veranderen, moeten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verlaten. Er is geen plaats voor rekkelijke toezichthouders, die onregelmatigheden mondeling afdoen en die nooit een rapport van bevindingen opmaken. “Mensen die zich niet aan de regels houden en hun gedrag niet veranderen, voor hen is geen plaats meer in de NVWA”, aldus de minister. Aan de andere kant krijgen dierenartsen die hun werk moeten verbeteren, daarbij begeleiding. “Maar ik zie ook mensen die niet wíllen veranderen. Dat is ernstiger. Ik vroeg me af hoe het kan dat deze mensen daar nog werken. Dat is iets wat bij de leiding van de NVWA ligt. Maar dat daar iets moet gebeuren lijkt me evident.”

Probleem ligt niet alleen op de werkvloer

De minister zegt dat het probleem niet alleen op de werkvloer ligt. “Dat heb ik besproken met de inspecteur-generaal. Het is ook een probleem in de managementslaag. Hoe kan het dat de managers niet hebben ingegrepen?”

De minister gaat met de leiding van de NVWA in gesprek om te zien hoe het kan dat signalen van de werkvloer niet altijd tot actie of verandering leiden. En ze wil dat er meer stroomlijning komt in de afhandeling van de rapporten van bevindingen die bij slachterijen en bij de exportkeuring worden opgemaakt.

Laatste reacties

 • mali

  is dit niet in strijd met de privacywetgeving?

 • mali

  privacy, sorry, ik bedoel prive

 • ????

  Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • chila

  Als je bij de NVWA werkt moet je minimaal een x aantal overtredingen constateren , doe je dit niet dan denken ze dat je je werk niet goed doet.
  Zou het echter ook zo kunnen zijn dat de veehouders geen zieke dieren meer ter slacht aanbieden ?
  Zo ja dan heb je als NVWA controleur een probleem !

 • EL

  Oh

 • kanaal

  ook een camera op Carola haar kantoor.

 • landboer

  En daar moet de plaatselijke slager die elke maandag een paar koeien en wat varkens slacht ook aan geloven?

 • ijsselvallei

  Prima als er een gelijk speelveld komt tussen de controleurs. Echt zieke dieren horen niet thuis in een slachterij. Maar worden de controleurs die zitten te muggenziften over een dier waar eigenlijk niks aan mankeert ook gemaand reëel te blijven?

 • landboer

  Kan me eigenlijk niet voorstellen dat er zieke dieren aangevoerd en geslacht worden ,heb eens een halve dag rondgelopen op een grote slagerij ,daar waren wel zoveel controles ook na het slachten dat dat bijna onmogelijk is, maar het zal eerder gaan om een kreupele koe denk ik, en ja wat mag niet vervoert worden en wat nog net wel.

 • kanaal

  ook cameras in verpleeghuizen daar wordt ook pijn geleden.

 • ENDE902

  “Ik ga iedereen op de verantwoordelijkheid aanspreken.", zegt de mevrouw die anderhalf jaar terug onder invloed van linkse ambtenaren heel melkend Nederland tegen zich in het harnas joeg, door te suggereren, dat er volop met tweelingen werd gefraudeerd. Mijn inziens heeft ze voor deze flater nog altijd geen verantwoording afgelegd, dus kan ik een glimlach niet onderdrukken. Ik ga er vanuit dat hier weer sprake is van actie onder invloed van linkse ambtenaren die het slachterijwezen in een slecht daglicht willen stellen voor de ondertussen bekende idealen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.