Home

Nieuws

Boete dreigt voor organisatie Zwientie Tikken

De organisatie van het Zwientie Tikken op het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerwold (Ov.) dreigt een bestuurlijke boete te krijgen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Tijdens het festival, waarbij mensen geblinddoekt in een modderbad varkens moeten tikken, bleek de organisatie zich niet aan alle transportregels voor dieren te houden.

Oormerken verwijderd

De NVWA heeft de transportbewegingen van de varkens die gebruikt werden bij het evenement gecontroleerd. “De NVWA heeft hierbij 3 overtredingen vastgesteld, 2 daarvan zullen met een schriftelijke waarschuwing afgedaan worden. De derde overtreding, het verwijderen van oormerken, wordt met een rapport van bevindingen afgedaan, wat kan leiden tot een bestuurlijke boete”, schrijft landbouwminister Carola Schouten in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De organisatie is erop gewezen dat bij een volgende gelegenheid zij zaken op orde moeten hebben. “Bij herhaling zal anders direct een rapport van bevindingen worden opgemaakt.”

Zwientie Tikken is een traditie

Dierenwelzijn

De vrouwelijke vleesvarkens waren afkomstig van een vermeerderingsbedrijf in de directe omgeving van het festivalterrein en gingen na afloop van het evenement naar een hobbyhouder met niet meer dan 5 varkens.
De Partij voor de Dieren vroeg Schouten of het Zwientie Tikken wel voldoet aan de regels met betrekking tot dierenwelzijn. De partij wil de activiteiten verbieden. Schouten wil het niet verbieden. Schouten zegt dat het niet aan haar is om een uitspraak te doen of Zwientie Tikken verantwoord is, zolang aan de wet- en regelgeving wordt voldaan. “Het Zwientie Tikken is een traditie, en tradities zijn iets van de maatschappij”, aldus Schouten.

Of registreer je om te kunnen reageren.