Home

Nieuws 14 reacties

Brandbrief aannemers om stikstofproblematiek

Uitspraak Raad van State omtrent Programma Aanpak Stikstof (PAS) raakt de bouwsector, aldus aannemers.

Er moet op korte termijn een noodmaatregel komen om de stikstofproblematiek voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf op te lossen. Dat schrijft de Aannemersfederatie Bouw & Infra in een brandbrief aan de verantwoordelijke ministers.

De Raad van State verklaarde het Nederlandse stikstofbeleid eerder ongeldig. Dat zorgde er direct voor dat verschillende bouwprojecten vertraagd werden, of dat er in zijn geheel een streep door ging. Bij de federatie kloppen steeds meer aannemers aan die zich zorgen maken over impact van de stikstofproblemen. Dan gaat het volgens de briefschrijvers niet alleen om grote klussen, maar juist ook om kleinere opdrachten.

Tekort woningen

Volgens de Aannemersfederatie ontstaat er voor de bouw- en infrasector een problematische situatie, ook gezien het nu al jaarlijks oplopend tekort aan woningen en achterstanden bij infrastructurele projecten. De organisatie vrees de nodige faillissementen in de bouwsector als er niet snel wordt opgetreden.

Lees ook: Rechtbank Gelderland vernietigt 80 natuurvergunningen

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Kunnen ze die noodmaatregel direct doortrekken voor de landbouw. Ook bij boeren liggen de bouwplannen stil en willen ze verder.

 • Zuperboer

  Feitelijk zijn we met z'n allen in een verhaal van Kafka terecht gekomen. We geloven in onze eigen fabels of in de fabels die een kleine minderheid rondschreeuwt. Nuchterheid zou in deze situatie moeten overheersen, maar in de huidige tijd is 'hap snap'-beleid eerder te verwachten. Broddelwerk waarbij als we even niet op letten met graagte uit de agrarische Stikstofpot zal worden gegraaid.......liefst Gratis want daar is het om te doen. Dat agrariers al sinds jaar en dag naar de eisen en regels van Hinderwet- en NB-wet handelen, Ammoniak hebben aangekocht en stalaanpassingen alsmede investeringen in aanwendapparatuur hebben gedaan wordt simpelweg genegeerd. Agrarisch Nederland: ' Let op Uw Saeck!'

 • Tekort aan woningen is mede ontstaan door het beleid van Rutte,je kunt niet elk jaar een stad ter grote als Meppel importeren aan nieuwe inwoners als het voor de eigen bevolking al een grote moeite is om een huis te kopen of te huren.

 • deB.


  Kijk dit zijn ondernemers...die komen op voor hun belangen!

  Kijk, de boertjes laten zich gewoon pakken als kleine kinderen, wij laten alles gebeuren! En maar druk met de buurman

 • kleine boer

  deB. crisis in de bouw vergeten? Hoeveel zijn er om gekiept toen? En hoeveel geld is er toen niet betaald en hebben vele eigenlijk nog te goed? En dat noem jij ondernemers?

 • kanaal

  brandbrief om snel veel boeren te offeren.

 • deB.


  Daar waren de aannemers in beginsel schuldig aan??

 • De aannemers hebben veelal gebouwd zonder de benodigde N ,dat is het probleem. Nu piepen ze alle kanten op en leggen het probleem bij de veesector neer.

 • husky

  @08.29 was er toen al sprake van N? zure regen was toendertijd ook al z'n ding, wat moet je er mee.
  Nu kan er ook al geen kruimel grond verplaats worden doordat er bepaalde stofjes in de grond zitten, kan helaas niet op de naam komen.
  Lijkt erop op Nederland zich helemaal ten gronde wil richten.

 • boerkebrabant

  eindhoven airport mag in de toekomst alleen maar groeien als er stillere en denk ik zuinigere vliegtuigen komen, dus de overlast mag gelijk blijven, bij ons moet die met 85 % terug, wel appart, en hoe lang pikken we dit nog?

 • deB.

  Dat is het probleem van ons boertjes, we pikken alles, we stampen een keer vervolgens ondergaan we lijdelijk, gelet op wat ze ons de afgelopen jaren al geflikt hebben!

 • Husky,de bouw wordt nu stil gelegd door de PAS om de N ,dan hadden ze volgend mij al sinds de invoering van de PAS ook al moeten voldoen aan de PAS en met de benodigde N.

 • agratax(1)

  Tekort aan woonruimte heeft niet alleen te maken met vluchtelingen problematiek maar ook met het feit dat er steeds meer 1 persoon huishoudingen zijn. Dat de Stikstof "overlast" nu onze ontwikkeling op slot zet was re verwachten met een land vol Natura 2000 stipjes, die allemaal een bufferzone hebben om ze te beschermen tegen ????? en daarmee is Nederland een groot Natura 2000 gebied geworden.

 • Cvdo

  'de huid verkopen voordat de beer geschoten is'... De agrarische beer ligt in een diepe organisatorische winterslaap!!! Mocht ie ooit nog wakker worden beseft ie dat zijn vel al lang van zijn lijf getrokken is....

  Waar zijn de standsorganisaties nu??.... Dit is de serieuze materie,.. niet de 3% korting op een collectief stroomprojectje of gratis consumptiebonnen voor lokale 'open boerderijendag'.....

  Inventariseer NU onder je leden de tendens en behartig de belangen voor de stoppers (warme sanering) en de blijvers...
  We staan 'schaak' in een spel wat al jaren met ons gespeeld werd,.... Overzie je stukken op het bord en trek je eigen conclusie.. de standsorganisaties gaan het in ieder geval niet voor je doen!!!!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.