Home

Nieuws 6 reacties

Organisaties: ‘Onze boerderij’ geeft vals beeld

TV-programma Onze boerderij laat helemaal niet echte boerenleven zien, vinden dierenorganisaties.

Valse beeldvorming, dat vinden verschillende dierenbelangenorganisaties van Onze boerderij, het programma van Yvon Jaspers dat op de zondagavond poogt het ‘echte boerenleven’ te laten zien. Onlangs was hierin pluimveehouder Mark uit de Flevopolder te zien. Hij houdt legkippen in een scharrelstal en stelde dat dit het ‘laagste ’systeem in de houderij was. Slechter dan dit, hadden kippen in Nederland het niet volgens hem. Onder maatschappelijke druk was hij van plan om de luiken naar buiten weer open te zetten, zodat zijn kippen ook buitenlucht zouden zien. Hij zag ertegenop. De luiken open betekende immers ook kans op tocht en als er iets is waar een kip niet tegen kan, dan is het dat. Hij vreesde dat zijn kippen slechter af zouden zijn dan in zijn huidige scharrelstal die hij omschreef als het beste systeem wat er momenteel bestond. ‘Slechter dan dit, is er niet’.

Lees verder onder de foto.

Pluimveehouder Mark met Yvon Jaspers in de desbetreffende stal. - Foto: standstill aflevering Onze boerderij
Pluimveehouder Mark met Yvon Jaspers in de desbetreffende stal. - Foto: standstill aflevering Onze boerderij

Verrijkte kooisystemen

De dierenorganisaties stonden op hun achterste benen. Slechtere systemen zijn er wel, vinden zij. Zoals de verrijkte kooisystemen waarin kippen deels nog op draadgaas zitten. Los daarvan zou Onze boerderij steken laten vallen door niet in beeld te brengen hoe kippen gevangen worden, vervoerd en geslacht. Daardoor worden feiten verdraaid en het beeld zonniger neergezet dan het is, vinden ze. Ook het feit dat de pluimveehouder zijn kippen ‘oude dames’ noemde, zou een verkeerd beeld gegeven. Een leghen in een scharrelstal zou immers hooguit 2,5 jaar oud worden, veel minder dan er onder natuurlijke omstandigheden mogelijk is.

Rectificatie

Het comité Dierennoodhulp, een Dier een Vriend, Animal Rights en de Stichting Dierennood eisen daarom een rectificatie. Ook willen ze dat afleveringen die nog uitgezonden moeten worden, eerst door onafhankelijke experts worden getoetst op zaken die niet kloppen.

KRO-NCRV zendt het programma van Jaspers uit en ontkent dat er sprake is van valse informatie. De omroep is niet van plan iets te rectificeren, evenmin om beelden vooraf te laten beoordelen.

Laatste reacties

 • boer a

  boeren zouden ook wel de uitingen van dergelijke NGO's van te voren willen toetsen op zaken die niet kloppen, dan zou er weinig meer uitgezonden worden!.

 • Mbmb

  Weet je wel hoe vaak ik om rectificatie van leugens over boeren heb gevraagd. Nooit reactie gekregen. En deze loser staan meteen weer in de pers.

 • drikhend

  Bij de familie Ten Have is de varkenshouderij helemaal nieuw en voldoed een de hoogste welzijns eis . Hier is helemaal niets verdoezeld elke winkeleir zou dit vlees van deze varkens wel willen verkopen onder label wat het nu heeft . Maar helaas zijn onze dieren vrienden niet thuis als de meerprijs betaald moet worden om de kosten te dekken om voor een inkomen te zorgen . Dit kan betekenen dat als zij hun varkens voor dezelfde prijs als ander vlees labels moeten blijven verkopen dat er weer meer dieren per hok in moeten anders komen de extra kosten er niet uit . Of ze moeten stoppen als ze zo doorgaan als geld en vermogen opgeteerd is En dat probeert de kipenboer de rundveeboer enz. allemaal duidelijk uit te leggen . Maar het niet willen snappen. En beseffen wat de gevolgen zijn . De boer na de kloten maar dat is voor hun niet zo erg zij willen dat tog . Dan zeg ik oke mensen goed gewerkt aan je doel maar je doel is niet berijkt maar nog erger geworden in veel gevalen . Die dieren die wij niet meer in Nederland houden worden elders wel gehouden want als de vraag er is dan verplaatst zich de productie . En dan meestal naar landen waar dier welzijn en milieu enz. nog niet zo hoog op de agenda staat . Dus de boer is niet alleen de klos maar de dieren die elders meer gehouden worden . Knijp eerst deze kanalen dicht voordat je hier de zaak afbreekt . Al dat geschreeuw is in mijn ogen aandacht trekken . Maar met passende oplossing komen ze niet .

 • glaasje

  Het moet niet gekker worden met die schepsels(dieractivisten) die heel Nederland verzieken, met hun oneerlijke valse verhalen.
  Yvon ze doet het prima, en ze laat een prima beeld van hardwerkend agrarische nederland zien. Hoe iedereen zijn best doet om een fantastische produkt voor de consument te maken. Maar triest dat het zo slecht gewaardeerd word.

 • 306lsa

  Het pesten is gewoon heel erg slecht en dan bedoel ik het pest gedrag van links
  <>

 • pinkeltje

  Die dierenactivisten ga je het niet naar de zin maken. Die willen hooguit nog een kinderboerderij, maar ook daar hebben ze bezwaren genoeg tegen. Ja, allicht gaan kippen naar de slacht als ze niet meer genoeg eieren leggen, net als een koe die niet meer voldoende melk geeft of een varken dat niet meer genoeg biggen produceert. Maar iedereen ziet natuurlijk zijn eigen werkelijkheid van het boerenbedrijf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.