Home

Nieuws 7 reacties

Brabantse boeren en bedrijven botsen steeds harder

De provincie Noord-Brabant houdt als een circusartiest 10 bordjes tegelijk in de lucht, zoals intensieve veehouderij en Van Gogh Nationaal Park, Brainport en hectares distributiecentra. Maar omdat er geen keuzes worden gemaakt, komen de belangen van bedrijven en boeren steeds harder tegenover elkaar te staan. Het bestuur van de provincie moet daarom scherpere keuzes maken. Dat stelt Joks Janssen, de binnenkort afscheid nemende directeur van onderzoeksplatform BrabantKennis.

Het ging volgens Janssen begin 2000 al mis bij de reconstructie van het Brabantse platteland. “Die reconstructie was een reactie op de uitbraak van de varkenspest. De intensieve veehouderij moest op de schop. Door varkensbedrijven te concentreren in zogeheten Landbouw Ontwikkelingsgebieden (LOG) moest ook de Brabantse natuur meer ruimte krijgen”, aldus Janssen in het Brabants Dagblad.

Aantal varkens niet verminderd

Ondanks miljoenen aan subsidie kon volgens Janssen achteraf niet anders dan te vaststellen dat er eigenlijk weinig veranderd is. “Bedrijven bij natuurgebieden zijn verplaatst. Maar het echte probleem is niet opgelost. Het aantal varkens in de provincie is tot op de dag van vandaag niet verminderd.”

‘Veestapel moet omlaag’

In het Bossche provinciehuis zullen scherpere keuzes gemaakt moeten worden. Je kunt niet zonder gevolgen alles maar laten groeien, stelt de BrabantKennis-directeur. “De veestapel moet omlaag. Je moet het lef hebben om in te grijpen, maar dat blijft lastig. De individuele boer neem ik niks kwalijk. Die is ondertussen speelbal geworden tussen machtige inkooporganisaties als Vion, supermarkten, veevoederfabrikanten en Rabobank”, zegt Janssen.

Laatste reacties

 • Alco

  Joks Janssen loopt ook blind achter de meute aan. ( Of vooraan).

 • fietskip

  Ingrijpen kan maar niet voor niets. Koop boeren maar gewoon fatsoenlijk uit, tenminste diegene die willen stoppen en geef ze dan niet alleen zo'n waardeloze voucher! Degene die door willen ook fatsoenlijk de ruimte geven. En NIET zoals het nu gebeurt.

 • massy

  Dus het is een ongeregeld zooitje!!

 • Gat

  Zit stuk minder vee. Wat lult die vent nou. Ruimte voor ruimte regeling worden huizen gebouwd in buitengebied die regeling hebben wij 15 jaar geleden al aan meegedaan. Voor elke 1000m2 stal oppervlak een bouwkavel. Rechten zijn ingeleverd. En dan hier roepen dat er niet minder vee is. En die xxx is directeur brabantkennis?

 • @1

  Elke dag hier hetzelfde liedje op deze site minder vee,minder vee en nog eens minder vee, maar je hoort nooit van deze lieden minder vliegbewegingen ,minder verkeer en minder overbevolking in dit land.

 • farmerbn

  Eindhoven wil meer bouwen en wil daarom vrijgesteld worden bij de PAS. Grapjas.

 • HeinCarien

  uhh… er zijn varkensrechten, pluimveerechten en dat worden er elk jaar meer ? Zeker weten van niet. (behoudens de tijdelijke POR dan) En het doel van de reconstructie was om oa intensieve veehouderijen te verplaatsen van extensivering naar LOG. en niet het aantal dieren verminderen. Daarbij onstonden ook opeens 2 soorten extensiveringsgebieden.
  Extensivering natuur (waar enkele bedrijven vertrokken naar LOG met hulo van provincie)
  Extensivering overig (En daar gebeurde niks niks niks omdat daar de gemeente moest meewerken en ze lieten je stikken)
  Ja ik mocht 3Ha kopen van de gemeente in LOG zonder water,gas en stroom. kosten € 575000 (hadden zij alvast voor mij verworven tegen € 270K . Mijn bloed kookt alweer.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.