Home

Nieuws 62 reacties

Sector plant demonstratie in Den Haag

Organisatoren vinden de overheid onbetrouwbaar, mede door uitspraak PAS en plan halvering veestapel.

Nog voor eind deze maand staat een demonstratie gepland in Den Haag om het ongenoegen van de sector te uiten. Boeren zijn het zat om door activisten weggezet te worden als milieuvervuilers en dierenmishandelaars. Dat meldt coördinator Bart Kemp, die tevens actief is bij platform NoWolves en schapenhouder is.

Halvering veestapel extra olie op vuur

De exacte datum is nog niet bekend. Kemp: “Die volgt waarschijnlijk eind volgende week. Planning en overleg met instanties als de politie lopen nog.”

Al enige tijd suddert het idee om een grote demonstratie te organiseren voort op sociale media. Leden van de Facebookgroep ‘Farmers Defence Force’ trekken de kar. De uitspraak van Tjeerd de Groot (D66) over de halvering van de veestapel en de gevolgen van de vernietiging van PAS heeft extra olie op het vuur gegooid. Kemp: “De actie loopt nu sinds 2 dagen op Facebook, en er is gisteren een WhatsAppbericht verzonden met een oproep. In het bericht doen de initiatiefnemers, waaronder varkenshoudersorganisatie POV en de Farmers Defence Force, oproep aan allen die betrokken zijn in de agrarische sector mee te doen en in grote getale met (landbouw)voertuigen naar Den Haag te komen.

Lees verder onder de afbeelding.

Het WhatsAppbericht dat momenteel massaal wordt gedeeld. Telefoonnummer is geblurd. - Afbeelding: Boerderij
Het WhatsAppbericht dat momenteel massaal wordt gedeeld. Telefoonnummer is geblurd. - Afbeelding: Boerderij

Klik hier voor een vergroting van bovenstaande afbeelding.

Aanmeldingen lopen voorspoedig

Een quote uit de oproep benadrukt het ongenoegen: “Wij zijn de onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties zat, waardoor velen van ons in ernstige problemen zijn gekomen. Wij zijn het zat dat alle problemen van dit land op ons bord worden geschoven. Dat gaan wij laten weten in Den Haag.”

Kemp meldt dat de teller sinds 2 dagen al op zo’n 400 à 500 aanmeldingen staat. Kemp: “Het grootste deel van de aanmeldingen komt van melkveehouders. Maar het gaat sectorbreed: ook varkensboeren, kippenboeren, akkerbouwers, loonwerkers en mensen actief in de mengvoederindustrie sluiten zich aan bij de actie.”

Laatste reacties

 • ????

  super idee waar moeten we ons aanmelden ?

 • niet

  De tijd van praten, praten, praten is over!!! Al langer gezegd keiharde acties winkelschappen, eet gelegenheden niet meer aanvoeren en laten opdrogen. Denk dat het snel anders word!!! Maar ja mag niet he. Maar het moet nu wel een keer gebeuren!!!

 • van someren

  Goed initiatief,
  Alleen kans van slagen als we het grootste deel van de bevolking mee krijgen. Dit kan omdat het merendeel van de bevolking helemaal niet negatief is over de sector. Er moeten wel de juiste argumenten worden gebruikt. Namelijk de sector inclusief toeleveranciers belangrijk voor de economie. voedsel productie naar buitenland betekend slechtere voedselveiligheid en slechter dierwelzijn.
  Gevolg is ook dat de consument de rekening gaat betalen, waar vooral de lage en middeninkomens de dupe van zullen zijn. Die betalen de rekening ook al op de woningmarkt, straks ook op de voedselmarkt. Maar hier heeft de grachtengordel elite geen oog voor

 • Heromar1

  Eindelijk , die kwakzalver van d 66 was de druppel het is te hopen dat men nu een keer wakker wordt in nederland. De tijd van pappen en nat houden is voorbij .Door de jaren heen is er te weinig geluisterd naar de boeren onderzaai , rijenbemesting ,pas, enzevoort wat een beleid wordt ermaar doorgedrukt er is te weinig tegengas. Dit komt ook omdat er geen eenheid meer is onder de boeren ieder voor zich en god voor ons allen ik zie uit naar eind september

 • deB.

  Zal eens tijd worden ook.... valt er niet te praten, dan 2 weken totaal niet meer leveren!!! Leeg die schappen, ik zeg het al jaren, en mag dat niet, het MOET! afgelopen met deze schijnheilige vorm van regeren in dit totaal gecrashte land.

  Boeren dit het laatst het licht uit doen, denken nog, dat ze nog gewonnen hebben. Maar we gaan er zo allemaal aan
  Er zijn er veel en veel te veel die aan de sector willen verdienen, er zijn 2 keer zoveel omstanders als boeren.

  Kijk naar de vakbladen, dubbel onzinnige meuk wat je in de brievenbus krijgt

 • massy

  Als die demonstratie net zo vreetzaam is als zoveel jaar geleden dan weet ik de uitslag al . en zeg tegen lto nederland dat ze als het kan thuis blijven. maar succes met de demonstratie.

 • Maas1

  ( Het zou verstandig zijn om het hoofd koel te houden) maar;

  Vollenbroek die in Nijmegen woont kent de geschiedenis van zijn eigen stad en omgeving niet,anders had hij geweten dat het een brug te ver is!

 • veldzicht

  Had al een paar jaar geleden moeten gebeuren. "ZE''denken allemaal laten we alle rottigheid maar op het bordje van die boeren leggen hebben wij er geen last van. Hele drommen milieu en dier-activisten en andere opvreters hebben er hun beroep van gemaakt en hebben er en goede boterham aan en die boer moet zich telkens weer verdedigen tegen steeds weer andere en vaak onterechte beschuldiggingen. Wel met een echt goede woordvoerder komen die het op een duidelijke en begrijpbare manier uitlegt wat er aan de hand is en dat we het goed zat zijn al die leugens aan te horen

 • Klaasvaak

  Dan moeten de voerleverancers, mestintermediairs, RMO, etc, etc ook allemaal met een auto mee.... laat maar zien hoe groot de werkgelegenheid is.

 • draaier

  Maas1.. "Vollenbroek die in Nijmegen woont kent de geschiedenis van zijn eigen stad en omgeving niet,anders had hij geweten dat het een brug te ver is!"

  Dat was in Arnhem......

 • Maas1

  @draaier er staat niet voor niets, omgeving!!

 • ENDE902

  De brug in Nijmegen werd wel ingenomen, dus we houden de moed er nog in.
  En, hoeveel bruggen moeten we in Den Haag innemen?

 • pinkeltje

  Nieuwe rekenmethode, projecten kunnen weer starten kopt de Telegraaf vanmiddag. Beetje net als met Schiphol. Als je aan je tax zit dan introduceer je een nieuwe norm of rekenmethode en het probleem is weer opgelost.

 • Mbmb

  Wij komen, kan iemand even aangeven waar we kunnen aanmelden?

 • Mbmb

  Iedereen die moppert op dit forum: nu wél komen. Geen uitvluchten meer mogelijk. Als je nu niet bereid bent om te demonstreren dan houdt het wel op.

 • Flepke

  Brabant :
  <>

  Limburg :
  <>

  Even ter informatie, binnenkort zal een een grote landelijke actie komen! We zijn hiervoor al dagen aan het voorbereiden!
  Deze actie word geleid door beheer FDF en Bart Kemp!
  We zijn van mening dat agrarisch Nederland word gesaneerd! We zijn wisselgeld in een politiek spel! In Nederland gelden veel strengere regels en eisen dan in het buitenland. Zij kunnen veel goedkoper produceren en de dieren hebben andere leefomstandigheden dan in nederlandse stallen.
  Wij hebben als sector al lang aan onze verplichtingen voldaan. De veestapel is inmiddels bijna gehalveerd, vruchtbare gronden zijn geïnd door natuur, stadsuitbreiding, vliegvelden en industrie! We zitten onder het fosfaatplafond en de ammoniakuitstoot is enorm verminderd. En terwijl andere nog vervuilender sectoren alleen maar groeien.
  Maar al deze inspanningen worden niet beloond....in tegendeel...
  Nu krijgen we het stikstof verhaal ook nog op ons bord. En nu is voor ons de maat vol! We gaan naar Den Haag! We hopen dat iedereen ons steunt hierin ook de burger. (Deze actie treft de burger niet!) Er kunnen hooguit wat files ontstaan. Maar het is voor de goede zaak, want boeren horen bij Nederland!!
  En veilig en duurzaam geproduceerd voedsel ook!!

 • husky

  Super dat er een paar mannen zijn opgestaan, wordt dit ook gedropt bij de toeleveranciers ed? die moeten ook massaal meedoen, this tenslotte ook hun brood.

 • veldzicht

  Alleen ben ik bang dat de boeren worden afgemaakt door de linkse partijen /omroepen en niet te vergeten de milieu beweging.Een paar plaatjes van een zielig kijkende zeug in een kraamstal en een paar zieke vieze kippen + nog wat kreten: die boeren willen maar door gaan de boel te vervuilen en verzieken met nog grotere megastallen,probeer daar maar tegen te vechten.

 • ????

  veldzicht niet te bang zijn voor tegenslagen die kennen we toch al dunkt me Nu MASSAAL VERZET OOK VOOR LOONWERKERS TRANSORTEURS VAN ALLE SOORTEN AGRARISHE PRODUCTEN EN VEEVERVOERDERS EN VEEHANDELAREN MOETEN ZICH DIT LOT AANTREKKEN EN MASSAAL KOMEN OPDAGEN MET DE ACTIES NEEM UW VERVOERMIDDEL ZOVEEL MOGELIJK MEE EN LAAT DIT VIEZE POLITIEKE VOLK VOELEN DAT WIJ EEN HARDWERKENDE SECTOR ZIJN MET EEN EERLIJK PRODUCT VOOR LAGE LONENLANDEN UURLONEN !!!!!!!!

 • hylkema.l

  De kop van de oproep: de overheid is onbetrouwbaar door het afbreken van de PAS en de uitspraak van Tjeerd de Groot om halvering veestapel, dat klopt niet.
  Je kunt nooit zeggen dat door vreemde uitspraken van een kamerlid, wel gesteund door d66, groen links en pvdd, de overheid onbetrouwbaar is.
  Voor een eventuele aktie moeten er betere argumenten zijn anders is de aktie alleen uiten van emotie, en zal niks opleveren.

 • afm

  laten we goed op letten dat LTO er niet mee gaat bezig houden wand dan loopt het weer op niks uit

 • Alco

  Nou Hylkema. Men kan op zijn minst toch wel zeggen dat je geen vertrouwen hebt in de overheid.
  Uitdelen van fosfaatrechten aan vleesveehouders, die helemaal niet onder dezelfde code vielen!
  Grote miskleun in de tweelingfraude!

 • Bennie Stevelink

  Helemaal eens met @Hylkema. Je moet een concreet doel hebben wat je wilt bereiken. Zoals de actie nu wordt opgezet is het alleen uiten van emoties.

 • Henk.visscher

  Met de actie,s ook goed duidelijk maken dat wij als boeren nog veel meer aan het welzijn voor de dieren willen doen, als de consument daar voor wil betalen en niet kiest voor producten die goedkoper zijn en niet duurzaam zijn geproduceerd.

 • Henk.visscher

  men probeert ons een schuldgevoel aan te praten maar we moeten onze peilen veel meer richten op een hogere eerlijke prijs

 • 306lsa

  Fair trade (eerlijke handel)
  Fair play (ongeschreven regel van behoorlijk bestuur. De overheid moet op eerlijke wijze omgaan met burger.)

  Als er eerlijk met ons als boeren met ons omgegaan wordt dan zijn we een heel eind op stap

 • Firma Vellenga

  Lijkt mij toch het beste om als actie een paar weken geen melk meer te leveren.... Dan zien ze meteen de uitwerking van de halvering van de veestapel. Als we daar in Den Haag met een grote tractor staan met een stel boze boeren denk ik dat het juist averechts werkt. De stadsmensen hebben al een bepaald beeld van de boer ik zie dat liever niet gevoed. Een blokkade van de snelweg lijkt me ook wel wat. Elk uur dat de auto's stil staan is er misschien weer een koe gered....

 • kleine boer

  Even berekenen hoeveel uitstoot het scheelt als er van 120km pu naar 40 km per uur word gereden en dan met trekker de snelheid aangeven op de snelweg overal in het land is super goed voor de natuur toch...? De consument op eigen uitstoot wijzen telkens .....

 • Firma Vellenga

  Als dat te organiseren is kan elke boer ook mee doen. Ieder zijn eigen stukje weg. Wanneer de automobilist oververhit raakt glaasje melk aanbieden....Gooi de slogan er dan maar weer in: melk de witte motor

 • Maas1

  @Bennie knappe vent ben jij als je alles rationeel weet te benaderen. Bij mij werkt dat alleen in samenwerking met emotie.De linker en de rechter helft!
  Veel zo niet heel veel is emotie in het leven.
  Er is niets mis mee om je ongenoegen te laten zien en horen,binnen de kaders.
  Doel: weg uit de hoek waar we te pas en onpas worden geplaatst,wij zijn ook burgers en landgenoten van dit land.
  We zijn de "verdrukking" zat.
 • Bennie Stevelink

  @Maas, wat heb je bereikt nadat je je emoties geuit hebt?
  Je bereikt pas wat als je tegelijk met het uiten van jouw emoties een duidelijk standpunt naar voren brengt met een duidelijke eis.

 • Maas1

  Bennie je begrijpt het niet of je wilt het niet begrijpen!


  Je hebt belangenbehartigers die de belangen steunen.
  En je hebt belangenbehartigers, de pluche knuffelaars.

  Bennie, veel woorden weinig wol.
  ( Ik hoor het liever nu als over 20 jaar dat de deur dicht kan.
  (Onder een andere vlag verder!)
  Je kunt het Malieveld ook zien als een afscheids receptie dat dit land over 20 jaar ooit welvarend was,maar goed dat is persoonlijk.

  Succes Bennie.

 • mariapeel

  Ik vind dat iedereen er juist last van moet hebben. We laten ons al jaren voor de gek houden 't is tijd dat er respect komt voor de boer. In Frankrijk hebben ze dat en krijgen ze 't van zelf. Alle snelwegen dicht ermee eens kijken waar bijna al 't land van is? Van de boer en niet van de overheid. We leven als slaven voor de overheid en de bank

 • Alco

  Als men gaat actie voeren!!!!!
  Doe het ludiek.....
  Last veroorzaken zorgt alleen maar tot nog meer weerstand tegen ons.
  Ik zal zelf vanmiddag een nieuw lied openbaar maken.
  "Als luis in onze haren".

 • Bennie Stevelink

  Dit keer ben ik het helemaal met jou eens @Alco. Demonstreren met trekkers en grote machines is intimiderend. Dat wekt antipathie in plaats van sympathie. Je gooit je eigen glazen in.

  Bij Foodlog heb ik het idee naar voren gebracht om met huifkarren te gaan demonstreren. Er zijn verspreid in Nederland waarschijnlijk genoeg huifkarren en paarden te vinden. Midden in de week, eind september, hebben die toch niet wat te doen. In de agrarische sector is voldoende transportcapaciteit om zowel de paarden als de huifkarren te vervoeren naar Den Haag. Op deze manier demonstreren zou pas een stunt zijn waarmee we veel bekijks krijgen en ook het journaal halen.
  Én sympathie wekken.

 • Firma Vellenga

  Dat zou weer sneu voor de paarden zijn.... Zal pvd verkondigen

 • kleine boer

  En alles vol paardeshit ja daar haal je de krant wel mee....

 • Haarlemmermeer

  Alle snelwegen dicht, nederland een dagje stil leggen. De boodschap een eerlijk landbouwdebat, gesleutel met cijfers, geen eenrichtings gewijs naar de landbouw. De werkelijke CO2, stikstof, watervuiling, etc.
  de veel vervuilendere import van Buitenlandse producten aankaarten tbv de Europese industrie, Grenzen dicht voor minderwaardigere producten van buiten de EU. En 1 EU beleid geen verschil tussen NL polen, roemenie en Belgie. Gelijke steun (of geen), gelijke rampvergoedingen, gelijke behandeling GBM en mest.

 • 306lsa  <>

 • breukers1

 • farmerbn

  Zet ook meteen een trekker voor de inrit van de supermarkt. Werkt in Frankrijk ook altijd. Daarnaast een paar voor benzinepompen/ Pernis en binnen enkele dagen staat Nederland stil.

 • Alco

  Ach farmerbn. Werkt het in Frankrijk?
  Ik zag het niet op onze vakantie.

 • Maas1

  Het zou wellicht verstandig zijn dat we de afweging maken of we dergelijke actie wel willen. Het heeft een aanzuigende werking van relschoppers die niet ons belang dienen.
  Het gaat toch immers om de inhoud van het beleid we kopen er niets voor om het land plat te leggen.
  We leven in een democratie en hebben ook demonstratie recht, maar als het vormen aan begint te nemen of neiging van frustrerende of gewelds achtige toestanden dan ga ik daar zeker niet in mee.

  Ga dan eieren en melk uitdelen bij bijvoorbeeld de voedselbank, of verzin iets anders ludieks.

 • farmerbn

  Alco en Maas1 gaan zich waarschijnlijk niet verdedigen zodat de overheid bij hen makkelijk het vee uit de stallen gaat halen. Slappe hap daar in Nederland. En houd eens op met democratie en wat de meerderheid wil. Als de meerderheid van je dorp over je vrouw wil, dan laat je dat toch ook niet toe?

 • Bennie Stevelink

  Die zorg deel ik met jou @Maas1. Ook onder boeren heb je hooligans en onbenullen. Ik heb de indruk dat het initiatief voor de demonstratie ook uit die hoek komt.
  De demonstratie moet iets ludieks zijn zonder trekkers of grote machines omdat die intimiderend zijn.

 • Bennie Stevelink

  Frankrijk is een totaal onvergelijkbare situatie. In Frankrijk hebben ze grote problemen met leegloop van het platteland. De voedselproductie is, met uitzondering van wijn, gericht op nationale zelfvoorzienendheid. Daar kun je alles regelen via de supermarkt, wat in Nederland niet kan.
  Nederland heeft een uitgesproken handelslandbouw, gericht op wereldwijde export. Het aandeel in de Nederlandse supermarkten is zo klein dat je niets kunt regelen via de supermarkt.

 • farmerbn

  Vraagt Schouten aan Rutte. Zullen we de veestapel voor de helft verminderen hier in Nederland? Zegt Rutte: Als de boeren ludiek actie gaan voeren wel, als ze het land platleggen niet.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, Vraagt Schouten aan Rutte: “zullen we de veestapel met de helft verminderen”? Zegt Rutte: “als in de samenleving veel weerzin tegen de boeren is kunnen we dat prima doen”. “Als de boeren echter veel steun in de samenleving ondervinden niet”.

 • Alco

  Nee farmerbn. Het gaat er ons om dat de mensen de waarheid horen.
  En dat kan beter met een ludieke actie dan als een stelletje domme ganzen gaan kwaken.

 • farmerbn

  We zullen zien. Later niet gaan mekkeren hè.

 • kleine boer

  Het probleem is dat er veel mensen zijn die de waarheid niet meer willen horen...

 • Maas1

  @ kleine boer het probleem is dat er vele zullen zijn die wel deelnemen aan zo'n dergelijke actie maar dan met andere bedoelingen,en daar sta je dan tussen terwijl je met een andere boodschap kwam.


  We leven in een vrij land we hebben recht van spreken we leven in een democratie,maar het kan nooit zo zijn dat we in een geweldsspiraal terrecht kunnen komen.
  Laten we daarvoor waken!

 • kleine boer

  @ Maas 1Heb het hier al vaker geschreven ik woon tussen 2 woonwijken in ik ken de consument. De meeste begrijpen de boer nog wel maar zodra ze er last van hebben .... al is het 2-3 min met oversteken van de koeien..... Maar vergeet niet dat de milieu activist veel gevaarlijker en doortrapter is als een boer.

 • De overheid wil voor de ruimte van de agrarische sector af .
  Alle treiter regelgeving is bedoeld als ontmoedigingsbeleid.
  Volgens mij kunnen we beter met ze aan de onderhandelingstafel gaan zitten om dik te laten betalen voor stikstof.
  We gaan het hier op lange termijn toch niet redden.

 • Maas1

  @kleine boer Voor mij is de maatbeker ook vol maar dat uit zich niet op deze manier.
  We vallen van de ene frustratie in de andere waarbij bij enkele politieke partijen de leugen regeert.
  We kunnen er lacherig over doen, maar wij zijn als samenleving een kwetsbaar vaasje daarin heeft Rutte gelijk.
  Wij moeten het pad van activistische terreur niet volgen ook al blaas je daarmee stoom af, trap daar niet in.

 • kleine boer

  Nou maas1 er is met deze aankondiging al meer begrip bereikt als met zichtstallen open dagen enz enz zie de gelderlander site enorme steun voor aktie <>

 • Maas1

  @ kleine boer inderdaad dat denk ik ook. We zijn het zat alleen zoiets moet je strak regisseren en organiseren.

 • fietskip

  Je moet wel laten zien bij die overheid dat je het meent. Uitdelen van producten werkt bij die mensen echt niet. Ik vertel vaak aan mensen in mijn buurt (ook die ik niet ken) hoe de vork in de steel zit en krijg dan altijd veel steun. Dat wil zeggen dat de steun voor de boer heel groot is. Alleen de burger en de politiek staan ver uit elkaar dus moeten we bij de overheid (politiek) laten weten dat we het menen en dat het te ver is gegaan. En als de overheid (politiek) NU niet serieus met ons komt praten en oplossingen gaan bieden dat er dan zware actie's komen.

 • Mbmb

  In mijn beleving kunnen we niet verliezen door een demonstratie: alleen winnen. Waarom: we verliezen voortdurend en hebben dat teveel over ons heen laten komen. Ook overheden zoeken de grenzen op en worden wakker door tegengas. Lekker doen dus die demonstratie en liever nog 2000 tractoren dan 1000. Niet zo bang zijn voor de publieke opinie: we doen dit bij grote uitzondering en dan moet het ook echt groot zijn. Overheden zijn beducht voor gedoe en onrust; echt, het kan ons alleen maar goed doen.

 • farmerbn16 sept 11:39.
  Mooie vergelijking maar zo is het wel

 • Alco

  Ik heb maandag een lied geplaatst op Facebook, maar het is nu nog maar een paar duizend keer bekeken.
  Wie kan het hier en ook verder publiek maken?
  "Albert Altena"" Als luis in de haren".

 • kleine boer

  Alco vraag of je een lied mag maken voor 1-10 en ga er heen slaat vast aan dan

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.