Home

Nieuws 14 reacties

Schouten bezorgd over tijdige verlening derogatie

Landbouwminister Carola Schouten heeft in een brief aan de Tweede Kamer haar zorgen geuit over een tijdige verlening van de derogatie per 2020.

Voorwaarde voor een verlening van de huidige derogatie is dat de meststoffenwet wordt gewijzigd vanwege de uitvoering van het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. “Dit verloopt vooralsnog conform de planning uit het Actieprogramma. Ik zie echter wel risico’s”, schrijft Schouten. De Tweede Kamer wil het wetsvoorstel pas in de tweede helft van oktober gaan behandelen. Hiermee komen de inwerkingtreding van deze wet per 1 januari 2020 én de bijbehorende Uitvoeringsregelingen en – besluiten volgens Schouten in het gedrang.

Stikstof- en fosfaatplafonds

In het wetsvoorstel worden onder andere de stikstof- en fosfaatplafonds voor melkvee, varkens en pluimvee vastgelegd. Via de wet is het mogelijk om generiek te korten op de productierechten als de sectorale plafonds worden overschreden. Via het wetsvoorstel worden ook flexibele fosfaatgebruiksnormen mogelijk, afhankelijk van de fosfaattoestand van de grond. Er worden hiervoor nieuwe klassen voor fosfaattoestanden van bodems ingevoerd.

Strengere aanpak van mestfraude

Voor het verlengen van de huidige derogatie met 2 jaar heeft de Europese Commissie ook een strengere aanpak van mestfraude geëist. Over deze versterkte handhavingsstrategie heeft Nederland na de presentatie van de plannen in Brussel 2 keer ambtelijk overleg gehad. Brussel heeft hierbij aangegeven de voortgang nauwgezet te volgen en voortdurend geïnformeerd te willen blijven over de behaalde resultaten.

Schouten wil voor het eind van het jaar duidelijkheid hebben over verlening van derogatie voor 2020 en 2021.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  t Is altijd moeilijk moeilijk moeilijk, behalve als een boer 1 uur te laat is. Dan is t jammer, pech gehad. Maar ambtenaren die tegen topsalarissen werk verrichten die vinden t moeilijk en dan kunnen ze rustig de tijdslimiet overschrijden. Des te meer boeren haken er af zullen ze op t ministerie wel zeggen. Opgeruimd staat netjes.

 • farmerbn

  Tja, ze doen er alles aan om de boerenstand te verkleinen. Den Haag zet Brussel weg als zwarte Piet maar dat is maar een spelletje. Brussel is zo slecht nog niet. Andere landen hoeven niks.

 • Attie

  Via het wetsvoorstel worden ook flexibele fosfaatgebruiksnormen mogelijk, afhankelijk van de fosfaat toestand van de grond. Zou het dan toch nog goed komen met Carola?

 • Alles laten we ons gebeuren en zeggen hoeveel leed veroorzaakt ze niet alles plat ze zal komen ze pakt nu boeren en tuinders over 2 jaar is het voedsel onbetaalbaar dat weten de burgers niet daarom vertel de mensen wat ze veroorzaakt maar carooltje eet wel maak je maar niet druk . Stapelgek de bouw ook aan de beurt nu .waar moet het heen.

 • jan hospers

  Reken maar niet dat het beter wordt alleen maar slechter

 • melkveehouder .

  Liever geen derogatie dan de ellende wat het behoud ervan oplevert en al heeft gekost.

 • tinusje

  vreselijk dit gedoe elke keer zelfde gesodemieter dat we bang moeten zijn voor brussel...ga svp keer nitraat meten zelf en stikstof om te laten zien dat we beste jongetje van europese klas zijn......zo niet dan leggen we heel nederland plat met trekkers...volg wk di laten we de spierballen zien publieksvriendelijk nog....wees gewaarschuwd keer daarna gaat NL echt plat als politiek ons blijft beduvelen...

 • deB.


  Wat een gezeik is het toch tegenwoordig,elk jaar....het is ALTIJD wat!!!

  Altijd negatief, never iets wat opbouwend positief is....en dat ervaren ALLE veehouders op dit moment. Het kwartje is gevallen bij een ieder

 • Gat

  Strengere aanpak mestfraude? Normen 30% verhogen van vleeskalveren? Sorry hoor en dan praten over mestfraude. Totaal geen onderbouwing.

 • Kelholt

  Geen paniek. De derogatie komt er wel. Het is namelijk het ultieme middel om nog wat extra onzinnige regeltjes voor de boeren te bedenken waar vrijwillig voor gekozen wordt.
  Ik denk dat minister Schouten in de volgende derogatievoorwaarden vastlegt dat boeren op hun hoofd moeten gaan staan en drie keer 'Hiep hoi Carola!' moeten roepen om kans te mogen maken op verlenging van derogatie.

 • Alco

  Nee Kelholt. Dat sleept de LTO eruit.
  Je weet wel. Die club die betaald krijgt om de boeren rustig te houden.

 • Attie

  Natuurlijk erger je je aan dat schooljuf gedrag van Carola, maar om nu te denken dat het zonder derogatie vrijheid blijheid was, is misschien ook wat kort door de bocht?

 • farmerbn

  Kelholt heeft gelijk. Derogatie is chantage en daar wil de overheid heel graag mee doorgaan. Als de politiek het voor elkaar krijgt de veestapel flink te verkleinen dan wordt de noodzaak om derogatie te nemen ook kleiner.

 • Kringloopboer

  Als ik het laatste gezeur nu weer lees over stikstof zijn we dan iet beter af zo zonder ??

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.