Home

Nieuws 16 reacties

VVD niet van plan natuur te schrappen

De grootste regeringspartij VVD is niet van plan op een kaart van Nederland natuurgebieden aan te wijzen die moeten worden geschrapt. Dat zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff woensdag 18 september tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen naar aanleiding van de dinsdag gepresenteerde begrotingen.

Dijkhoff werd tijdens het debat bevraagd door zijn collega’s Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) over de oplossingsrichtingen die de VVD ziet uit de stikstofimpasse. Dijkhoff maakte duidelijk dat wat de VVD betreft alles open ligt. “Wij willen niets uitsluiten, we moeten alles tegen het licht houden. We moeten kijken of de regels die we hebben eigenlijk amper natuur beschermen, maar wel heel veel belemmeren.” Dijkhoff wil bijvoorbeeld kijken naar de verschillen tussen de manier waarop Nederland de natuurbescherming vormgeeft en hoe omliggende landen dat doen. Hij wil ook de mogelijkheden bezien om de uitstoot van stikstof bij de bron te verminderen.

Als je boer bent met dieren, dan werk je gewoon netjes. Dan heb je een mooie rol in onze samenleving

Klaas Dijkhoff

Geen discussie over schuldvraag

Hij wil niet dat er een discussie komt over de schuldvraag, aan wie de stikstofuitstoot is te wijten. “Als je boer bent met dieren, dan werk je gewoon netjes. Dan heb je een mooie rol in onze samenleving. Natuurlijk, we doen ook aan warme sanering. Dan zeggen we tegen mensen: ‘u heeft keihard gewerkt. Maar u kunt nu stoppen voor dit bedrag’. Dan houd je de mensen in ere en maak je ze geen enkel verwijt. En toch heb je dan minder vee en minder uitstoot.

Klaas Dijkhoff (midden) tijdens de Algemene Beschouwingen. - Foto: ANP
Klaas Dijkhoff (midden) tijdens de Algemene Beschouwingen. - Foto: ANP

Berekening stikstofdepositie

Dijkhoff zegt dat ook het model waarmee de stikstofdepositie wordt berekend tegen het licht moet worden gehouden. “Als we nu constateren dat het model te veel stikstof berekent ten opzichte van wat er feitelijk gebeurt, dan moet je het model aanpassen. Zonder dat je dan roept dat de natuur minder wordt beschermd.” Hij wil niet 1 oplossingsrichting de voorkeur geven, noch een taboe op een oplossing uitspreken. D66‘er Jetten sloot zich daarbij aan: “Laten we geen oplossingen dogmatisch uitsluiten.”

Stikstof vanuit buitenland

Dijkhoff wees er nog op dat een deel van de stikstofproblematiek niet in Nederland kan worden opgelost. “40% van de uitstoot komt vanuit het buitenland aanwaaien, maar we kunnen het buitenland niet opheffen.” Dijkhoff zegt vooral vragen te hebben. “Misschien is het antwoord: ‘nee er zit geen ruimte in’. Dan accepteer ik dat.”

‘Sociaal en eerlijk regelen’

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zegt dat er geen keuze is tussen minder hard rijden of minder dieren. “We zullen het allemaal moeten doen. Ik wil niet minder dieren omdat ik een hekel heb aan boeren. Helemaal niet. We moeten dit sociaal en eerlijk regelen, want de boeren kunnen er niets aan doen. Zij zijn ook slachtoffer van het systeem.” Hoewel GroenLinks geen geld voor uittrekt in de tegenbegroting, denkt hij dat daar tenminste € 0,5 miljard per jaar voor nodig is.

CDA: gericht stoppende boeren uitkopen

Het CDA wil gericht stoppende boeren uitkopen, om op die manier woningbouw mogelijk te maken. Volgens fractievoorzitter Pieter Heerma is dat een eerlijker en effectiever methode om ontwikkelingen op gang te krijgen, dan door bedrijven weg te pesten naar het buitenland. Volgens hem zijn boeren van steeds groter belang voor de voedselvoorziening. “Dan krijg ik een slecht gevoel als zo maar de helft wordt weggestreept”, zei hij tegen D66-leider Jetten.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Natuur hoeft ook niet geschrapt te worden.
  Maar men moet inzien dat de landbouw daar geen vervuilende werking op heeft.

 • HeinCarien

  Is toch zo geregeld.? Opkoopregeling maken, €100 per kg ammoniak wat uitgestoten wordt per bedrijf betalen. Varkens- cq pluimveerechten aftikken tegen marktwaarde. Vergoeding van het nog niet afgeschrevene, sloopvergoeding van wat t gaat kosten. Stakingswinst niet belasten en klaar.

 • HeinCarien

  Lees je mee Jesse Klaver?

 • Gradje 1966

  Ik heb het idee dat Jesse klaver niet weet wat de waarde van een bedrijf is dat loopt in de miljoenen daar doe je niks met een half miljard je hebt minsten 30 tot 40 miljard nodig . Ik geef mijn bedrijf niet voor een beetje weg hier moet ik mijn pensioen ook uit halen. Zij zien het liefst dat die stomme boeren op een houtje zitten te bijten en hun met een dikke auto door de polder en 3 keer per jaar met het vliegtuig weg . We moeten ons niet weg laten jagen net als de nertsen boeren zonder sociaal plan

 • kleine boer

  heincarien begin eens met 2000 per kg ammoniak!! Zakken kan altijd nog

 • Eerst duidelijk meten waar die N vandaan komt , komt de meeste N van het verkeer of de vliegtuigsector dan moeten daar de klappen maar vallen.Maar ze verrekken het om te meten ,de computerprogramma's zijn gewillig.

 • bankivahoen

  Zo is het kleine boer@, voor 100 euro per kg stikstof kan geen boer stoppen, is veel teweinig.

 • afm

  let op met uit kopen een jaar later komt de belasting langs en ze nemen weer een groot deel in en de boer kan op een houtje bijte

 • koestal

  ja, 52 % belasting betalen bij stoppende boer

 • farmerbn

  Depositie meten is toch niet zo moeilijk? Regenmeter buiten zetten, regen laten onderzoeken op stikstof en klaar. En als er stikstof droog naar beneden komt, zit het ook in de regenmeter.

 • Nog geen kamervragen over Schiphol die geen NB vergunning heeft en Rutte maar roepen ze kunnen wel uitbreiden tot 540.000 vliegbewegingen.

 • Maas1

 • Alco

  Boerenverstand @farmerbn.
  Maar daarnaast is N geen vergif, maar een voedingsstof.

 • Mbmb

  Ja de koude sanering van de nertsenhouderij is een harde les, zo kan het gaan. Die kleine groep is al opgeofferd en we hebben dit laten gaan. Nu is de hele veehouderij aan de beurt, want ze stoppen echt niet meer. Daarom, als er al bedrijven moeten verdwijnen door de stikstof, dan tegen keiharde cash en elke gram afgerekend, netto.

 • famboenink@hetnet.nl

  waarom kon de overheid zoveel geld uitgeven de zorg in nederland en de sociale zekerheid
  1 landbouwexport
  2 tata steal export
  3 asml export
  4 roterdamse haven export
  concurentiepositie boeren en haven verkleinen door belachelijke stikstof normen en vergroening
  tata steal valt mogelijk om door economische tegenwind
  asml met computerchips is een snelle wereld waarin de toppers over een jaar al achterhaald kunnen zijn dus voor overheid ook niet zo fijn
  overheid gooi geen oude schoenen weg voordat u nieuwe heb
  om nog maar te zwijgen over koeriersdiensten

 • koestal

  Ik dacht dat de VVD voor de ondernemers was,die tijd is blijkbaar voorbij,deVVD wordt steeds linkser,Rutte heeft sympathie voor klaver,dat merk je.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.