Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamer zoekt naar extra preventie stalbranden

De Tweede Kamer zoekt naar extra oplossingen om het aantal stalbranden tegen te gaan.

De recente gevallen van stalbranden zijn voor veel fracties aanleiding om hier extra aandacht voor te vragen. Zowel linkse als rechtse partijen lijken op zoek naar mogelijkheden om extra stappen te zetten om de brandveiligheid te verhogen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts benadrukt daarbij wel dat het nodig is dat boeren hiervoor extra financiële steun krijgen.

Actieplan

Wakker Dier zal voor aanvang van het debat een stapel rouwkaarten aanbieden als protestacties tegen stalbranden. Ook landbouwminister Carola Schouten is al in gesprek gegaan met de partners van het Actieplan brandveilige veestallen om te kijken op welke manier actie kan worden genomen om de stalbranden terug te dringen.

Bestaande regelgeving belemmering

LTO begrijpt en deelt de bezorgdheid over stalbranden, maar benadrukt ook dat bestaande regelgeving preventieve maatregelen kan belemmeren. Zo zorgen milieumaatregelen met luchtwassers voor een groter risico op stalbranden en dwingen de beperkte bouwblokken boeren om stallen dicht bij elkaar te bouwen. De vereiste vergroening rondom stallen maakt de locatie voor knaagdieren weer aantrekkelijker.

Debat over dierenwelzijn

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over dierenwelzijn. Stalbranden zullen daarbij ook op de agenda staan. Het debat is vanaf 14 uur live te volgen.

Beheer
WP Admin