Home

Nieuws 28 reacties

Politiek overwegend positief over advies Remkes

In Den Haag positieve reacties om stikstofproblemen op te lossen middels sanering veehouderij.

Politieke partijen reageren overwegend positief op de voorstellen van de Commissie-Remkes om de stikstofproblemen op te lossen door onder andere een warme sanering van de veehouderij bij Natura 2000-gebieden.

Coalitie positief

Coalitiepartijen reageren positief, maar terughoudend. CDA-Kamerlid Jaco Geurts spreekt van ‘een aantal goede bouwstenen’. Hij is positief dat geen generieke maatregelen worden genomen, maar maatwerk wordt geadviseerd. VVD‘er Mark Harbers vindt dat er geen maatregelen moeten komen die onevenredig hard ‘landen’ op 1 sector. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het rapport van de Commissie-Remkes ‘duidelijk, goed onderbouwd, en wat mij betreft richtinggevend’. “De politiek moet zo snel mogelijk aan de slag. De ChristenUnie wil daarbij vooraf geen politieke blokkades of claims leggen op bepaalde maatregelen”, aldus Dik-Faber. Ze wil doen wat nodig is om de natuur te herstellen, en geen juridische trucs verzinnen om alleen op papier resultaten te boeken.

Coalitiepartijen zullen komende weken intensief overleggen over het advies, waarna het kabinet begin oktober een besluit zal nemen.

Lees verder onder de tweet.

GroenLinks en PvdA

Linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA reageren positief. “Het lijkt wel of Remkes het verkiezingsprogramma van GroenLinks voorleest”, aldus Kamerlid Laura Bromet. PvdD vindt de maatregelen te licht en is tegen ondersteuning van innovaties. Daarmee wordt boeren volgens Esther Ouwehand (PvdD) opnieuw gevraagd investeringen te doen, terwijl ook dat op termijn niet houdbaar is.

D66: Kraakhelder rapport

D66-er Tjeerd de Groot zegt dat het ‘kraakheldere’ rapport van Remkes goed aansluit bij zijn visie. “Het geeft aan dat de veestapel moet krimpen en dat er samen met boeren gekeken moet worden hoe dat kan. Daarnaast adviseert de commissie verder te investeren in kringlooplandbouw”, zegt De Groot. Hij zegt dat er geen licht zit tussen het advies van Remkes en de plannen van D66. “Ik heb alleen mijn eigen woorden gebruikt.” Ook het kabinet is het eens dat de landbouw moet omschakelen naar kringlooplandbouw en dat we dan in Nederland minder vee zullen overhouden.

De Groot zei enkele weken geleden dat de veestapel in Nederland moet halveren, omdat de helft van het pluimvee- en varkensvoer nu afkomstig is uit het buitenland. Dat is volgens De Groot geen vorm van kringlooplandbouw.

Kan me voorstellen dat boeren het spuugzat zijn

SGP en PVV kritisch

SGP en PVV zijn kritisch over het voorstel. “Steeds worden de boeren neergezet als grote boosdoeners. Ik kan me levendig voorstellen dat onze boeren het spuugzat zijn. Natuurlijk moet óók de landbouw zijn steentje bijdragen aan een schonere lucht. Maar als bijvoorbeeld het vliegverkeer helemaal buiten schot blijft, is dat oneerlijk en onrechtvaardig”, vindt SGP‘er Roelof Bisschop. De PVV vindt het onbegrijpelijk dat Remkes niet adviseerde om de stikstofregels te versoepelen. “In plaats van met noodwetgeving te komen, adviseert Remkes nu om de veehouderij te saneren, de maximumsnelheid op wegen te verlagen en het onmogelijk te maken om normaal te bouwen. Nederland wordt verder op slot gezet”, concludeert PVV-leider Geert Wilders.

Lees meer over het stikstofbeleid

Laatste reacties

 • ghsmale

  kortzichtig beleid
  één auto per huishouden 1 vakantie per jaar en vliegen is uit den boze
  mensen kunnen ook zoals boeren bij hun werk gaan wonen,
  daar valt wat mee te verdienen, elke dag komen ze elkaar weer tegen in de file.
  Uit eindelijk gaat het om gebakken lucht

 • egbert

  Dat Gaat niet helpen veehouderij saneren ten koste van de rest .
  Ze weten niet eens hoe het werkt met uitstoot en depositie.
  De gebieden waar de problemen het grootst zijn zit geen vee dus kun je daar ook niks opruimen.
  Vee in Braband minderen gaat Schiphol niet helpen enz enz
  De milieugroep weet dat wel en lacht uit het vuistje
  De politiek is nu domme dingen aan het roepen omdat nu niet alleen de agrariërs er last van hebben maar ook vele andere sectoren.
  Als andere sectoren net zoveel moeite moeten doen om wat gedaan te krijgen als de veehouderij dan wordt er niet de komende jaren niet veel meer gebouwd.
  Denk dat het eens tijd wordt dat de politiek beseft dat we een zeer dicht bevolkt stukje land zijn met enorme potentie kwa productie maar dat heeft wel enige negatieve gevolgen .

 • agratax(1)

  Het meest vervelende is dat niemand weet wat de gevolgen van de nieuwe strengere regels zijn voor de natuur, de aarde maar vooral voor het stijgende aantal mensen. Zelfs de gevolgen van inperking van landbouw en industrie op ons NBP is in geen van de eisen van milieu organisaties, politiek en andere zgn. sociaal betrokken organisaties verwerk. Dus niemand heeft enig idee wat het voor de burgers betekent, voor de bedenkers zal het economisch weinig uitmaken zij kunnen wel een stootje hebben, maar de onder gemiddelde groep zou wel eens de rekening gepresenteerd krijgen.

 • Bennie Stevelink

  Mariska Vermaas, FvD had vorige week tijdens het begrotingsdebat een opmerkelijk standpunt over de veehouderij. Wat is de mening van FvD over het rapport Remkes?

 • Kringloopboer

  Wat Egbert zegt klopt wel geen verlenging van de derogatie helpt wel 70 mln kilo stikstof als dat gepaard gaat met een opkoop regeling wordt de mestmarkt ook niet overspannen

 • agratax(1)

  @egbert. Den Haag denkt "De kool en de Geit te kunnen sparen" in ons klein landje. De Natuurvriendjes hebben maar 1 doel landbouw opruimen en de rest elimineren om de torren en wolven de ruimt te geven. Bij alle milieu mensen is eten voor lage prijs op de wereldmarkt te koop en hoe het wordt gemaakt is bijzaak, voor hen is een lokaal certificaat voldoende.

 • Kringloopboer

  @agrTax het is met boeren net als met de politiek een heel breed spec trum niet alle boeren vinden dat de laatste kievit er ook maar aan moet zo.moet krijg je ook geen draagvlak

 • Alco

  Logisch dat de politiek tevreden is.
  Hun heilige huisjes blijven buiten schot.

 • 344412

  Kunnen we Tjeerd de G. niet gewoon doodzwijgen?

 • kzm

  zijn ze nou helemaal knettergek geworden in den haag .
  volgens mij kunnen ze daar niet meer normaal nadenken.
  regel op regel er komt geen eind aan.
  milieu is een wereld wijd gegeven .
  om de boeren en agrariërs in nederland aldoor de zwarte piet toe te schuiven[o ja dat mag ik ook niet meer zeggen] is onterecht.
  tijd voor actie dus.

 • Hilhorst100

  En wat zal de natuur daar van opknappen, 0,0 nada niets dus. Ze kunnen beter alle schijtganzen afknallen . 4 ganzen is gelijk aan 1 koe.

 • RonaldB

  Rapport heeft geen enkele onderbouwing . Er staat duidelijk dat de staat van ‘de’ natuur niet bekend is.
  Echt triest dat politicus dat niet leest

 • renilda

  is er al een deuglijk rapport van het kerosine losen van vliegtuigen boven de zee i p v de boeren de schuld overal van geven het is laf als je niet tegen grote durfd

 • <>

 • L Hoeve

  Zembla gekeken vanavond ??

 • veldzicht

  Dat zegt genoeg,het lijkt alsof Remkes het programma van Groenlinks voor leest aldus Laura Bromet. Volgens Esther Ouwehand hoeven de boeren niks, op den duur is het toch onhoudbaar.Sjonge sjonge wat een gezellige mensen.

 • kanaal

  de vvd laat zijn ware gezicht zien kleine zelfstandigen zijn vogelvrij.

 • feikema

  Let maar op! politiek zegt, sector lost het zelf even op.
  Anders geen derogatie tot 2024!

 • kraats

  Het lijkt alsof iedereen een waas voor de ogen heeft; er is maar 1 oplossing dat is het sterk terug dringen van het aantal 'prul-natuur-gebiedjes'. Die gebiedjes hoeven niet beschermd te worden; ze bestonden paar honderd jaar geleden ook niet en de kans is zeer groot dat ze over een paar honderd jaar er ook niet meer zijn (ook niet met onze bescherming). De wereld verandert en wat die natuur-freaks willen is de wereld stil zetten. Wees wijzer; dat is niet mogelijk. Die natuurgebiedjes behoeven geen bescherming; als ze de capaciteiten niet hebben zich aan te passen aan deze veranderende wereld, hebben ze ook geen bestaansrecht. De 'wereld' maakt vanzelf wel weer nieuwe natuur (zie Oostvaardersplassen). Je kunt onmogelijk heel Nederland stilzetten omwille van een paar van die nutteloze kleine natuurgebiedjes. Enkele grote gebieden daar gelaten, maar de rest platzagen/rooien.
  ZEGT HET VOORT !!!

 • Alco

  Derogatie zal wel weer als dwangmiddel gebruikt worden en het LTO blij na de onderhandelingen naar buiten komen met de mededeling van behoud van de derogatie.
  Maar de gevolgen zullen we wel moeten happen.

 • koestal

  Het gaat hardstikke goed met de natuur,alleen de boswachters doen daar negatief over ,die willen gebiedsuitbreiding.

 • koestal

  De landbouw wordt wel onevenredig hard getroffen door de stikstof problemen.

 • koestal

  Ze zullen wel moeten,anders verliezen VVD en CDA veel boerenstemmers, Thiery Baudet is momenteel erg actief.

 • koestal

  veel jaknikkkers in de politiek

 • koestal

  Rutte staat vandaag al weer te schaterlachen op het partijcongres,vorige week nog zuchten over de stikstofcrisis.

 • koestal

  Rutte stond met Paul de Leeuw zaterdag grappen te maken op het partijjcongres van de VVD,walgelijk,de boeren hebben wel wat anders aan hun hoofd en Rutte maar weer de clown uithangen,kan beter een baan in het circus nemen.

 • Koestal ,welk nadenkend mens is nog positief over Rutte ,niemand toch.

 • Maas1

  Een stem op Rutte ( groen rechts ) is een stem op groen links.Met het huidige VVD beleid koop je de kat in de zak, en niet alleen de boeren zo langzamerhand is iedereen ontevreden, wie je ook spreek.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.