Home

Nieuws 13 reacties

Rutte: Criminele druk platteland aanpakken

Boeren die door criminelen onder druk worden gezet, moeten zich gesteund weten door de overheid.

Ondermijning door de criminaliteit is een probleem van stad en platteland. Boeren die door criminelen onder druk worden gezet om hun bedrijf open te stellen voor drugscriminaliteit, verdienen de steun van de overheid. Dat zei minister-president Mark Rutte donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Meer criminaliteit op platteland

Rutte constateert dat criminele activiteiten op het platteland toenemen. Hij noemde de provincies Brabant en Zeeland, “en nu zien we ook een ontwikkeling in de provincie Gelderland.”

Met enige regelmaat worden illegale drugskwekerijen of laboratoria ontmanteld op (voormalige) agrarische bedrijven. Afval van drugsproductie komt soms terecht in mest of wordt gedumpt op agrarische grond. Er zijn voorbeelden van boeren die onder druk worden gezet door criminelen om hun bedrijf open te stellen voor illegale activiteiten.

Premier Rutte:

Het kabinet wil dat de mensen kiezen voor de goede kant

Rutte gaf het voorbeeld van iemand op het Brabantse platteland die onder druk gezet werd om een wietplantage te beginnen. “Zij moeten de keuze maken: kies ik de goede kant, of voel ik mij onvoldoende beschermd en laat ik mij onder druk zetten en kies ik voor de verkeerde kant? Het kabinet wil dat de mensen kiezen voor de goede kant.”

Daarom is het nodig dat die mensen zich gesteund voelen door de overheid, aldus Rutte. “Dat kan alleen als we schouder aan schouder staan. Dat wij aan hún kant staan en dat wij alles doen om te zorgen dat mensen zich niet onder druk gezet voelen.”

Aanscherpen drugswetgeving

Rutte gaf geen handen en voeten aan zijn idee. Hij refereerde wel aan de plannen die al in het regeerakkoord zijn opgenomen, onder meer gericht op het financieel kaalplukken van criminelen en het aanscherpen van drugswetgeving.

Rutte vindt dat iedereen die drugs gebruikt zich ervan bewust moet zijn dat het slikken van een pilletje of het roken van een joint bijdraagt aan de instandhouding van een criminele keten en de ondermijning van de samenleving. “Dat hele systeem moeten we fundamenteel aanpakken, niet alleen in de stad Amsterdam”, aldus Rutte.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) benadrukte dat boeren in Brabant zich niet gesteund voelen met ferme woorden in het parlement. “Welke stappen zetten we, zodat we hier een streep zetten? De rechtsstaat staat op het spel.”

Laatste reacties

 • pette

  Ik denk als een boer meer betaald krijgt voor zijn product, de verleiding minder groot is om het snelle geld uit de drugs wereld te pakken

 • Maas1

  Een Noodwet er door en genadeloos aanpakken dat tuig het land uit met de criminelen en drugsbendes,weg er mee!

 • Alco

  Als de overheid beslist dat drugs vrij verkoopbaar moeten zijn, moet ze ook zelf zorgen dat het er komt.
  Kassen genoeg die leeg staan.
  Weg drugsbaronnen
  Weg criminaliteit
  Weg vergiftigde oplossingen
  We prostitutie voor een shot.
  Weg, veel geld voor opsporing.
  Met een positieve vingerprik kunnen gebruikers kopen.
  Mensen verslaaft laten worden is dan uit den boze, want gebruikers laten zich niet meer uitkleden.
  Buitenlanders en andere aanbiedingen met harde hand wegslaan.

 • D. de Jong

  Ja in de grote steden kunnen ze niks oplossen. Dan maar weer stoer doen over het platteland.

 • marko1

  Hij kan geen eens kroongetuigen en advocaten beschermen, maar boeren gaat hij beschermen.......................

 • Verkiezingspraatje van Rutte bij de criminele bezetting in Brabant kon het tuig een halve dag zijn gang gaan en nu maar afwachten of we ze weer zien.

 • info36

  Het O.M. richt zich toch liever op de mestfraude. Hoeveel visie kun je als overheid hebben? Ze laten de zware criminaliteit gewoon zijn gang gaan met alle gevolgen van dien.

 • Rutte, die ISIS illegaal sponserde met 70 miljoen euro en toen het bekend werd gelijk de stukken staatsgeheim maakte ,niet erg geloofwaardig.

 • johan.vandegraaf

  Allemaal stuk voor stuk afschieten,drugsverdacht word doodstraf,het duurt niet lang of de overlast word minder,hoef je niet voor gestudeerd te hebben !!

 • safflower

  Legaliseren. Dan alle ellende weg uut Nl. Wie Nl paspoort heeft kan voor 2 dagen gebruik bij aphotheek halen tegen lage prijs. Maar nee onderhuids wil regering dat niet. Waarom niet. Wat speeld er mee?

 • Jan-Zonderland

  @Saflower, hier in Canada is marihuana sinds kort gelegaliseerd. Men denkt de criminelen de wind uit de zeilen te nemen maar die blijven de overheid wel een slag voor. Het totale gebruik neemt wel schrikbarend toe nu het legaal is en ik denk niet dat dat een goeie ontwikkeling is.

 • ghsmale

  zal de politiek ook worden aangepakt???
  die hebben ook rare bedoelingen met de landbouw.

 • famboenink@hetnet.nl

  liberaliseren drugs liberaliseren landbouw liberalisren natura 2000
  dan hebben we pas een gaaf land

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.