Home

Nieuws 15 reacties

Rechtbank Gelderland vernietigt 80 natuurvergunningen

Gaat om vergunningen die verleend zijn op basis van Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Rechtbank Gelderland heeft 80 natuurvergunningen vernietigd die op basis van de het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de provincie Gelderland waren verleend. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank. De Gelderse rechtbank doet dit in dezelfde week dat de rechtbank Noord-Holland 29 natuurvergunningen heeft vernietigd.

De Gelderse rechtbank heeft dezelfde reden om de vergunningen te vernietigen als de Noord-Hollandse rechtbank. De aanleiding is de uitspraak van de Raad van State (RvS) van 29 mei. Op die datum oordeelde de RvS dat natuurvergunningen niet mogen worden verleend op basis van het PAS, omdat deze niet voldoet aan de eisen die in Europa gesteld worden aan depositie op natuurgebieden.

Nieuwe besluiten

De provincie Gelderland zal als gevolg van de vernietiging nieuwe besluiten moeten nemen op de aanvragen om verlening van een natuurvergunning. De kans dat die nieuwe aanvragen gehonoreerd zullen worden, is er onder de huidige wetgeving niet. Verwacht wordt de minister Schouten binnenkort met nieuwe beleidsregels komt in het stikstofdossier die mogelijk een oplossing gaat bieden.

Lees meer nieuws over Programma Aanpak Stikstof.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • deB.


  Op dezelfde dag dat Lelystad groen licht krijgt vanuit Brussel...

  Worden deze bedrijven de nek omgedraaid.
  Twente, moeten de koeien binnen
  Gelderland, Noord Holland vergunningen vernietigd... het kan wel weer zo voor vandaag of niet!

 • info58

  @deB
  Dat is nog maar de vraag. Het gaat mi om een aantal vliegbewegingen over te zetten naar Lelystad. De PAS vergunning zegt daar niets over,dat is een aparte procedure. Op zich is de gedachtegang van Brussel wel bijzonder en nog goedgekeurd ook. Je kunt deze ook projekteren op de P rechten. Totaal komen er geen P rechten bij alleen een verschuiving van A naar B en geen beperking qua vluchten (vracht of personen). In feite kun je stellen naar de meststoffenwet gerekend er komt geen toename van fosfaatproduktie alleen een verschuiving van A naar B (varkens P naar rundvee P) ontschotten dus. De plaats van houderij is toch gebonden aan de vergunning die op die houderij hoort. Het quotum is dus qua P flexibel in te vullen.

 • Lees even het tenenkrommend artikel op ad.nl " hoe de veehouderij de woningbouw remt".

 • deB.


  Het wordt steeds gekker!!!

 • Maas1

  Er worden hele smerige spelletjes gespeeld.
  Nu is het de landbouw maar de rest gaat ook een beurt krijgen!

 • famboenink@hetnet.nl

  al eerder vermeld maar zo gaat het wel heel snel
  melk uit polen
  rundvlees uit brazilie
  varkensvlees uit china
  begrotingstekort nederland

 • Bolder01

  Wij gaan GRIEKENLAND achter na

 • eja

  en waar zijn onze gekozen sector vertegenwoordigers.......  .

 • john***

  Volgens mij moet je het meer zien als de p rechten bij koeien. Als er p rechten van brabant naar friesland gaan wat nu gangbaar is. De stikstof en methaanuitstoot die er aan vast hangt blijft gelijk.

 • john***

  Een vliegtuig is een vliegtuig en een koe een koe..

 • Maas1

  @John het kan wel gelijk blijven maar de meststoffen wet fosfaatrechten of dierrechten hebben niets te maken met het verkrijgen van een NBW vergunning.Als ze de gebied depositie los laten dan kan het maar zo zijn dat een boer elders in het land zorgt voor woning bouw in de randstad,dat dan weer wel.

 • En wat staat er vandaag in het Nederlands dagblad, de randstad en met name regio Schiphol en Amsterdam behoren tot de vuilste gebieden van Europa en daar horen we de heren van de bouw en de vliegtuigsector niet over.

 • farmer135

  De projectontwikkelaars en de luchtvaart hebben veel meer invloed dan een paar boeren.

 • f.p.zomer

  Vluchten die overgaan naar Lelystad wel 20% afromen natuurlijk.

 • tinusje

  gaat goud geld opbrengen die ammoniakrechten.....zeer veel potentiele kopers met veel geld...hoop op hoge afroming worden ze nog duurder

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.