Home

Nieuws 16 reacties

Inkrimpingsplan D66 valt slecht

Regeringspartij D66 strijkt tegen de haren van coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie in met een plan om de veestapel te halveren.

Landbouwminister Carola Schouten zei in een eerste reactie het plan ‘niet chic’ en ‘makkelijk’ te vinden. Schouten vindt dat D66 wel ver voor de troepen uitloopt. “Ik vind het niet chic als je als boer of boerin in de krant leest dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen”, zegt de bewindsvrouw.

Schouten uit ook haar verbazing over het plan, omdat het juist de Tweede Kamer was die haar vroeg een commissie onderzoek te laten doen naar mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - Foto: ANP
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - Foto: ANP

Pieter Heerma, fractievoorzitter van CDA vindt het net als Schouten niet fair dat D66 zijn pijlen richt op de veehouderij. Heerma: “De veehouderij is voor Nederland economisch een heel belangrijke tak van sport. D66 weet zelf ook wel dat dit voorstel niet realistisch is. Geen boeren, geen eten.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers beoordeelt het D66-plan als profileringsdrang. VVD-leider Klaas Dijkhoff wil de oplossingsrichtingen van de commissie Remkes afwachten. Hij noemt de plannen van D66 onrealistisch. “Je moet groepen niet tegen elkaar opzetten”, vindt hij.

GroenLinks overtroeft D66 met een plan voor een noodwet, inclusief een budget van € 7,5 miljard om de veehouderij te saneren.

Lees verder onder de tweet.

Terwijl Johan Remkes en zijn adviescollege op verzoek van de Tweede Kamer (inclusief D66 en GroenLinks) nog studeren over de oplossingen van het stikstofprobleem, hebben D66 en GroenLinks de oplossingsrichtingen al klaar: halvering van de veestapel

Boer is slachtoffer van stikstofbeleid, maar moet toch inleveren

Eerst kwam D66 maandagmorgen met een hernieuwde presentatie van een eerder geopperd idee de veestapel in te krimpen, om het stikstofprobleem op te lossen. Terwijl landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot zijn plannen in de media toelichtte, kwam GroenLinks met een plan voor een noodwet: in 15 jaar moet de veestapel worden gehalveerd, boeren moeten worden uitgekocht en daar moet jaarlijks een half miljard voor beschikbaar komen. Fractieleider Jesse Klaver: “Door de veestapel te halveren en de maximumsnelheid te verlagen, komen andere noodzakelijke projecten niet in het gedrang en beschermen we de Nederlandse natuur.”

Lees verder onder de tweet.

GroenLinks benadrukt dat boeren slachtoffer zijn van het Nederlandse stikstofbeleid. Veehouders hebben de ruimte die de politiek bood, gebruikt, aldus GroenLinks. Daardoor is de stikstofproblematiek zo uit de hand gelopen dat essentiële projecten, zoals woningbouw, stil komen te liggen, aldus GroenLinks. GroenLinks wil niet langer wachten op Remkes’ advies, ook al heeft de partij daar zelf om gevraagd.

CDA en ChristenUnie willen advies Commissie Remkes afwachten

Coalitiepartij CDA is niet verrast over de uitspraak van De Groot. Jaco Geurts: “Dit heb ik 2 weken geleden ook al zien voorbij komen. En mijn reactie is nu niet anders.” Geurts vindt dat de landbouw niet met een pennenstreek kan worden afgeschreven. “Dat is niet de oplossing voor de stikstofproblematiek.” Geurts vindt dat een goede afweging moet worden gemaakt tussen economische activiteiten. “Dat is een inwikkelde legpuzzel waar de Commissie Remkes nu naar kijkt.” CDA bepleit een slimme oplossing voor boeren die willen stoppen, als er geen bedrijfsopvolger is.

Lees verder onder de tweet.

Coalitiepartner ChristenUnie wil afwachten hoe het advies van de Commissie Remkes er uitziet. Landbouwwoordvoerder Carla Dik-Faber: “Het is in mijn ogen onverstandig om met politiek gemotiveerde voorstellen te komen.” Zij wijst erop dat het advies aan Remkes mede op verzoek van de Tweede Kamer is gevraagd. “De Tweede Kamer heeft niet voor niets een commissie ingesteld om de precieze gevolgen van de stikstofproblematiek in kaart te brengen en na te denken over oplossingen.”

Bijna alle partijen hebben om de instelling van de commissie gevraagd. Alleen SP en Partij voor de Dieren stemden voor de zomer tegen de instelling van het adviescollege.

Lees meer over het stikstofbeleid.

Laatste reacties

 • Colusdijk

  Halvering van de mensen in Nederland zou ook veel problemen oplossen

 • Vhouder

  niet meer te stoppen wij krijgen de schuld van alles in nederland als wij de boeren weg zijn is alles goed huizen bouwen vliegvelden wegen aanleggen het pardijs verschijnt als de boer verdwijnt wij de boeren zijn de joden van de jaren dertig en veertig

 • veehouders

  Grenzen dicht zou ook al helpen.

 • Langeveld

  Er zitten ook positieve kanten aan warm saneren

 • gebrbierman1

 • Gullef

  Ok Langeveld benoem die eens?

 • Henk.visscher

  De reactie van Schouten was niet overtuigend, als je goed naar haar woorden luisterd dan weet je nu al dat ze zal gaan meewerken met het inkrimpen van de veestapel

 • Henk.visscher

  Ik ben voorstander om ons af te scheiden van de grachtengordel

 • Henk.visscher

  De Commissie Remkes heb ik ook geen vertrouwen in, let maar op dat die sterk beinvloed word door de politiek, als er dan straks uit komt dat de agrarische sector moet flink moet inkrimpen om alle stilstaande projecten weer vlot te trekken, dan werken C.D.A en V.V.D geoon mee.

 • Henk.visscher

  Met het proces van Wilders kun je al mooi zien dat ambtenaren zich er gewoon mee bemoeien

 • Gat

  Zou het niet beter zijn dat we met zijn allen zeggen morgen stoppen we. Dan krijgen we den haag mee staart tussen hun benen.

 • Nou Gat, dat is precies wat ze willen de top vd politiek is allang bezig met plan B Agenda 2030.

 • Jan K.

  Warm saneren hoor ik ook wel noemen,.... maar weet wel dat daar koud belasting
  betalen achteraan komt.

 • drikhend

  De veehouderij is gewoon de melkkoe geweest van de bv Nederland . Na de oorlog moest er met geweld voldoende voedsel komen om iedereen te voeden . Er werd goed verdiend dus de bedrijven groeide . En zorgde daardoor voor veel werkgelegenheid en betaalbaar voedsel . WE zijn van stro naar betonnen roosters gegaan . Later bij bepaalde afdelingen metalen roosters en deze zijn weer vervangen door kunsstof . En nu zijn er weer bedrijven die bepaalde groepen op stro hebben . De luchwasser en ga zomaar door . Verder is er handel in rechten bij gekomen en zijn IKB of ander soort certificeringen ingevoerd . Verplichte bezoeken dierenarts of dat dieren ziek zijn of niet . Kadaver ophaal kosten worden stiekem hoog .En advies bureau komen als padestoelen de grond uit om regels en wetten uit te leggen . En ga zo maar door .Iedereen neemt zijn deel wel mee en schiet er dan nog wat over voor de boer dan heeft hij of zij het goed gedaan . Er leeft een heel groot leger van de boeren en dan heb ik het nog niet over de ambtenaren die er mee gemoeid zijn .

 • koestal

  Carola is het er eigenlijk wel mee eens.

 • koestal

  Carola verschuilt zich achter Tjeerd de Groot.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.