Home

Nieuws 20 reactieslaatste update:30 sep 2019

Marianne Thieme stapt op

Fractievoorzitter en partijleider Marianne Thieme van de Partij de Dieren stapt op.

Op het partijcongres van de Partij voor de Dieren kondigde Thieme aan op 8 oktober uit de Tweede Kamer te vertrekken. “Vaak stoppen fractievoorzitters net na een verkiezingsnederlaag. Als we kijken naar onze groeiende beweging, zou dat voor mij betekenen dat ik pas op mijn driehonderste zou kunnen stoppen. Dat doe ik niet, ik doe het per vandaag. Per 8 oktober zal ik de Kamer verlaten en stoppen met het fractievoorzitterschap”, sprak Thieme haar partijgenoten toe.

De politica was emotioneel. “Denk niet dat ik weg ga. De idealen zitten diep in mijn vezels gebakken.” Thieme zegt binnen de sociale en politieke beweging van de Partij voor de Dieren actief te blijven, onder andere om internationale zusterpartijen te helpen. Er zijn inmiddels negentien dierenpartijen internationaal.

Onverdoofde slacht

Thieme zat sinds 2006 in de Tweede Kamer en was 17 jaar partijleider. De politica wist onder andere een wetsvoorstel voor onverdoofde slacht door de Tweede Kamer te loodsen. Dit voorstel strandde echter in de Eerste Kamer, toen toenmalig staatssecretaris Henk Bleker een convenant sloot met slachterijen en vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen. Thieme heeft inmiddels een tweede wetsvoorstel om onverdoofde slacht te verbieden ingediend. Mede door de sterke focus op dierenwelzijn van de PvdD hebben ook andere partijen meer oog voor dierenwelzijn gekregen.

Veel lof

Thieme krijgt bij haar vertrekt veel lof van collega-politici. “Dertien jaar lang bewees Marianne Thieme als Kamerlid dat je op overtuiging en inhoud een politieke partij kunt bouwen”, twittert premier Rutte. “Ik bewaar goede herinneringen aan onze contacten. Groot respect voor wat zij heeft bereikt.”

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt het “knap hoe Marianne Thieme haar partij op de kaart heeft gezet, ook al lagen onze opvattingen vaak ver uit elkaar”. Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) was het niet altijd eens met Thieme, stelt hij, maar hij respecteerde “de manier waarop ze ons steeds uitdaagde goed voor de schepping te zorgen”. Rob Jetten (D66) vindt dat een “powervrouw de Tweede Kamer verlaat. Ontzettend jammer! Een bondgenoot bovendien in de strijd voor een duurzame en groene wereld”.

Voorlopige vervanger

Esther Ouwehand zal het fractievoorzitterschap voorlopig van Thieme over nemen. Dat deed ze al eerder toen Thieme met zwangerschapsverlof en – recent – met ziekteverlof was. Begin juli kwam Thieme nog in opspraak toen Kamerlid Femke Merel van Kooten- Arissen uit de PvdD stapte. Ze sprak van een angstcultuur binnen de partij en verweet de partij te weinig oog te hebben voor mensen.

Hoewel het vertrek van Thieme onverwacht komt, voerde de politica afgelopen jaren weinig debatten in de Tweede Kamer, waardoor ze minder zichtbaar was. Thieme schreef wel diverse boeken, maakte films en reisde om de oprichting van dierenpartijen in andere landen te ondersteunen. Debatten over landbouw worden vrijwel altijd door Ouwehand gedaan.

Laatste reacties

 • ,

  Thieme Kerosine

 • Alco

  Toch mooi dat zulk nieuws hier als eerste te lezen is. Nou jaaa.

 • melkveehouder .

  Slimme meid. De zakken gevuld over de rug van simplistisch Nederland en nu genieten van het leven.

  Zelf walg ik van die huichelachtige tante!

 • veldzicht

  De grootste leugenaar uit de 2e kamer stapt op,er zal wel weer en andere leugenaar voor terug komen,misschien Esther Ouwehand? die is al niet veel beter.In ieder geval heeft Thieme haar zakken goed gevuld met de verkoop van haar vegetarische slager wat niet zo moeilijk was als je onbeperkt reclame mag maken in de 2e kamer met behoud van loon natuurlijk.

 • EL

  Ze heeft volop gebruik gemaakt van de sociale voorzieningen, tijdens haar politieke carrière!

 • nvanrooij1

  Na haar carrière krijgt ze nog 3 jaar en 2 maanden wachtgeld. Het eerste jaar 80 % en daarna 70 % van € 120.000,00. Dan kan ze via de belastingbetaler verder gaan met boeken schrijven. Geen gemis dat ze weg is met haar one issue politiek en de continue negatieve aandacht voor de agrarische sector.

 • gjh

  Het is natuurlijk wel een opruiming maar wat komt er voor terug?

 • diekmann

  De grootste koeien, pinken en kalveren slachter is weg

 • J.W. de Kloet

  laten we hopen dat ze dit flink stemmen gaat kosten. en ze elkaar de tent uit vechten

 • Vhouder

  je zou denken dat het niet kan maar die ouwenhand is nog veel erger

 • wilcovanlaar1

  Veel lof van collega-politici ! behalve van de SGP ?

 • boerke brabant

  jammer dat ze stopt. Ze was duidelijk minder scherp dan voorheen, was eigenlijk al een tijdje over haar top heen en veel mensen begonnen toch te twijfelen aan haar oprechtheid . Nu krijgen we waarschijnlijk een nog extremere doorgeslagen persoon terug , die met nieuwe verzinsels middels de media zijn/haar plekje moet veroveren.

 • Bennie Stevelink

  Goede analyse @boerke brabant, veel mensen begonnen Thieme zat te worden en de PvdD had te kampen met tanende geloofwaardigheid. We moeten vrezen dat er nu een nieuwe start komt met nieuw elan.

 • 306lsa

  Bennie@ de aanmoediging om te vrezen is ongepast

  Misschien ben ik het ook wel op heel veel punten niet met FVD eens hoor maar hiermee wel
  Eigenlijk vind ik de SGP de beste maar deze staat op 2 bij mij dan

  <>

 • Alco

  Bovenstaand:
  Kan wel zo zijn, maar de landbouw heeft het meeste succes als de opname door gewassen maar ook gewoon de opname door inademing van de koeien berekend gaan worden.
  Koeien kunnen geen N maken. Nee, ze reproduceren! Kortom: Gewoon kringloop!
  Nu zullen er wel weer mensen zijn die zeggen dat het nu niet om CO2 gaat.
  Nou dan moet men ook aftrek doen van de N productie van kunstmest.

 • Ze had haar partij beter PVV kunnen noemen ,partij van veganisten want toen er 3000 stuks vee van ellende dood ging bij de O V plassen kwam er geen enkele reactie.Maar als er ook maar een kuikentje dood gaat is het groot alarm Ze hebben helemaal niks met dieren maar zijn fel anti veehouderij

 • veldzicht

  Ik weet wel dat je gelijk hebt @boerke brabant,maar toch ben ik blij dat ze ophoepelt en hoop van harte die kop van Thieme nooit meer op de beeldbuis te zien.Nog nooit van mijn leven zo,n achterbaks en vals mens gezien.

 • Alco

  Toen ze ziek was heeft een arts haar waarschijnlijk vlees eten geadviseerd.
  Daar kun je in die partij toch niet mee aankomen.

 • veldzicht

  @Alco.Moet je een googelen of Thieme echt ziek was,je slaat van verbazing achterover.

 • boerindorp

  Ouwehand, die propt toch zure haringen in een glazen pot?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.