Home

Nieuws 2 reacties

Schouten: bio-sector steeds gevoeliger voor fraude

Door de groeiende vraag en het internationale karakter van de handel in biologische producten wordt deze sector steeds gevoeliger voor fraude, mede door de hogere prijs voor biologische producten.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert hiermee op berichtgeving over fraude met biologisch voedsel. Uit onderzoek van Europol naar fraude met biologisch voedsel in 16 Europese landen blijkt van de 90.000 ton aan gecontroleerd biologisch voedsel 0,5%, 470 ton, niet-biologisch te zijn geteeld. Bij het onderzoek zijn 9 mensen aangehouden, allemaal in Spanje. “Het onderzoek richtte zich voornamelijk op een groot Spaans bedrijf dat handelt in biologische komkommers en paprika’s. Het is dus de vraag in hoeverre deze cijfers representatief zijn voor de gehele biologische sector”, relativeert Schouten.

Goede certificeringssystematiek

Schouten schrijft dat een goede certificeringssystematiek en controle daarop belangrijk zijn om fraude te voorkomen. In Nederland werken keuringsorganisatie NVWA en de Stichting SKAL Biocontrole samen bij het toezicht op de kwaliteit en veiligheid van biologische producten. Als er aanwijzingen zijn van fraude met biologische producten of ernstige afwijkingen op bijvoorbeeld het terrein van dierenwelzijn, diergeneesmiddelengebruik of hygiëne kan dit leiden tot strafrechtelijke vervolging en/of intrekking van het biologisch certificaat, aldus Schouten.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Geen enkel systeem is water dicht en er zijn altijd mensen die de randen op zoeken en er indien voordeel over gaan. Maak nog meer controle maar vraag je eerst af of daarmee de wereld veiliger en eerlijker wordt en maak een calculatie van de kosten en baten. Regels om de regels zonder effect zit niemand op te wachten of het moet al de uitvoerder zijn die er zijn inkomen aan heeft.

  • farmerbn

    Wat is het verschil tussen fraude en derogatie? Bioboeren mogen geen gangbaar stro kopen voor voedering maar wel voor strooisel via derogatie. Dieren die stro opvreten zijn in overtreding. Wil je geen fraude dan zal je de derogatie moeten stoppen. Derogaties geven is eigenlijk (toegestane) fraude want je bent niet meer biologisch bezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.