Home

Nieuws 29 reacties

Milieugroep MOB: krimp veehouderij eerste stap in stikstofprobleem

De regering moet ammoniakrechten van alle stoppende boeren opkopen, vinden milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB), Vereniging Leefmilieu en Stichting Werkgroep Behoud de Peel.

De actiegroepen hebben gezamenlijk geprocedeerd tegen de stikstofdepositie vanuit met name de veehouderij en daarbij het gelijk aan hun zijde gekregen bij de Raad van State.

In een brief aan premier Rutte geven de actiegroepen aan dat een forse ingreep in de omvang van de veestapel in hun ogen onvermijdelijk is. Zij geven tegengas aan de opstelling van LTO Nederland, die stelt dat de bescherming van (relatief kleine) natuurgebieden een veel te zware wissel trekt op de Nederlandse economie. Volgens MOB gijzelt de intensieve veehouderij de Nederlandse economie vanwege de uitstoot van stikstof op natuurgebieden.

Maatschappelijke schade stikstofvervuiling

MOB schat op basis van gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving dat de maatschappelijke schade als gevolg van de stikstofvervuiling tussen de € 2,5 en € 22,6 miljard bedraagt (cijfers 2008). De schade betreft zowel de achteruitgang van natuurgebieden, en gezondheidsschade voor de mens.

Adviescollege kijkt naar extern salderen

Een adviescollege onder voorzitterschap van Johan Remkes komt binnenkort met aanbevelingen over het lostrekken van de vastgelopen vergunningverlening. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid van extern salderen. Dat houdt in dat de (extra) stikstofbelasting van een ontwikkelend bedrijf kan worden gecompenseerd met het opkopen of laten vervallen van de stikstofbelasting van een bedrijf dat stopt of verplaatst wordt. MOB vindt zo’n salderingssystematiek alleen acceptabel als er tegelijkertijd ook een aanzienlijke stikstofbelasting wordt weggehaald.

Lees ook: MOB: salderen kan alleen met forse korting

De milieugroepen dringen naast verkleining van de veestapel aan op het opheffen van de veehouderij in de veenweidegebieden en een moratorium op de bouw van nieuwe stallen voor pluimvee, varkens en geiten. Daarnaast bepleit MOB een concreet plan voor de aanleg van bos op vrijkomende landbouwgrond en een concrete uitwerking van de kringloopvisie.

Halvering stikstofemissie buiten landbouw

Buiten de landbouw is een halvering van de stikstofemissie nodig in de industrie- en energiebedrijven, een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen (100 km/uur), vermindering van de luchtvaart en stikstofvrij bouwen.

Laatste reacties

 • maiskolf

  Laten we deze milieugroep maar is eerst inkrimpen.

 • Mtswie

  Wie bepaald hier de regels?
  De overheid of de hardste schreeuwers?

 • varkensboerk

  Varkenshouderij heeft de laatste 15 jaar al een flinke ammoniakreductie gerealiseerd. Waar kan ik de rekening heen sturen voor die 2000 kg ammoniak die ik al gereduceerd heb op mijn bedrijf? Daar is Noord Brabant mee aan het ontwikkelen, de dieven. Dit niet nog een keer, zonder passende vergoeding! Dat was ook de reden om 2028 naar voren te halen zodat er weer extra stikstof gratis uit de veehouderij beschikbaar komt. Gelukkig is de Pas afgeschoten. Betalen anders geen reductie!

 • Zuperboer

  Das dan duidelijk. Met open vizier ten strijde. Loat de sikke moar brullen! En de boerenkassa rammelen.

 • ENDE902

  Milieugroep MOB: U bent niet gedegene die bepaalt of de veestapel moet krimpen. We leven in een een land waar de democratische besluitvormimg dient worden gerespecteerd. Bovendien is uw argumentatie dat u werkt voor het behoud van natuurgebieden en de gezondheid van mensen niet steekhoudend, als u ook aan gaat geven, dat de veehouderij in veenweidegebieden moet worden opgeheven. De veehouderiijgebieden in het westen van het land zien veel burgers juist als een recreatie mogelijkheid tijdens de vrije dagen. Hiermee krijg ik het idee, dat er bij u in feite een andere agenda is.
  Ten slotte: enig respect voor hetgeen het adviescollege onder voorzitterschap van de heer Remkes te berde zal brengen zou ook niet misstaan.

 • john***

  Ze hebben met het afschieten van de pas een natuurlijk proces afgeschoten waarbij stikstof geleidelijk gereduceerd wordt in iets waarbij helemaal niets meer gebeurd.. dankIj de dierrechten komen de dieren bij bouw alleen maar in schonere stallen te zitten en die weg is nu akwlig vertraagd...

 • kempenboer

  Waar kan ik de MOB aanklagen voor discriminatie? Ik hoor ze over niks anders. En meneer Vollenbroek: u weet donders goed dat als er ammoniak van plaats a naar plaats b moet, deze in bijna alle gevallen nooit 1 op 1 overgezet kan worden. Er is dus al een reductie per transactie. Dus hoe meer transacties, hoe beter. Als u dit niet weet zou ik u eens grondig laten voorlichten.

 • ptheunis501

  MOB. Dat is haast de zelfde groep al VMO die folkert van der Graaf voorzat, het zijn de zelfde radicale types, die twee zijn ook vrienden met de zelfde gedachten, laat ze dat maar in de landelijke pers duidelijk maken, dan verandert de houding van de meeste wel. Je wil niet een aanhanger zijn van folkert van der graaf.

 • farmerbn

  Wie weet wonen de kinderen van die MOB-mensen in een nieuwbouwhuis. Zou mooi zijn als die huizen zonder vergunning komen te zitten. Wie weet waar die kinderen wonen?

 • Maas1

  Dit is niet meer normaal de MOB lapt zelfs de democratie aan hun laars,en dicteert.
  De dictatuur is los gebarsten.
  Dat er mensen zijn die op hol zijn geslagen dat is niemand ontgaan,maar dit slaat alles!

 • Alco

  Zullen ze nu echt zo dom zijn en niet begrijpen dat kringloop in de veehouderij altijd sluitend is in één jaar en dat bij gebruik van delfstoffen miljoenen jaren.
  Dit dus niet met elkaar te vergelijken is.

 • famboenink@hetnet.nl

  minder regels eerste stap in sikstofprobleem

 • vandenbrandcv1

  een verlaging van de maximumsnelheid? dan ook de helft van de auto s weg. die zijn in de laatste jaren verdubbeld. allemaal of niemand.

 • deB.

  Wat een vies vuil land is het verworden. Mijn wens is compleet lege winkel schappen en rap ook.

  Misselijkmakende gasten uit de stad die alleen de veehouderij maar bashen, maar 's morgens wel beginnen met een glas vifit of iets dergelijks, live meegemaakt. Laf volk

 • 306lsa

  Komen de stallen van de knelgevalboeren nooit meer vol?
  Tis wat

 • veldzicht

  Dat mob heeft wel een hele grote mond maar zo veel hebben ze nu ook weer niet te vertellen,ook al verbeelden ze zich heel wat.

 • Laat mob de rechten zelf kopen, kunnen ze er mee doen en laten wat ze willen. Maar nee, ze willen dat de gemeenschap maar alles moet betalen.

 • Maas1

  Volkert zal nog wel eens bellen....niets is meer te gek.
  Om in Nederland nog wat te ondernemen daar is ook helemaal niets meer aan,walgelijk!
  Ga toch weg met die tupperware natuur.
  Het web sluit goed Vollenbroek dat hebben jullie goed bedacht.
  Tijd voor een standbeeld niet dan!

 • Gebageit

  Boerderij stop met deze mensen een podium te geven!!!

 • ghsmale

  Het gaat al mis bij het begrip natuur.
  Een planten bak in de stad wordt aangemerkt als natuur
  een koe in de wei niet.
  Sommige mensen zijn dom geboren en zullen het ook wel blijven.

 • deB.


  Dit blad smult van al deze tirannen voor de sector..zo lijkt en blijkt

 • Gradje 1966

  Hier in Nederland worden de boeren onderdrukt door de Dictatuur van de linkse , milieu maffia je kan nog beter in Rusland wonen dan als boer in het vrije Nederland. De nertsen bedrijven zijn al in gevorderd zonder vergoeding en nu volg
  de rest . Maar dit krijg je van beroeps werkeloze die over de maatschappij zijn rug leeft en dus de hele dag de tijd heeft om na te denken hoe ze de boeren kunnen pesten en kapot maken zodat zij kunnen doen en laten wat ze willen

 • kiepel

  Prima. Nu een fatsoenlijke prijs voor iedere ammoniak reductie investering.
  Mooi toch, zo kunnen we een milieuvloer leggen van het ammoniak geld.
  Win win.

 • fietskip

  Als de maatschappelijke schade zoveel kost kunnen ze toch beter even flink investeren in volledige uitkoop van de veehouderij! Kunnen ze heel Nederland natuur maken. En ben je direct van die maatschappelijke schade af. Of kloppen die berekeningetjes toch niet??? Koop je je rommel buiten Nederland en ben je klaar! Stikstof probleem opgelost. Of toch niet? Buiten Nederland kost het waarschijnlijk nog veel meer stikstof ruimte, zeker waar nu de spullen vandaan komen. Kom nu maar weer met beide beentjes op de grond staan!!!

 • Alco

  @kiepel. Laat je niet verrassen.
  De opzet is een meerderheid te krijgen voor een generieke korting en blijven wij met lege handen staan.

 • velskamp

  We zijn diep gezonken als de ene boeren ..... de andere een mafkees noemt in de Boerderij . Hopelijk heeft dit nog gevolgen voor hem. Adriaan zet hem op . Aan pakken Johan moet zich ook gedragen.

 • Gat

  Tegenstrijdige praat. Zeggen vrijgekomen landbouwgrond tot bos aanplanten en kringlooplandbouw willen hebben.

 • drikhend

  Beste Gat volgens mij weten ze helemaal niet wat kringloop landbouw is . Dieren eten al veel voedsel wat gemaakt is van rest producten die overblijven bij maken van menselijk voedsel . Deze lui schrewen maar wat en weten verder niets als wat getalletjes van en over gevaren die hun zien of denken te ervaren . Zij zijn nog nooit op brijvoederbedrijf geweest of bij mengvoederbedrijf . Want dan zagen ze dat er al heel veel grondstoffen resten in de kringloop zitten .Weten en willen weten zit groot verschil tussen .Maar ik vind dit allemaal nog niet zo erg zolang ze schrewen kan ik er nog mee leven . maar als onze politiekers deze gedachte meer en meer ook gaan aannemen en een ambtenaren apparaat ook met deze gedachte besmet is of wordt . Dan tel maar uit waar het einde in zicht komt . ik vind dat er nu al bedrijven stoppen die altijd bij zijn gebleven en nu de slag om weer bij te blijven niet meer durven of kunnen maken . Wat is er dan mooier dat je nog wat rechten enz. kunt verkopen .

 • koestal

  De VVD houd niet van schreeuwers zeggen ze,maar ze luisteren er wel naar.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.