Home

Nieuws 14 reacties

Timmermans: veel klimaatactie nodig van boeren

Voorstel is om komende 7 jaar 40% van de landbouwsubsidies in te zetten voor milieu en klimaat.

Voor een klimaatneutraal Europa in 2050 en het halen van andere klimaatdoelstellingen moeten alle economische spelers aan de bak, maar de agrarische sector vervult daarin een ‘cruciale’ rol. Duurzaam landbeheer zal van kritiek belang zijn, schrijft Frans Timmermans op vragen van het Europees Parlement voor zijn hoorzitting op 8 oktober. De Nederlander wordt vanaf 1 november als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor het klimaatbeleid.

Europese subsidies

Hoe Europese landbouwsubsidies de komende jaren worden besteed, zal het dagelijks EU-bestuur ‘rigoureus’ in de gaten houden, verzekert Timmermans. Er ligt een voorstel om de komende 7 jaar minstens 40% van deze gelden in te zetten voor milieu en klimaat.

Kringloopeconomie

Ook het transport en de energievoorziening zullen veel schoner moeten. Gedragsverandering van consumenten, bijvoorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan, hoort ook bij de beoogde kringloopeconomie. Investeren in onder meer openbaar vervoer moet de lucht weer leefbaarder maken voor al die mensen in steden die nu dagelijks hoesten tussen de vervuilende auto’s.

Feiten over klimaatverandering zijn niet te ontkennen

Green Deal

Timmermans krijgt van aanstaand voorzitter Ursula von der Leyen de opdracht binnen 100 dagen een ‘Green Deal’ op te leveren. Europa en de planeet snakken daarnaar, schrijft hij. De feiten over klimaatverandering zijn volgens hem niet te ontkennen. Die moeten niet leiden tot bezorgdheid of angst, maar aanzetten tot actie.

Klimaatneutraal

De doelstellingen voor 2030 moeten omhoog als Europa 20 jaar later klimaatneutraal wil zijn. De EU koerst nu af op 45% reductie van broeikasgassen als CO2 vergeleken met 1990, maar dat moet minstens 50% worden. In 2021 komt Timmermans met een plan om er 55% van te maken, zoals ook Nederland wil.

Kwetsbare groepen

Om de omslag te maken is een investeringsplan van € 1.000 miljard aangekondigd. Voor ‘elke hoek van de EU’, dus ook voor lidstaten met relatief veel vervuilende industrie. Voor een goede kans van slagen moeten alle Europeanen aan boord komen, wat ‘grote inspanningen’ zal vergen. Er komt daarom een fonds dat de sociale gevolgen van de transitie voor kwetsbare groepen moet verzachten, bijvoorbeeld door omscholing.

De essentie is volgens Timmermans dat iedereen met milieu- en klimaatkwesties aan de slag gaat voor het algemene goed.

Laatste reacties

 • john***

  minder eten = minder mensen = minder co2.

 • Voor een paar jaar terug verkondigde hij dat de temperatuurstijging op aarde zo'n 4 graden zou worden in korte tijd ,de man met de mondkapjes van Mh17 en vandaag werdt bekend dat de Eu-leiders hun vliegbudget gingen verhogen met 50% hoezo klimaatbangmakerij tezamen met zijn maatje die de PAS heeft uitgedokterd in Nederland ,en naar de Eu is gekomen dankzij Rutte.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Gradje 1966

  Frans Timmermans moet eerst het gedrag van de burger veranderen .
  Geen vlieg en auto vakantie s maar fietsvakantie s geen weg gooi maatschappij
  De spullen die men heeft eerst opmaken dan pas nieuwe dingen kopen woon werkverkeer verplicht met de fiets of openbaar vervoer en als dit gerealiseerd is kan men met de boeren praten

 • kanaal

  ook boertje pesten dus ,moeten we ook nog naar brussel.

 • Gat

  40% minder regels voor ons dus. We zullen wel zien. Ik denk voor 2050 er allang geen eu meer is.

 • ricooo12

  Door de idiote klimaat doelen schieten we ons zelf weer in diepe economische crisis en daardoor gaan we het klimaat echt niet redden. We houden teveel van luxe en welvaart .

 • Voor 2050 is er allang een diepe recessie geweest door dit beleid met als gevolg een grote revolutie net als in de vorige eeuw

 • Alco

  Deze man weet dus ook nog niet dat het dier N inademt en de voeding CO2 en N bindt.

 • veldzicht

  Volgens mij weet hij dat wel Alco,maar die Timmermans is van de PvdA en lult liever met die linkse kliek mee.Je moet wat om populair te blijven, je zou ze eens tegen je krijgen en met 40% van de landbouw subsidie voor milieu dan aploudiseren ze wel voor je.

 • jan4072

  Als de UK nog niet voor de Brexit is dan zal de UK dat met Timmerfrans aan het roer wel worden. En zoals met alle programma's die door burocraten ontworpen zijn, eerst was het niet goed maar helaas na uitvoering is de wereld er nog slechter op geworden.

 • Jan 10

  Heerlijk beroep lijkt mij dat toch politicus zijn. Altijd precies weten wat een ander verkeerd doet of wat anders moet. lekker strooien met belasting geld en onder aan de streep niets geen risico lopen.

 • huisvader

  Misbaksel

 • Joost1971

  Het lijkt dat 'niet de meest geschikte kandidaat' op klimaat is gezet, als de mens al invloed heeft op het klimaat .. :
  <>

 • Joost1971

  Zie bv Prof. Nir Shaviv: <>

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.