Home

Nieuws 12 reacties

Nieuw stikstofmodel werkt nauwelijks voor stallen

Nieuwe rekenmodel stikstof van start. Voorlopig biedt het weinig soelaas voor veebedrijf.

Het nieuwe rekenmodel voor de berekening van de stikstofdepositie op natuur is voor een groot aantal agrarische bedrijven niet toepasbaar. De aangepaste rekentool Aerius is maandag 16 september gelanceerd. Dat werd afgelopen week aangekondigd door minister Schouten van LNV. Het nieuwe Aerius is echter nog niet toepasbaar voor stallen met luchtwassers of andere vormen van verticale mechanische ventilatie. Het rekenmodel werkt ook nog niet voor bedrijven op minder dan 3 kilometer afstand van een Natura 2000-gebied. Dat blijkt uit de toelichting bij Aerius en een lijst met vragen en antwoorden die afgelopen vrijdag is gepubliceerd door de Rijksoverheid.

Hervatting vergunningverlening

Adviseurs op het gebied van vergunningverlening hebben maandag het vernieuwde Aerius bekeken. Volgens Sjaak van Schaik, adviseur bij Van Westreenen zijn de mogelijkheden nog zeer beperkt. Op het grootste deel van de bedrijven met varkens, kippen en kalveren is hervatting van de vergunningverlening nog niet mogelijk. Henk Radstaak van Farmconsult wijst ook op de beperkte bruikbaarheid en dat er nog veel vragen zijn. Volgens Rob van Woerden van Rombouw is er met het vernieuwde model nog geen berekening te maken voor het zogenoemde intern salderen.

Het komt er op neer dat voor een groot aantal agrarische bedrijven nog geen berekeningen gemaakt kunnen worden. Aanpassingen zijn al aangekondigd, maar dat kan nog wel duren tot begin 2020.

Intern salderen

Afgelopen vrijdag schreef minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer dat vergunningverlening nu weer op gang kan komen na het afschieten van het stikstofbeleid door de Raad van State in mei. Dat gebeurt in etappes geeft de minister al aan. Ze benoemde nadrukkelijk de mogelijkheid voor intern salderen. Bedrijven kunnen dan een nieuwe vergunning aanvragen als de totale stikstofdepositie kleiner wordt of gelijk blijft ten opzichte van de uitgangssituatie. Het wachten is nu op de bevindingen van de Commissie Remkes die eind september verschijnen. Daarna besluit de regering over de voorwaarden voor intern salderen.

LTO Nederland

Trienke Elshof, portefeuillehouder omgeving van LTO Nederland, noemde de aankondiging van het nieuwe rekenmodel ‘een mooie eerste stap’. Maar ze geeft tegelijkertijd aan dat er voor de landbouw nog veel moet gebeuren. “Een echt oordeel kunnen we pas geven als het advies van de Commissie Remkes er is, daar moeten oplossingen uitkomen.”

Lees meer artikelen over het stikstofbeleid

Laatste reacties

 • Trienke! Verkeerde reactie. Flikker het terug op Carola der bureau en zeg zoals het is. Hier heb ik niks aan, doe je werk, daar wordt je voor betaald.

 • farmerbn

  Natuurlijk gaat dat nieuwe stikstofmodel de landbouw niks positiefs brengen. Dah.

 • Vhouder

  zal ook niet de bedoeling zijn dat de landbouw er iets aan heeft

 • Mbmb

  Dat was toch die LTO'ster die opperde dat de boeren zelf wel allerlei kostbare maatregelen kunnen nemen om de stikstof te beperken (die dan weer ten goede kan komen aan Corendon). Ja, zó komen we natuurlijk weer nergens. Mooie eerste stap voor alles behalve de landbouw. Is natuurlijk wel zo dat er geen grammetje stikstof mag bijkomen en het gaat dus om kruimelwerk. Intern salderen is niet mogelijk voor woningbouw, wegaanleg, dijkversterking, vliegvelduitbreiding. Dát zal wel blijken als de commissie Remkes met voorstellen doet. Ik houd mijn hart vast wat LTO nu weer eens heeft weggegeven aan de onderhandelingstafel. Vermenigvuldig dat met 10 en iedereen is waar ze willen zijn behalve de agro sector. LTO: vinden jullie het nu gek dat er 1000 boze boeren in Den Haag demonstreren. En trouwens stelletje zwakkelingen, waar blijft de volmondige steun, aanwezigheid en organisatieondersteuning van LTO? Komt die er niet: kost jullie veel, veel leden.

 • Cvdo

  Ze hebben met z'n allen om tafel gezeten... De infra, woningbouw, natuurorganisaties ,onze minister, enz. ... Ze hebben hun belangen behartigt aan de spreekwoordelijke pokertafel,.. het spel is gespeeld.. de buit verdeeld .. Calon was aangeschoven aan de 'pokertafel' met in z'n hoofd de 'spelregels kwartetten voor beginners'... De andere sectoren komen met het nieuwe rekenmodel langzaam weer op stoom.... Calon kwam niet verder dan de preek over de leidende sector!! ..?? .. we lijden ja.... Lijden armoei

 • gjh

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Volgens de MOB heeft Schiphol geen NB vergunning dus geen N om te vliegen Rutte heeft weer wat uit te leggen.

 • Maas1

  MOB spoort niet alles op virtuele cijfers desnoods boven een riool put. Het lijkt wel sjoemel software.
  Meten is weten! Maar dat meten daar is juist de D66 tegen,nee sterker nog wij moeten op basis van virtuele cijfers oprotten volgens dezelfde D66.
  En dan moeten wij de klimaatcijfers nog geloven,wat denk je zelf!
  En dan worden wij koud weg gezet via de schuldsanering rechstreeks door naar de voedselbank,bedankt.
  Ik voel me belazerd. • Maas1,je voelt je belazerd , je wordt belazerd ook met medeweten van het CDA en de VVD .

 • vandenbrandcv1

  schiphol heeft gedeeltelijk recht op nb vergunning bestaand recht vanaf 2004 voor HR en voor VR gaat dat nog veel verder tot 1992 terug tenzij naburige N2000 gebieden later zijn aangewezen.

 • Maas1

  Is er een stikstof ( depositie) probleem dan? Ga maar eens meten met de techniek uit het buitenland!😡

 • farmerbn

  Alle problemen die ze in Nederland bedenken , bestaan niet in het buitenland.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.