Home

Nieuws 8 reacties

Fors minder landbouwgrond verkocht

Het verkochte aantal hectares in het tweede kwartaal van 2019 daalde met 22%, ten opzichte van een jaar eerder.

In het tweede kwartaal van 2019 ging 7.100 hectare over in andere handen, in dezelfde periode in 2018 was dat 9.100 hectare. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van het Kadaster.

Over de laatste 4 kwartalen ging in totaal 31.900 hectare over in andere handen, dat is 10% minder dan de 35.400 hectare die in dezelfde periode een jaar eerder werd overgedragen. In de laatste 4 kwartalen werd 1,8% van het totale areaal verkocht, een jaar eerder was dat 2%.

Lees verder onder de grafiek.

Waarde landbouwgrond daalt

De gemiddeld prijs van grond is in het tweede kwartaal verder gedaald naar € 58.200, dat is bijna 8% minder dan in het eerste kwartaal. Voor grasland is gemiddeld € 54.700 betaald, 6% minder dan in het eerste kwartaal. Bouwland daalde gemiddeld met 9% naar € 65.700.

De gemiddelde grondprijs is het hoogst in landdeel Zuid met € 67.900 gevolgd door Oost met gemiddeld € 61.100 per hectare. In West ging de grond voor gemiddeld € 59.600 in andere handen, in Noord voor € 49.100.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • farmerbn

  (Blijvend) Grasland zal nog wel even verder dalen in verkoopvolume en -prijs.

 • agratax(1)

  Dat de grondprijs daalt is uiteraard van belang. Ik zou wel willen weten wat de oorzaak is. Willen de blijvers niet uitbreiden, kunnen ze niet uitbreiden (te lage marges) Of verhuren de wijkers liever aan de blijvers die kapitaalkrachtig genoeg zijn om uitbreiding te bekostigen.

 • Gradje 1966

  Als de banken deze houding blijven houden zal er nog minder grond verkocht worden dus de prijs zal nog wel verder dalen

 • deB.


  Het is gewoon een keer over en uit.... het kan never voor deze prijzen.
  Er wordt gemiddeld geen klap verdiend! zeker niet voor grond

 • Attie

  Inderdaad treurig, 10/12 duizend liter per koe en geen bunder grond kunnen kopen?? En dat terwijl rente historische laag is, wat is er mis met het verdienmodel?

 • farmerbn

  Vorige week naar de grote landbouwbeurs geweest in Rennes. De parkeerplaats voor standhouders staan vol met audies, mercedes en bmw. Het verdienmodel zijn wij.

 • agratax(1)

  Niets mis met het verdien model in de voedingswereld. Helaas wordt primaire landbouw gezien als Hobby en een hobby mag nu eenmaal geld kosten. De consument wacht op het moment dat de heren van het groot kapitaal zich met primaire landbouw gaan bemoeien. Dan wordt het eten duur betaald en is de hele certificering uit de boeken geschrapt of er wordt met de pet naar gegooid. Helaas de gezinsbedrijven zullen hier niet meer van mogen genieten.

 • kanaal

  nu dan nog de prijs naar beneden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.