Home

Nieuws

Jurist Wojciechowski op landbouw in EU-commissie

De Pool Janusz Wojciechowski wordt de nieuwe Europees Commissaris voor landbouw onder voorzitterschap van Ursula von der Leyen. Wojciechowski volgt de Ier Phil Hogan op, die overstapt naar het directoraat voor handel.

De Pool is van 2004 tot 2016 lid geweest van de conservatieve ECR-fractie in het Europees Parlement. Sinds 2016 was hij lid van de Europese Rekenkamer. Wojciechowski is van huis uit jurist. Hij heeft in Polen als parlementariër voor de Wet en Recht-partij (PiS) meegewerkt aan het opstellen van een wetboek van strafrecht.

Lid van landbouwcommissie

In het Europees Parlement was hij onder andere lid van de landbouwcommissie. De crisis in de landbouw als gevolg van de Russische boycot, was een onderwerp waarover hij meermalen het woord voerde. Hij voerde ook debatten over dierenwelzijn, klonen van dieren, de etikettering van vleesproducten en de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Hij was voorzitter van een werkgroep van het Europees Parlement die zich bezighield met het welzijn van dieren.

Onderzoek naar declaraties

Voor zijn aantreden als Europees Commissaris kreeg hij in de media al een smetje. Het Duitse weekblad Der Spiegel melde dat de Europese anti-fraude-eenheid onderzoek doet naar de declaraties die Wojciechowski heeft gedaan als Europarlementariër. De kandidaat-commissaris meldde aan Der Spiegel dat hij op eigen initiatief meer dan € 10.000 heeft terugbetaald, omdat zijn declaraties onvoldoende onderbouwd waren.

Goedkeuring

De ploeg van kandidaat-commissarissen moet nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd. De traditie is dat het Europarlement altijd wel 1 of 2 commissarissen onvoldoende vindt en dat er iemand wordt vervangen, voordat het nieuwe college van commissarissen aan het werk gaat.

Parlement wil Wojciechowski op zijn daden beoordelen

De gekandideerde Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski is geen onbekende van Nederlandse landbouwwoordvoerders in het Europees Parlement.

Het meest positief over de voorgenomen benoeming van Wojciechowski is Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Zij zegt dat de Pool als Europarlementariër en als lid van de Rekenkamer “enkele hoopgevende initiatieven getoond op het gebied van dierenwelzijn. Zo deed hij voorstellen om misstanden bij diertransporten te beëindigen en pleitte hij ervoor om gelijke minimumeisen voor dierenwelzijn te stellen aan producten die worden ingevoerd van buiten de EU.” Maar, vindt Hazekamp, prestaties uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst: “Nu moet Wojciechowski het als Eurocommissaris nog waarmaken.”

CDA‘er Annie Schreijer-Pierik kent de kandidaat-commissaris vanuit de Europese Rekenkamer en subsidies. “Iemand die kritisch is. Ik hoop dat hij, net als voorganger Phil Hogan, breed aandacht heeft voor heel Europa.”

VVD‘er Jan Huitema kent de Pool als een rustige collega die “niet heel aanwezig is”. In vergelijking met vertrekkend commissaris Phil Hogan is Wojciechowski iemand die minder hard op tafel slaat. De VVD‘er hoopt dat Wojciechowski de lijn van Hogan voortzet en niet zal terugvallen in conservatieve opvattingen over het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Huitema wil een Europese Commissie die vooral inzet op innovatie en minder op steun op productie. De VVD‘er denkt overigens dat de aanstelling van oud-landbouwcommissaris Hogan als handelscommissaris goed kan uitpakken voor de landbouw. “Hogan begrijpt de belangen van de landbouw en kan die goed verdedigen. Ik hoop dat hij ook in handelsverdragen werkt aan een gelijk speelveld, bijvoorbeeld in de onderhandelingen over Mercosur.”

Bert-Jan Ruissen, de nieuwe Europarlementariër voor de SGP, hoopt op een “pragmatische samenwerking, zeker ook wat betreft het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.” Ruissen hoopt op een korte lijn met de commissaris, omdat hij tot de zelfde politieke bloedgroep hoort in Europa – de conservatieve ECR-fractie.

De Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca reageert verheugd op de benoeming van de Pool, die “bewezen ervaring heeft zowel in de landbouw als in het functioneren van de Europese instituties. Hij heeft de verantwoordelijkheid om het Europese landbouwbeleid op een keerpunt vooruit te brengen”, aldus Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa-Cogeca.

Of registreer je om te kunnen reageren.